Αν και έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια, ο Ιούλιος του 2019 μοιάζει εκπληκτικά μακρινός. Σαν μια άλλη εποχή, με τις δικές της προκλήσεις, ανάγκες, ιδιαιτερότητες, προτεραιότητες. Ξεκινήσαμε ένα «ψηφιακό ταξίδι» που θα συνδύαζε σχεδιασμό υπηρεσιών, απλουστεύσεις, ανασχεδιασμό διαδικασιών αλληλεπίδρασης με το Δημόσιο, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, αλλά και σύγχρονες τηλεπικοινωνίες, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, εκπαίδευση και ψηφιακή κατάρτιση. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτηκε τη σύσταση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό, από τη μια, να κλείσουμε τις πολλές εκκρεμότητες της χώρας με το παρελθόν και, από την άλλη, να περάσουμε στο μέλλον, στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Ο κορονοϊός επέδρασε ως καταλύτης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Εχοντας την υποχρέωση να διατηρήσουμε το κράτος σε λειτουργία και τους πολίτες να εξυπηρετούνται με ασφάλεια, επισπεύσαμε την υλοποίηση ψηφιακών υπηρεσιών και σχεδιάσαμε νέες, με την απόλυτη γνώση πως οι ψηφιακές επιλογές του σήμερα θα μείνουν και για το αύριο.

Ετσι, οι νέες μας υπηρεσίες σχεδιάστηκαν αποφεύγοντας τα προβλήματα που καθυστερούσαν και ανέστελλαν στο παρελθόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Σχεδιάσαμε συστήματα με κοινές αρχές και απλούστευση διαδικασιών, με συνέπεια στην ψηφιακή στρατηγική, στο σχέδιο δράσης και στην υλοποίηση. Επιλέξαμε να επικεντρωθούμε στην ενδυνάμωση του πολίτη μέσω των ψηφιακών υπηρεσιών και να καταστήσουμε την τεχνολογία εργαλείο εναντίον της πανδημίας.

Δεκατέσσερις μήνες μετά την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζούμε, έχουμε δικαιωθεί πλήρως για την επιλογή μας. Εφαρμογές που αναπτύξαμε αναφέρονται διεθνώς ως καλές πρακτικές, ενώ η επιχείρηση «Ελευθερία» εξελίσσεται ψηφιακά με απόλυτη επιτυχία. Αναμφισβήτητα, το emvolio.gov.gr είναι από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες μας. Μέσω της πλατφόρμας (και, φυσικά, μέσα από τα εναλλακτικά κανάλια των φαρμακείων και των ΚΕΠ) δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να προγραμματίσουν γρήγορα και εύκολα τα ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Και έχει τη δική του σημασία ότι μια χώρα που μέχρι πριν από δύο χρόνια χαρακτηριζόταν από σημαντικές ψηφιακές εκκρεμότητες πέτυχε κάτι που πολλές προηγμένες τεχνολογικά χώρες δεν κατάφεραν: να οργανώσει μια αμιγώς ψηφιακή διαδικασία γύρω από τον εμβολιασμό – από την επιβεβαίωση ότι υπάγεται κανείς σε ομάδα προτεραιοποίησης μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οσο σημαντική είναι η επίλυση εκκρεμοτήτων με το παρελθόν και η ανταπόκριση στις τρέχουσες προκλήσεις, άλλο τόσο σημαντικός είναι ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας. Και η Ελλάδα όχι μόνο έχει έναν λεπτομερή οδικό χάρτη για τις επόμενες πρωτοβουλίες της, αλλά πλέον διαθέτει και τους οικονομικούς πόρους για να τον χρηματοδοτήσει. Δημοσιεύσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 400 ψηφιακά έργα και αποτελεί πυλώνα του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», που ήδη εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε πολλά, διότι ήταν πολλές οι εκκρεμότητες και οι προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε. Τα επόμενα δύο χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας έχουμε ήδη δρομολογήσει ακόμα περισσότερα. Με κάθε μικρότερη ή μεγαλύτερη παρέμβασή μας θέτουμε ξανά τη χώρα σε κίνηση, έχοντας πάντα τον πολίτη στο επίκεντρο των πολιτικών μας.