Μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, δρομολογήσαμε ταχύτατα τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα με συνέπεια και συνέχεια.

Κράτη, κυβερνήσεις και κοινωνίες, σε όλον τον κόσμο, δοκιμάστηκαν από τους ισχυρούς κλυδωνισμούς της υγειονομικής κρίσης και τη συνεπαγόμενη μεγαλύτερη ύφεση στη μεταπολεμική ιστορία. Και όμως η Ελλάδα τα κατάφερε, τόσο με την αποφασιστική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αυτής καθαυτήν όσο και με τη συνετή διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της.

Τα καταφέραμε, γιατί αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη: ένα πολύτιμο άυλο κεφάλαιο, που μετουσιώνεται σε έμπρακτη οικονομική στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου, των νοικοκυριών και των εργαζομένων, προκειμένου αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα να μπορέσουν όλοι να σταθούν όρθιοι. Ο,τι είπαμε το κάναμε και αυτή η εμπιστοσύνη εμπεδώθηκε τόσο από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σε ελληνικούς τίτλους κάθε διάρκειας όσο και από την προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων -όπως οι επενδύσεις της Microsoft, το «πράσινο» έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη-, που δίνουν στην πατρίδα μας νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Εδραιώνοντας μια σχέση εμπιστοσύνης αφενός μεταξύ της κυβέρνησης και των πολιτών και αφετέρου μεταξύ της Ελλάδας και των επενδυτών και των αγορών, προχωρήσαμε αταλάντευτα, παρά την κρίση, σε δεκάδες μεταρρυθμίσεις, που -όλες- έχουν έναν κύριο στόχο: να κάνουν τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη.

Με τον ίδιο στόχο προχωρήσαμε ταχύτατα στην υλοποίηση των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και για τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Μέσα στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας, αποδεικνύουμε εμπράκτως ότι διαθέτουμε ένα δυναμικό, εφαρμόσιμο, συνεκτικό και ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Αποτελεί στρατηγική επιλογή μας, συνολικά της κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργείου Εσωτερικών, να προσφέρουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα τα απαιτούμενα αναπτυξιακά, θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα που της επιτρέπουν να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τη λειτουργία της, με στόχο πάντοτε να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη.

Σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών εξαρτάται από τους πόρους που κυβέρνηση και Αυτοδιοίκηση επενδύουν, ώστε πράγματι η ζωή των πολιτών να γίνει καλύτερη. Και αυτοί οι πόροι, έπειτα από πολλά χρόνια, είναι διαθέσιμοι, καθώς αφενός το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και αφετέρου το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» αθροίζουν πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας ένα σύγχρονο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Αυτοδιοίκηση, δίνοντας την ευκαιρία στους δήμους και στις περιφέρειες να συμβάλλουν δυναμικά στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και αλλάζοντας παράλληλα την όψη των τοπικών κοινωνιών.

Το τελευταίο 12μηνο ενισχύσαμε τους δήμους με κονδύλια ύψους 237,1 εκατ. ευρώ, ενώ από την πρώτη στιγμή ως νέα ηγεσία στο υπουργείο Εσωτερικών υλοποιούμε ένα πλέγμα μεταρρυθμιστικών τομών που μας έχει θέσει ο πρωθυπουργός ως προτεραιότητα. Ψηφίστηκε ο νόμος για τον Εσωτερικό Ελεγχο στον Δημόσιο Τομέα, για το ΑΣΕΠ, ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος για τους ΟΤΑ, που αποκαθιστά την κυβερνησιμότητα στους δήμους και στις περιφέρειες, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την τηλεργασία και κλείνουμε αυτόν τον κύκλο με το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς.

Το επόμενο χρονικό διάστημα συζητάμε για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, με στόχο να έχουμε καταλήξει εντός του έτους. Παρά τις κρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην αρχή «Πρώτα ο πολίτης».

Δύο χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού της χώρας, κρατώντας το πλοίο στη σωστή ρότα, βάζουμε τα θεμέλια για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, που δικαιούνται να έχουν οι νέες και οι νέοι και οι επόμενες γενεές της πατρίδας μας. Και ατενίζουμε το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία.