Επίθεση στην κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή του νόμου για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, κάνοντας λόγο για πολιτική σκοπιμότητα και καταπάτηση του Συντάγματος από τη ΝΔ, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του κατηγορητηρίου που αφορά το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016».

«Σήμερα κλείνει ένας κοινοβουλευτικός κύκλος όχι με τον νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση, αλλά ένας κύκλος καταπάτησης του Συντάγματος για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε ο κ. Παππάς και συνέχισε πως πρόκειται για «διπλή δικαίωση γιατί ο νόμος είναι ο νόμος που εφαρμόζεται με εξαίρεση τις παρεκκλίσεις που κάνατε ως κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε:

«Δεν έχουμε δει τον πρόεδρό σας που πυροβολούσε κατά πυράς τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες να έρχεται να εφαρμόσει τον τρισκατάρατο νόμο να τον αλλάξει, αλλά δεν το κάνατε».

Δεν υπάρχουν ενδείξεις 

«Το πόρισμά σας παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για το κακούργημα που με κατηγορήσατε. Το κατηγορητήριο γκρεμίστηκε, ανακαλέσατε την κατηγορία για κακούργημα.

Έχω κάνει το χρέος μου και είμαι περήφανος γιατί ρυθμίσαμε το τηλεοπτικό τοπίο. Αν έχει παραβεί κάποιος το καθήκον του, είναι όποιος δεν προστάτευσε τις θέσεις εργασίας.

Αντιλαμβάνεστε πόσα έσοδα έχει χάσει το Δημόσιο που δεν έχει εισπράξει 1 δισ. ευρώ! Τόσο είχαν φτάσει τα χρέη των καναλιών προς το Δημόσιο. Τότε που έρρεε το χρήμα. Το Δημόσιο έπρεπε να είχε εισπράξει για 3 δεκαετίες».

Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες

Υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, συνέχισε ο κ. Παππάς, αναφερόμενος στο πόρισμα της ΝΔ. «Ευθύνες να αναζητήσουμε σε αυτούς που έκλεισαν την ΕΡΤ και άφησαν τους υπολοίπους να διεκδικήσουν τις τηλεοπτικές άδειες.

Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγηθείτε σε φιάσκο. Νομικός και πολιτικός αερόσακος μετά τη σφοδρή σύγκρουση με την αλήθεια».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «αποκαρδιωτικό» για τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες τη σύσταση της Προανακριτικής και μιλώντας για τον εκδότη της εφημερίδας Documento σημείωσε:

«Μετά ζητάτε τον φορολογικό έλεγχο των εκδόσεων του Κώστα Βαξεβάνη. Νομίζω ότι πραγματικά δεν συμβάλλει στη σοβαρότητα της συζήτησης μια τέτοια επιλογή. Η στοχοποίηση ενός δημοσιογράφου αυξάνει και τις υποψίες. Αρνείστε να τον καλέσετε ως μάρτυρα τον Κ. Βαξεβάνη και μετά ζητάτε τον έλεγχο της επιχείρησης. Ακολουθήσατε την τακτική αποκλεισμού μαρτύρων όπως κάνετε και στη Novartis».

«Στην περίπτωση της Προανακριτικής περάσατε και στο γράψε - σβήσε στα πρακτικά» είπε ο κ. Παππάς αναφερόμενος στα πρακτικά της επιτροπής που, όπως είχε υποστηρίξει, παραποιήθηκαν.

«Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ κινήθηκαν εντός ορίων εκτός από κάποιες εξαιρέσεις. Μπήκατε στο όχημα της συκοφάντησης και συγκρουστήκατε με την αλήθεια. Να πάρουν μάθημα οι εμμονικοί του επιτελικού κράτους και όσοι κινούνται στο Μαξίμου», είπε και συμπλήρωσε πως το «το πόρισμά σας είναι μείγμα αλήθειας κι υπολειμμάτων πολιτικής σκοπιμότητας. Τα υπολείμματα σας κάνουν με βαριά καρδιά να επιμείνετε στην κατηγορία του πλημμελήματος», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.

5340731
Θεοδώρα Τζάκρη και Νίκος Παππάς

Πλεύρης: O ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ

Κατά την τοποθέτησή του, ο πρώτος εισηγητής, βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι μετά τον έλεγχο της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, μέσω των εκλογών του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιχείρησε να ελέγξει τη δικαστική εξουσία και τα ΜΜΕ.

