Δεν είναι χαμηλός ο αριθμός των εμβολιασμών, δήλωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ενώ εκτίμησε πως είναι εφικτός ο στόχος του 75% έως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει αυτόν τον καλό ρυθμό εμβολιασμών, μεταξύ άλλων, με ενημερώσεις, ειδικές δράσεις σε απομακρυσμένες περιοχές, καθώς και με το πρόγραμμα εμβολιασμών των κατάκοιτων που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργαντά, ο αριθμός των εμβολιασμών είναι περίπου στις 90.000 την ημέρα. «Το θέμα είναι πόσοι κάνουν την πρώτη δόση. Τις τελευταίες μέρες σταθεροποιούνται στις 45.000 την ημέρα», συμπλήρωσε.

Για τα μέτρα στην εστίαση

Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην εστίαση, με τον διαχωρισμό των χώρων σε μεικτούς και αμιγείς, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν από καμία δραστηριότητα».

Όπως γνωστοποίησε, ετοιμάζεται μια εφαρμογή για τους καταστηματάρχες, μέσω της οποίας θα σκανάρεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το αρνητικό τεστ για τον έλεγχο της γνησιότητας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί 1.120.000 ευρωπαϊκά πιστοποιητικά εμβολιασμού και 2.700.00 βεβαιώσεις εμβολιασμού, ενώ 4.017.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Γεωργαντά:

Αναφορικά με τον ρυθμό των εμβολιασμών

«Δεν είναι χαμηλός ο αριθμός των εμβολίων, αυτό που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να διατηρήσει αυτό τον καλό ρυθμό και αυτό προσπαθεί να το κάνει με κάθε τρόπο είτε αυτό είναι ενημερώσεις, είτε είναι ειδικές δράσεις όπως αυτή που ξεκίνησε χθες στην Κρήτη, είτε είναι το πρόγραμμα για τους κατάκοιτους που τις επόμενες μέρες ξεκινάει με γιατρούς που θα πηγαίνουν να κάνουν κατ’οίκον εμβολιασμούς είτε είναι με τα κίνητρα ενθάρρυνσης που δόθηκαν στις ηλικίες 12ως 24», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς και συνέχισε: 

«Οι εμβολιασμοί το προηγούμενο διάστημα ήταν περίπου 100 χιλιάδες την ημέρα άλλοτε 90 χιλιάδες τι είναι όμως αυτό που έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Είναι πόσοι εξ αυτών είναι αυτοί που κάνουν την πρώτη δόση. Βλέπουμε ότι τις τελευταίες μέρες υπάρχει μια σταθεροποίηση στατιστικά με την πρώτη δόση του εμβολίου που είναι περίπου 45.000 την ημέρα από αυτούς που εμβολιάζονται».

«Προσπαθούμε να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους από όλες τις ηλικιακές ομάδες όμως η στόχευση είναι οι άνω των 60 ετών γιατί αυτοί είναι πιο ευάλωτοι και είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες σε αυτούς να μπούνε σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Ο στόχος 70 με 75% του γενικού πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί τέλος Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου παραμένει και είναι ένας στόχος εφικτός. Ήδη έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση πάνω από 5 εκατομμύρια 80 χιλιάδες συμπολίτες μας, 4 εκατομμύρια με τη δεύτερη δόση που σημαίνει ότι αν φτάσουμε πάνω από τα 7 εκατομμύρια θα έχουμε πιάσει αυτό το στόχο όμως συνεχίζουμε και προσπαθούμε σε κάθε ηλικιακή ομάδα να δώσουμε τα κίνητρα.

Γιατί μπορεί στις μικρές ηλικιακές ομάδες να μην έχουμε εισαγωγή στις ΜΕΘ όμως επειδή αυτές οι ομάδες έχουν ιδιαίτερη κινητικότητα μπορεί να έχουμε μεγάλη διασπορά του ιού. Είμαστε σε μια συνεχή προσπάθεια και παρακολούθηση έτσι ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφορικά με τον διαχωρισμό στην εστίαση σε αμιγή και μεικτά καταστήματα

Αναφορικά με τον διαχωρισμό στην εστίαση σε αμιγή και μεικτά καταστήματα, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι «δεν αποκλείουμε κανέναν από καμία κοινωνική δραστηριότητα, ουσιαστικά δεν διαχωρίζουμε τον κόσμο, ο καθένας έχει το δικαίωμα να εισέλθει στα καταστήματα τα οποία θα επιλέξει ο καταστηματάρχης να έχει όλο τον κόσμο και αυτούς που εμβολιάζονται και αυτούς που επιλέγουν να έχουν ένα αρνητικό μοριακό τεστ».

«Αυτά τα καταστήματα έχουν μικρότερο αριθμό πληρότητας καθώς καταλαβαίνετε ότι η προϋπόθεση προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πιο διασφαλισμένη στην περίπτωση του εμβολιασμού. Όλα αυτά βεβαίως θα συμβούν όταν θα πάμε στους κλειστούς χώρους κατά βάση, ελπίζω μέχρι τότε τα επιδημιολογικά δεδομένα να είναι τέτοια που να μην αποτελεί πρόβλημα η συγκεκριμένη ρύθμιση.

