«Υβριδικές» εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία προαναγγέλλει ο γενικός διευθυντής του κόμματος -και αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ-, Γιάννης Μπρατάκος, καθώς, όπως αποκαλύπτει, θα μπορούν τα στελέχη να ψηφίζουν και διά ζώσης σε κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αλλά και εξ αποστάσεως, ψηφιακά. Ο κ. Μπρατάκος τονίζει ότι «ο αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι υπερβολικοί ετήσιοι τόκοι».

Ποιες αλλαγές σχεδιάζετε στη Νέα Δημοκρατία το προσεχές διάστημα και πώς οραματίζεστε το πρώτο συνέδριο στη μετα-COVID εποχή τον Δεκέμβριο;

Πλέον, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και τις συνευρέσεις έχουν αρθεί, οπότε τα στελέχη μας, με εντολή του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, οργώνουν όλη τη χώρα. Ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Γιώργος Στεργίου, ο γραμματέας Οργανωτικού, Στέλιος Κονταδάκης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Παύλος Μαρινάκης, αλλά και οι υπόλοιποι γραμματείς και τομεάρχες προχωρούν σε συναντήσεις σε όλη τη χώρα. Εγώ πρόσφατα περιόδευσα στη Βοιωτία, την Καβάλα και τη Δράμα και το πρόγραμμά μου θα εμπλουτίζεται κάθε εβδομάδα και με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας. Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας τους επόμενους μήνες θα είναι σε συνεχή εγρήγορση. Ηδη, ο πρόεδρός μας ανακοίνωσε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διαγραμματειακού Οργάνου ότι προχωράμε σε εσωκομματικές εκλογές έως τον Οκτώβριο του 2021. Οι εκλογές αυτές θα έχουν έναν υβριδικό χαρακτήρα, θα μπορούν δηλαδή τα στελέχη μας να ψηφίσουν και διά ζώσης, σε κατά τόπους εκλογικά κέντρα, αλλά και εξ αποστάσεως, ψηφιακά. Ηδη, και με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και του συμβούλου του προέδρου, Θανάση Νέζη, ξεκινήσαμε τη διαδικασία οργάνωσης των εσωκομματικών εκλογών. Το Συνέδριο του κόμματος πρέπει να σας πω ότι είναι πάντα μια πολύ ευχάριστη πρόκληση, παρότι ιδιαίτερα απαιτητική. Το επόμενο Συνέδριό μας έχει και μια επιπλέον ιδιαιτερότητα: είναι εκλογικό. Θα εκλέξουμε τα νέα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής. Ομως, όπως και σε άλλες αντίστοιχες σημαντικές εκδηλώσεις, όπως, για παράδειγμα, η ΔΕΘ, έχω μια εξαιρετική ομάδα επικοινωνίας και υλοποίησης με την οποία συνεργάζομαι και μαζί με τη διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού, Κύρα Κάπη, την οποία εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια, κάνουμε απίστευτη δουλειά. Το προηγούμενο Συνέδριό μας ήταν πλήρως ψηφιακό και απολύτως φιλικό προς το περιβάλλον.

Το Συνέδριο του Δεκεμβρίου του 2021 θα έχει τα χαρακτηριστικά του προηγούμενου και, επιπλέον, θα είναι διαδραστικό. Είναι, βέβαια, περιττό να πω ότι θα είναι και COVID free - είναι πολύ πιθανό οι σύνεδροι που δεν έχουν εμβολιαστεί να συμμετέχουν μόνο ψηφιακά. Το σημαντικό, όμως, του Συνεδρίου θα είναι το μήνυμα του προέδρου μας και πρωθυπουργού της χώρας, το όραμά του και ο σχεδιασμός για την «Ελλάδα 2.0».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για συνεχή διόγκωση του χρέους της Ν.Δ., μιλώντας για «νάρκη διαρκείας». Τι απαντάτε;

Πρέπει να σας πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά στοιχεία, αλλά για τις εντυπώσεις. Είναι προφανές ότι ο αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι υπερβολικοί ετήσιοι τόκοι. Από το 2016 έως το 2020 το σύνολο των τόκων ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Σας θυμίζω ότι στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της Ν.Δ. από το 2016, όταν ανέλαβε την ηγεσία της ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το κόμμα δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και, φυσικά, δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων», που πάντα έχει ποσό «μηδέν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Ν.Δ., το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά, από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Ολες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο Δημόσιο, ενώ στις τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης. Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Ν.Δ. έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Αυτά είναι τα σημαντικά που πρέπει να λάβει υπόψη η ελληνική κοινωνία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Καθώς σταδιακά βγαίνουμε από την κρίση της πανδημίας, ποια είναι τα «εργαλεία» που χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να σταθούν στα πόδια τους και να αναπτυχθούν;

Η κυβέρνηση παρακολουθεί όλους τους κλάδους της οικονομίας και όπου χρειαστεί θα παρέμβει αποφασιστικά προς όφελος των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Από την πανδημία προέκυψε μια μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα, η πανθομολογούμενη ανάγκη για αλλαγή του αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της χώρας, που αποτελούσε από την αρχή όραμα και στόχευση του πρωθυπουργού. Το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αλλά και τα σημαντικά προγράμματα του ΕΣΠΑ θα βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η χώρα μας θα στοχεύσει στη βιώσιμη ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι η ψηφιακή βιομηχανία, ο τουρισμός, βασισμένος όμως σε νέο μοντέλο, η πρωτογενής παραγωγή, με την ευφυή γεωργία και τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, και η θαλάσσια παραγωγή, τα λιμάνια, οι μαρίνες, τα ναυπηγεία, το yachting κ.λπ. Χτίζουμε με αυτοπεποίθηση και στρατηγική τη νέα έκδοση της Ελλάδας.