Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, διέψευσε παρέμβαση των θεσμών για την επιβολή φόρου, ώστε να καλυφθεί η πολυδάπανη μετάβαση στο νέο επικουρικό σύστημα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί μετά το καλοκαίρι, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ.

Το νέο μοντέλο της επικουρικής

Με το νέο μοντέλο της επικουρικής οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πως θα επενδύονται οι εισφορές τους. Θα διαλέγουν μεταξύ συντηρητικού, ισορροπημένου ή επιθετικού προφίλ επηρεάζοντας το ύψος της της τελικής σύνταξης. Η διαβούλευση του νομοσχεδίου ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή, ενώ στην Ολομέλεια προς ψήφιση φτάνει μετά τις θερινές διακοπές. Ο υπουργός Εργασίας διέψευσε δημοσίευμα της Εφημερίδας των συντακτών περί καθυστέρησης στην διαδικασία εξ αιτίας πιέσεων από τους δανειστές για επιβολή ειδικού φόρου ώστε να καλυφθεί το κόστος μετάβασης.

Ο υπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΙ δήλωσε: «Ούτε οι δανειστές ζητάνε πρόσθετο πόρο ούτε αναβολή θα υπάρξει. Δεν είχα πει ότι θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούλιο». Παράλληλα, μιλώντας στο ΣΚΑΪ 100,3, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι «οι δανειστές αξιολογούν τα στοιχεία». 

Η εθνική αναλογιστική αρχή υπολογίζει στα 56 δις το κόστος μετάβασης έως το 2070 (με το βασικό σενάριο). Το υπουργείο Εργασίας πάντως εκτιμά ότι το πραγματικό κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 6 δις καθώς η μεταρρύθμιση θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία μειώνοντας το δημοσιονομικό κενό.