Σε σχέση όμως με την ίδια την ρύθμιση, η οποία θα ισχύσει από 15 Ιουλίου, εμείς ετοιμάζουμε στο υπουργείο την ψηφιακή εκείνη εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη στους καταστηματάρχες. Για παράδειγμα εκδίδω ή έχω στο κινητό μου το πιστοποιητικό εμβολιασμού πηγαίνω στο κατάστημα και εκεί ο καταστηματάρχης σκανάρει το R code που έχω πάνω στο πιστοποιητικό και το σκανάρει μόνο για τον έλεγχο της γνησιότητας και της αυθεντικότητάς του οπότε πρασινίζοντας αυτό μπορώ και εισέρχομαι.

Θα έχει διαφορετικά χρώματα ανάλογα σε ποιες από τις κατηγορίες εντάσσομαι. Έχω κόκκινο όταν είτε αυτό που προσκομίζω είναι πλαστό είτε δεν είναι αυτό που πρέπει να είναι. Ουσιαστικά το χρώμα είναι αυτό που ανάβει στην εφαρμογή που θα έχει ο καταστηματάρχης στο κινητό του ή στο ταμπλετ του και το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα ή όχι κάποιος να μπορέσει να εισέλθει ή όχι στο κατάστημα. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος στοιχείων, γίνεται μόνο έλεγχος της γνησιότητας του εγγράφου το οποίο φέρει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό των εφήβων

«Κατανοώ απόλυτα ότι όταν έχει να κάνει κάτι με τα παιδιά μας είμαστε όλοι υπερ-ευαίσθητοι και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ό, τι προβλεφθεί δεν θα δημιουργεί ούτε πρόβλημα στην υγεία τους και βεβαίως δεν θα υπάρχει κάποιος διαχωρισμός ο οποίος μπορεί να δημιουργήσει και άλλα ζητήματα σε αυτά τα παιδιά.

Πρώτον η επιτροπή των ειδικών έδωσε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν αυτές οι ηλικιακές ομάδες μετά από συγκεκριμένες μελέτες επί στοιχείων συγκεκριμένων και πραγματικών τα οποία γίνανε σε χώρες του εξωτερικού. Στην Αμερική ήδη έχουμε εκατομμύρια εμβολιασμών αυτών των ηλικιών. Αυτή η εφαρμογή θα έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την γονική συναίνεση και την άλλη εβδομάδα θα δοθούν οι διευκρινήσεις και έτσι θα προχωρήσουμε.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι ένα από τα αντικείμενα του διαλόγου και της συζήτησης η οποία μπορεί να γίνει από το Σεπτέμβριο», δήλωσε ο κ. Γεωργαντάς για τον εμβολιασμό των εφήβων και πρόσθεσε:

«Γίνεται μια συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, η συζήτηση έχει ανοίξει δεν μπορώ να τοποθετηθώ αυτή τη στιγμή αλλά θέλω να πιστεύω ότι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά θα είναι τέτοια και δεν θα χρειαστεί να μπούμε σε περαιτέρω παρεμβάσεις. Μια πρέπει να είναι η προτεραιότητα για όλους μας να εμβολιαστεί ο γενικός πληθυσμός, να εμβολιαστούν αυτοί οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και απλά έχουν κάποιες αντιρρήσεις στο να το πράξουν.

 Δεν υπάρχει διαχωρισμός, ο καθένας πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι φορέας του ιού. Συμφωνούμε όλοι ότι όταν θα μπεις σε ένα κατάστημα με 100 θαμώνες πρέπει να μην είσαι φορέας του ιού γιατί αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης; Άρα ο καθένας θα το αποδείξει με τον τόπο που είναι πιο πρόσφορος σε αυτόν».

Αναφορικά με τα νέα μέτρα

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «η επικαιροποίηση ουσιαστικά των υφιστάμενων μέτρων που ανακοινώθηκε χθες κατευθύνεται προς την αυστηροποίηση των μέτρων. Βλέπουμε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας που έχει η συγκεκριμένη μετάλλαξη ανασκευάζουν και επικαιροποιούν τα μέτρα που έχουνε πάρει.

Το βασικό όπλο είναι ο εμβολιασμός οπότε πρέπει να ελέγχεται αν κάποιος έχει εμβολιαστεί ή αν έχει αρνητικό μοριακό τεστ και βεβαίως όλες τις άλλες συνέπειες που πρέπει να υποστεί κάποιος που δεν τηρεί τα μέτρα, είναι αναγκαίο να γίνει αυτό έως ότου φτάσουμε στο 75-80% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί. Αυτή είναι η στόχευση μπορούμε να την πραγματοποιήσουμε».

Ερωτηθείς πόσα πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν εκδοθεί, ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε: Έχουν εκδοθεί μέχρι αυτή τη στιγμή 1 εκατομμύριο 120 χιλιάδες ευρωπαϊκά ψηφιακά πιστοποιητικά, αυτά είναι που είναι αναγκαία σε κάποιον για να περάσει ένα διασυνοριακό έλεγχο αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ελληνικό νησί όμως υπάρχουν και οι βεβαιώσεις οι οποίες εκδίδονται για τον ίδιο σκοπό δηλαδή είτε βεβαιώσεις εμβολιασμού είτε νόσησης είτε του αρνητικού μοριακού ή rapid test και εκεί έχουμε περίπου 2 εκατομμύρια 700 χιλιάδες. Από αυτά τα 2 εκατομμύρια 586 χιλιάδες αφορούν τον εμβολιασμό».