«Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς δεν μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

Για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού που τίθεται σε ισχύ από αύριο, η κ. Βόζεμπεργκ έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σε ότι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ σημείωσε ότι η χώρα μας είναι μια ασφαλής χώρα.

Τέλος, η ευρωβουλευτής της ΝΔ αποκάλυψε πως τον Απρίλιο το ευρωπαϊκό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων με απόφαση του, επιτρέπει την υποχρεωτικότήτα εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Ελίζας Βόζεμπεργκ στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφερόμενη στην υπόθεση Παππά, η ευρωβουλευτής της ΝΔ επισήμανε: «Εμένα με ξεπερνάει, κάπου έχουμε απλοποιήσει, έχουμε αλλοιώσει τις έννοιες ή κάπου έχουμε χάσει τη μπάλα. Είδα τον κ. Παππά ο οποίος είπε «σήμερα είναι μέρα δικαίωσης». Κορυφαίος αξιωματούχος, δεξί χέρι του πρώην πρωθυπουργού να ζητείται από την προανακριτική επιτροπή με πόρισμα το δικαίωμα να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του για παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση και να θεωρείται δικαιωμένος. Τι σχόλιο να κάνει κάποιος;».

«Έτσι όπως αποφάσισε η προανακριτική επιτροπή ο κ.Παππάς ήταν ο ιθύνων νους της προσπάθειας χειραγώγησης του Τύπου δηλαδή της προσπάθειας ελέγχου της πληροφόρησης της κοινής γνώμης και ελέγχου υπέρ της κυβερνώσας παράταξης. Δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ channel προκειμένου η πληροφόρηση και η ενημέρωση της κοινής γνώμης να κατευθύνεται και να υπηρετεί τα συμφέροντα της τότε κυβέρνησης. Αν αυτό θεωρεί ο κ.Παππάς ότι η αναγνώριση αυτού καθεαυτού του πραγματικού γεγονότος είναι δικαίωση του από εκεί και πέρα εγώ δεν θα κάνω περισσότερο σχόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

Αναφορικά με το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, διευκρίνισε: «Από 1/7 θα εφαρμόζεται οριζοντίως σε όλα τα κράτη μέλη και υποχρεούνται να μην επιβάλλουν οποιονδήποτε άλλο περιορισμό στους ταξιδιώτες εφόσον έχουν αυτό το πιστοποιητικό. Ήταν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, υιοθετήθηκε από την συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θυμίζω ότι από την αξιωματική αντιπολίτευση είχε λοιδορηθεί ως πιστοποιητικό ανοησίας».

Αναφορικά με την απόφαση της κ. Μέρκελ για τους Γερμανούς τουρίστες στην Πορτογαλία, σημείωσε: «Θα κριθεί για αυτό η κα Μέρκελ, ήδη έχει ξεσηκώσει συζητήσεις αυτή της η απόφαση εκτιμώ ότι στο τέλος δεν θα εφαρμοστεί γιατί αν εφαρμοστεί θα υπάρχουν φαντάζομαι κάποιες απόψεις το ανώτατο επίπεδο, δεν ξέρω αν θα είναι με τη μορφή κυρώσεων ή διαμαρτυριών αλλά δεν μπορεί αν κάθε κράτος μέλος αρχίζει και βάζει δικούς του όρους σε μια απόφαση η οποία έχει ληφθεί με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο θα είναι μια παρέκκλιση που θα άγεται εις ψόγον της ΕΕ για μια ακόμα φορά για τις αρρυθμίες και τις αστοχίες».

«Η κ. Μέρκελ έκανε και κάτι άλλο θέλει να απαγορεύσει την είσοδο όλων των Βρετανών πολιτών και αντιδρούν οι χώρες του Νότου, και δικαιολογημένα αντιδρούν γιατί εφόσον τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες από που και ως που θα αποφασίσει η κα Μέρκελ τι θα γίνεται με τους Βρετανούς. Ήδη δηλαδή υπάρχει μια απόκλιση από τις αποφάσεις της καγκελαρίου από όλα τα κράτη μέλη και εκτιμώ ότι τελικά δεν θα υπερισχύσει», υπογράμμισε η ίδια.

