Ξεκίνησε στη Βουλή η ειδική συνεδρίαση, όπου το Σώμα της Ολομέλειας θα αποφασίσει και θα ψηφίσει για την παραπομπή ή μη του πρώην υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο, για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή» στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ήδη στο βήμα της Βουλής έχει λάβει τον λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος και ξετυλίγει το σκεπτικό του πορίσματος και το πώς έλαβαν χώρα τα γεγονότα το 2016, αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ερχόμενος στην εξουσία, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε σκοπό να ελέγξει τους αρμούς της εξουσίας όπως έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος, που τώρα ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη. Σε πολιτικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρη η πλήρης ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να ελέγχει όλες τις εξουσίες», δήλωσε ο κ. Πλεύρης και συνέχισε:

«Ο κ. Καλογρίτσας μας φυλλομέτρησε 154 σελίδες sms που έχουν ανταλλάξει, υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ τους. Να έρθει σήμερα ο κ. Παππάς να μας δείξει αυτά τα μηνύματα».

Επί της διαδικασίας

Στη συζήτηση που έχει τη μορφή επερώτησης επί της διαδικασίας, οι αγορεύσεις των ομιλητών θα χωριστούν σε 4 κύκλους ομιλητών.

Πρώτα θα μιλήσουν οι έξι εισηγητές των κομμάτων από 15 λεπτά χωρίς δικαίωμα δευτερολογίας.

Στη συνέχεια, οι 2, 3, 4 κύκλοι θα απαρτίζονται από δώδεκα βουλευτές που θα πάρουν τον λόγο από τη ΝΔ, τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και ένας βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη διαδικασία μπορούν να μετέχουν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων ενώ ο Νίκος Παππάς θα μιλήσει για 30 λεπτά μετά το πέρας του 1ου κύκλου ομιλητών και όποτε ζητήσει τον λόγο, ενώ δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Φάκελος με την καταγγελλόμενη πράξη θα είναι ένας, ενώ θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες των 100 βουλευτών όπου ανά μισή ώρα θα ψηφίσουν με αλφαβητική σειρά.

Στις 7 η ολοκλήρωση της διαδικασίας

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 μμ, με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία. Η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία όλου του αριθμού των βουλευτών.

Αν σήμερα ψηφιστεί η άσκηση δίωξης στο πρόσωπο του Νίκου Παππά, η Βουλή θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής αρχής, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης Υπουργών.