Τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η χώρα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης - από τη φορολογία μέχρι τα εργασιακά και από τον τρόπο που σκέφτεται να αξιοποιήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα και τις τράπεζες» χτύπησε από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν μας αξίζει…»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ανέφερε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση πριν την πανδημία παρέλαβε την πιο τακτοποιημένη οικονομία που παρέλαβε κυβέρνηση ποτέ από την μεταπολίτευση και μετά -μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ, 11 συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, ρυθμισμένο χρέος-. Ωστόσο, κατάφερε να επιβραδύνει την οικονομία ήδη από το τέταρτο τρίμηνο του 2019, πριν την πανδημία. «Ανησυχώ γιατί αποδείχθηκε ότι αυτή η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ήδη πριν από τον κορωνοϊό είχε ήδη αρχίσει να αντιστρέφεται. Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών. Αν συμβεί θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης με τις παρωχημένες συνταγές της» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράδειγμα ο Μπάιντεν

«Οι συνταγές που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία εμφανίζονται σήμερα πάλι ως “αναπτυξιακή πολιτική”. Η επαναφορά του ίδιου μοντέλου της χρεωκοπίας (ιδιωτικοποιήσεις, ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας και ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους) είναι όχι μόνο λάθος αλλά εξοργιστική» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε επίσης ότι τη στιγμή που ο κόσμος αλλάζει (Μπάιντεν, ΟΗΕ, G7, ΠΟΥ, ακόμα και το ΔΝΤ) η Ελλάδα παραμένει βυθισμένη στις ιδεολογικές εμμονές της. «Δεν ανακάλυψαν όλοι αυτοί ξαφνικά τα καλά του σοσιαλισμού» σχολίασε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε επίσης ότι οι μόνοι ωφελημένοι από αυτή την συνταγή που επαναφέρει η κυβέρνηση είναι αυτοί που θεωρούν πως είναι οι ιδιοκτήτες της παλιάς Ελλάδας. «Διευρύνει το χάσμα των ανισοτήτων και είναι τροχοπέδη για την κοινωνική συνοχή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, «στην Ελλάδα οποιαδήποτε αντίστοιχη πρόταση χαρακτηρίζεται λαϊκισμός, σπατάλη, λεφτόδεντρα». «Για πόσο ακόμα θα υποκρινόμαστε τους Ευρωπαίους ενώ ανταγωνιζόμαστε ένα τριτοκοσμικό μοντέλο της μείωσης του μισθολογικού κόστους και κατάρρευσης της ενεργού ζήτησης;» διερωτήθηκε. Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι αποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση μισθών είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή και συμπλήρωσε ότι η εσωτερική ζήτηση πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.