Το β’ εξάμηνο του 2021 αποτελεί ένα ιδανικό momentum για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης, όσο κι αν αυτό φαντάζει οξύμωρο. Αυτό ήταν το από κοινού μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Γιάννη Ρέτσου, προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), σε μια εκτός «κανόνων», τετ-α-τετ συζήτηση ανάμεσα στους δύο θεσμικούς άνδρες κατά τη διάρκεια της 29ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, την Τετάρτη 23 Ιουνίου.

«Εχουμε λόγους να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», είπε ο Κ. Μητσοτάκης, βασιζόμενος στο ότι το πράσινο πιστοποιητικό είναι μια διευκόλυνση για τα ταξίδια. «Πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο ενδεχομένως να μας εκπλήξει ευχάριστα, όπως συνέβη με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ωστόσο, στην εναρκτήρια ομιλία του ο Γ. Ρέτσος, στηριζόμενος στα τρέχοντα στατιστικά στοιχεία, εκτίμησε ότι ο στόχος του 50% των εσόδων του 2019 είναι εξαιρετικά δύσκολος, πλην όμως διαβεβαίωσε πως, αν δεν υπάρξουν υγειονομικές επιβαρύνσεις, το ισχυρό brand του ελληνικού τουριστικού προϊόντος μπορεί να οδηγήσει σε ένα ανέλπιστα καλό δεύτερο εξάμηνο. Για να γίνει όμως αυτό πράξη, θα πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει τις παθογένειες του παρελθόντος και την αγκύλωση των προηγούμενων ετών, επεσήμανε ο κ. Ρέτσος, ανακοινώνοντας επτά προτάσεις για την επόμενη ημέρα: τo υγειονομικό πεδίο, τη συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, το Ταμείο Ανάκαμψης, τις υποδομές, τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού τουρισμού, τις αυξανόμενες στρατηγικές συνεργασίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αλλά και την ανάπτυξη του Πράσινου Τουρισμού.

Η Μεγάλη Βρετανία στο μικροσκόπιο

Ο Γιάννης Ρέτσος έθεσε στο τραπέζι τα πιο κρίσιμα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως το «άνοιγμα» της Μεγάλης Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός είπε πως η απόφαση δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, προσθέτοντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή κρίνεται σημαντικότερη η ασφάλεια της δημόσιας υγείας από την έλευση Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα, λόγω της ταχύτατης μετάδοσης της μετάλλαξης «Δέλτα».

Η νέα ανατροπή με τη βρετανική αγορά, τα μέτρα για τη μετάλλαξη «Δέλτα» και όλα όσα συζητήθηκαν στην 29η Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο Μέγαρο
«Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις. Μπορεί να στερούμαστε επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία, αλλά είμαστε πιο προστατευμένοι», ανέφερε, λέγοντας πως το σωστό για τη βρετανική κυβέρνηση είναι να αντιμετωπίσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τον ίδιο τρόπο. Εθεσε, μάλιστα, το παράδειγμα της Πορτογαλίας, που κατέληξε να είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη η οποία έχει μεγάλο πρόβλημα με τη μετάλλαξη «Δέλτα». «Θα προτιμήσω να είμαστε πιο προσεκτικοί και να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τους ελέγχους που κάνουμε στους επισκέπτες που έρχονται από αγορές για τις οποίες μπορεί να έχουμε κάποια ερωτήματα. Το κάνουμε ήδη, ας πούμε, στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας, να εντείνουμε εμείς τους ελέγχους που κάνουμε πέρα και πάνω από αυτό το οποίο μας δηλώνουν οι επισκέπτες οι οποίοι έρχονται στη χώρα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος, εκπλήσσοντας αρκετούς από τους παρευρισκομένους.

Οι εμβολιασμοί φέρνει ελπίδα

Χαρακτηρίζοντας ισχυρό όπλο τους εμβολιασμούς, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα το φθινόπωρο, όπως έγινε το 2020. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε πως, για να χτιστεί το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, που θα αποτρέψει ένα τέταρτο κύμα, δεν αρκεί να φτάσει η Ελλάδα στο 50% και 55% της εμβολιαστικής κάλυψης, καλώντας όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν. Ιδιαίτερη έκκληση έκανε προς τους εργαζομένους στον τουρισμό, που, όπως παρατήρησε, είναι εκτεθειμένοι στην ανθρώπινη επαφή, και μετέφερε την ανησυχία του για τη μετάλλαξη «Δέλτα». «Δεν έχει κάνει ακόμη έντονη την παρουσία της στη χώρα μας, είναι πολύ πιθανό, όμως, αυτό να συμβεί».

Την ανησυχία του σχετικά με την επιβίωση του τουριστικού κλάδου εξέφρασε ο Γ. Ρέτσος, ζητώντας μέτρα στήριξης από τον πρωθυπουργό, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε να επεκτείνει το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο μόνιμο προσωπικό, πέραν των εποχικά απασχολουμένων, στα ξενοδοχεία, τα ταξιδιωτικά γραφεία και τα πρακτορεία.

«Μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα», υποστήριξε από την πλευρά του ο κ. Ρέτσος, ζητώντας ενιαίο ΦΠΑ σε τουρισμό και μεταφορές, ύψους 11%. «Υπήρξε προεκλογική εξαγγελία της σημερινής κυβέρνησης και, αν τα δημοσιονομικά το επιτρέψουν, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο και κρίσιμο να επισπευσθεί», ανέφερε, εξηγώντας πως αυτή η κίνηση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως τη δεδομένη χρονική περίοδο, κατά την οποία όλοι οι διεθνείς τουριστικοί παίκτες ανασυντάσσονται.

«Δεν είμαι σε θέση σήμερα να δεσμευτώ για μελλοντικές πολιτικές στον τομέα της φορολογίας, και ειδικά του ΦΠΑ», απάντησε ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τη συνολική πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες και προφανώς τα επόμενα χρόνια. «Είμαι, όμως, αισιόδοξος. Οι ενδείξεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης είναι πολύ καλές. Προτιμάμε να είμαστε συντηρητικοί παρά υπερφίαλοι και νομίζω ότι αυτή η πολιτική, συνολικά, έχει δικαιωθεί», συμπλήρωσε.