Για την πορεία του εμβολιασμού, η κ. Βόζεμπεργκ ανέφερε: «Είμαστε στο μέσο όρο, η Πορτογαλία είναι στο 34,4, η Γαλλία 31,9, η Ισπανία 36,1, η Κύπρος 44 είναι η πρώτη, εμείς είμαστε στο 35,8 δηλαδή είμαστε στο μέσο όρο των κρατών μελών ως προς τους εμβολιασμούς και κάνω μια ρητορική ερώτηση υπάρχουν πολίτες της ΕΕ οι οποίοι είναι ανενημέρωτοι για την επικινδυνότητα του ιού ή για τον τρόπο του εμβολιασμού; Δεν συμβαίνει αυτό άρα πρέπει η κυβέρνηση και κάθε κράτος μέλος να βρει κίνητρα για να ωθήσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Το λεω αυτό γιατί εμείς δεν θα χαμηλώσουμε τον πήχη αντίθετα».

«Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για τον Αύγουστο πχ για την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν έπαψε να αποτελεί για τους ευρωπαίους πολίτες και ασφαλή προορισμό και ελκυστικό. Το πρόβλημά μας είναι εντός των τειχών, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ότι αν δεν εμβολιαστούμε κινδυνεύουμε να χάσουμε και τη ζωή μας αλλά κινδυνεύουμε α διασπείρουμε και τον ιό στους συνανθρώπους μας», τόνισε μεταξύ άλλων.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον Απρίλιο εξέδωσε μια απόφαση η οποία επιτρέπει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες, έχει κρίνει ότι δεν παραβιάζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ότι όταν κρίνεται αναγκαίο για τη δημόσια υγεία απαιτείται να εφαρμόζεται σε δημοκρατικά κράτη. Εμείς ήδη έχουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή Βιοηθικής για τους υγειονομικούς. Η προσωπική μου γνώμη επειδή ξέρω ότι δεν εγείρει συνταγματικά θέματα θα μπορεί να επιβληθεί και στους εκπαιδευτικούς. Στο εξωτερικό ήδη και με αυτή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου άνοιξε ο δρόμος για υποχρεωτικότητα εκεί όπου υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια», αποκάλυψε η ευρωβουλευτής.

Ερωτηθείσα για τα 150€ μπόνους στους νέους 18 μέχρι 25 ετών που εμβολιάζονται, απάντησε: «Ούτε οι ίδιοι νέοι αισθάνονται ότι εξαγοράζονται ούτε αλήθεια είναι αυτό. Πάντοτε σε ένα μέτρο που επιβάλλεται από οποιαδήποτε κυβέρνηση κοιτάζουμε ποιος είναι ο στόχος και ο σκοπός, αν ο στόχος και ο σκοπός είναι η θωράκιση της ασφάλειας των πολιτών, της δημόσιας υγείας δηλαδή τότε ο σκοπός αυτός θα πρέπει να υπηρετηθεί τη στιγμή που δεν προσβάλλει κανέναν αντίθετα δίνει μια ανάσα στους νέους ανθρώπους. Ο στόχος ήδη άρχισε να επιτυγχάνεται όταν ενημερωνόμαστε ότι είναι στο τριπλάσιο εκείνοι που ενεγράφησαν χθες για να εμβολιαστούν άρα ήταν ένα κίνητρο το οποίο λειτούργησε, πάντα επιμένω για τον ιερό σκοπό που υπάρχει αυτό το κίνητρο δηλαδή τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των συμπολιτών μας. Εκείνοι οι οποίοι γκρινιάζουν ας προτείνουν κάτι πιο πρόσφορο, να το προτείνουν όμως όχι μόνο να διαμαρτύρονται».

Αναφερόμενη στις αντιδράσεις των ανεμβολίαστων, σημείωσε ότι «εκείνοι οι οποίοι δεν εμβολιάζονται επιλέγουν τη διάκριση και θα υποστούν τη συνέπεια της δυνατότητας όλοι οι πολίτες να προφυλάσσονται».