Δύο χρόνια συμπληρώνονται από την 7η Ιουλίου 2019, όταν η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Διανύσαμε μια δύσκολη διετία, όπου η πανδημία του κορονοϊού στιγμάτισε τα πάντα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλον τον κόσμο.

Κανένας μας, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, δεν μπορούσε να φανταστεί πως η ανθρωπότητα θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μια πανδημία που θα επηρέαζε την καθημερινότητα όλων μας σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Στη διάρκεια της πανδημίας, η κυβέρνηση ενίσχυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τριπλασιάζοντας τις ΜΕΘ, και προχώρησε άμεσα σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και στην προμήθεια αναγκαίου υλικού. Η οργάνωση της επιχείρησης «Ελευθερία», για τον εμβολιασμό της κοινωνίας, είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα ενός σύγχρονου κράτους που σέβεται τους πολίτες του και αξιοποιεί της ψηφιακές δυνατότητες.

Παράλληλα, η Πολιτεία στήριξε ουσιαστικά όσους επλήγησαν, καθώς άπλωσε γρήγορα, αποτελεσματικά και αποφασιστικά ένα ευρύ «δίχτυ προστασίας» πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Διέθεσε 41 δισ. ευρώ συνολικά σε δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της ρευστότητας για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, γεγονός που κράτησε όρθιο τον παραγωγικό ιστό και απέτρεψε την έξαρση της ανεργίας.

Στα δύο αυτά χρόνια, όμως, η χώρα αντιμετώπισε επιπλέον σοβαρές και εξωγενείς προκλήσεις, τις οποίες αντιμετώπισε με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Ποιος ξεχνάει την καθοδηγούμενη απόπειρα εισβολής παράνομων μεταναστών στον Έβρο αλλά και τον σημαντικό περιορισμό των μεταναστευτικών ροών; Παράλληλα, ενεργοποίησε διεθνείς συμμαχίες, απέκρουσε την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ διεθνοποίησε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί ως ζήτημα ζωτικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντάσσοντάς την στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ενίσχυσε και διεύρυνε τις στρατηγικές συνεργασίες στην περιοχή. Κατέδειξε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Προχώρησε σε συμφωνίες οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και την Αίγυπτο και επέκτεινε την αιγιαλίτιδα ζώνη της χώρας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Ενισχύει την αμυντική θωράκιση της χώρας με την προμήθεια νέων αεροσκαφών και σύγχρονου στρατιωτικού υλικού.

Μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα ανέκτησε την αξιοπιστία της και αναβάθμισε τη θέση της στην Ευρώπη και στον κόσμο. Από παρατηρητής έγινε συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στην Ε.Ε. Και αναγνωρίζεται σήμερα ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.

Όσον αφορά την οικονομία, η χώρα ανέκτησε την εμπιστοσύνη των αγορών και δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε σημαντικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που «βάραιναν» τον Έλληνα φορολογούμενο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Υλοποιούνται πλέον μεγάλα αναπτυξιακά έργα που είχαν βαλτώσει τα περασμένα χρόνια, όπως το Ελληνικό, αλλά και επενδύσεις στην έρευνα και καινοτομία που αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ, το Thessintec, η επένδυση των Microsoft, Pfizer, CISCO, EY, Applied Materials και E-go σηματοδοτούν πως αφήνουμε τη μίζερη Ελλάδα στο παρελθόν και, μέρα με τη μέρα, οι Ελληνες αποκτούν όλο και περισσότερη αυτοπεποίθηση και ελπίδα και συνειδητοποιούν πως μπορούν να δημιουργήσουν αλλά και να βρουν αξιοπρεπή εργασία εντός της χώρας.

Η δρομολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκει την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις πρώτες χώρες που πήραν έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει δύο κύριες προτεραιότητες. Η πρώτη αφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του κράτους, όπου ήδη καταγράφεται εντυπωσιακό άλμα. Η δεύτερη στην πράσινη μετάβαση, με τη δρομολόγηση σχεδίων απολιγνιτοποίησης, ηλεκτροκίνησης, δυναμικής στήριξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, υποβρύχιας ηλεκτρικής δια σύνδεσης των νησιών, αναδασώσεων και διαχείρισης αποβλήτων.

Η κυβερνητική θητεία είναι στη μέση της και ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου. Όμως, για να ξεπεράσουμε για τα καλά την Ελλάδα της κρίσης και της μιζέριας, πρέπει να συνεχίσουμε με ακόμα γρηγορότερο βήμα τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Αυτές τις αλλαγές είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε ώστε η Ελλάδα να κάνει ακόμα περισσότερα βήματα εμπρός και να πρωταγωνιστεί παγκόσμια στις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.