Όπως είπε, στο πλαίσιο της «προσπάθειας ελέγχου των αρμών της εξουσίας», τα μέσα ενημέρωσης ανέλαβε ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς, με «μπροστινό» τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, ο οποίος ήρθε σε επαφή για τη χρηματοδότηση τηλεοπτικής άδειας με τον κατασκευαστικό όμιλο CCC.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε μάλιστα ότι τον τότε αρμόδιο υπουργό «ο κ. Καλογρίτσας τον μνημονεύει ως «Λεβέντη μου» και «καμάρι μου».

«Τα sms στοιχειοθετούν την ποινική ευθύνη Παππά. Ήθελε κανάλι με μπροστινό τον Καλογρίτσα το οποίο θα ελέγχεται 100% από τον κ. Παππά. Ο υπουργός που είχε τον έλεγχο του διαγωνισμού κανόνιζε τις συναντήσεις Καλογρίτσα – CCC» είπε μεταξύ άλλων αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης.

«Ο υπουργός που έπρεπε να θέσει τους κανόνες και να απέχει από την διαδικασία μπήκε ως εγγυητής, και κανόνιζε να έρθουν τα λεφτά» ανέφερε προσθέτοντας ότι με εντολή Παππά ο Βαξεβάνης στοχοποιούσε συζύγους πολιτικών αντιπάλων όπως την σύζυγο του κ. Γιάννη Στουρνάρα αλλά και του σημερινού πρωθυπουργού. «Τότε λειτουργούσε ως εκτελεστικός βραχίονας ο Βαξεβάνης. Τώρα μάλλον αυτός σας δίνει τον τόνο» είπε.
plevris
Θάνος Πλεύρης

Κελέτσης: Καμία απάντηση επί της ουσίας από τον Ν. Παππά

Στην τοποθέτησή του, ο Σταύρος Κελέτσης, πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016, ανέφερε κατηγορηματικά πως για ακόμα μια φορά «ο Ν. Παππάς δεν απάντησε επί της ουσίας στις κατηγορίες που αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής. Για την ταμπακιέρα, για την ουσία, δεν ειπώθηκε απολύτως τίποτα από τον κ. Παππά».

Τζάκρη: Βασιστήκατε στο λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, μίλησε για πολιτική φαρσοκωμωδία. Αφού εκτίμησε ότι το αληθές πόρισμα «βρίσκει υπεύθυνη τη ΝΔ» για υφαρπαγή της ψήφου του λαού, για διαστρέβλωση της αλήθειας και για πολιτική ασυναρτησία, επεσήμανε: «Παραπέμψατε έναν στενό συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού, χωρίς κανένα στοιχείο, μόνο με τον λόγο ενός νταραβεριτζή εργολάβου, που γυρίζει από εδώ και από εκεί, μπας και εξοικονομήσει κανένα εκατομμυριάκι, και για την ακρίβεια, για τρία εκατομμυριάκια».
5340719
Θεοδώρα Τζάκρη

Κεγκέρογλου: Επιδίωξη των «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ο έλεγχος των ΜΜΕ

Για σκοπιμότητα ελέγχου των ΜΜΕ από τους «ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ» έκανε λόγο ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Όπως τόνισε, η προανακριτική επιβεβαίωσε τις καταγγελίες για στήσιμο και μεθόδευση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, με στόχο τη δημιουργία ενός «ΣΥΡΙΖΑ-τσάνελ» με τη χρήση ως «μπροστινού» του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα.

Παράλληλα, επέκρινε τη νυν κυβέρνηση ότι προσπαθεί, όπως και η προηγούμενη, να χειραγωγήσει την ενημέρωση.
5340739
Βασίλης Κεγκέρογλου

Δελής: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησαν την Προανακριτική για να κρύψουν τις ευθύνες τους

Η λειτουργία της προανακριτικής ήταν ένας «ότι πρέπει» αντιπερισπασμός για την κυβέρνηση, για το πώς αυτή αντιμετωπίζει, κατά το τρέχον διάστημα, μία πανδημία που δείχνει απειλητικά τα δόντια της, σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύσταση της επιτροπής εξυπηρέτησε τις επιδιώξεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. «Αξιοποιήσατε τη διαδικασία της προανακριτικής για να συντηρήσετε την αποπροσανατολιστική, διπολική αντιπαράθεσή σας, και να κρύψετε τις ευθύνες σας για την πραγματικότητα που επικρατούσε και επικρατεί στα ΜΜΕ», είπε ο κ. Δελής.

Τέλος, ανέφερε ότι λόγω έλλειψης επαρκών ενδείξεων κατά του κ. Παππά, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία.