Οταν το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους Ελληνες πολίτες μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωνε πως έχει «πλήρη επίγνωση των δυσκολιών της διακυβέρνησης» που θα αναλάβει, είναι βέβαιο πως ούτε ο ίδιος ούτε κανείς από εμάς μπορούσε να φανταστεί τις προκλήσεις με τις οποίες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ερχόταν αντιμέτωπη.

Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, με αποκορύφωμα τα γεγονότα στον Εβρο, ήταν μόνο η αρχή, καθώς ακολούθησε μια περίοδος εντάσεων στη σχέση μας με την Τουρκία, αλλά και η πρωτοφανής για τα παγκόσμια δεδομένα συγκυρία που διαμόρφωσε η πανδημία του COVID-19.

Από τις προκλήσεις αυτές η χώρα μας βγήκε νικήτρια κι αυτό αποτελεί κοινή ομολογία τόσο της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών όσο και της διεθνούς κοινότητας. Και ήταν όντως η πρώτη φορά που μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν τόσο πολλά. Η μεγαλύτερη, όμως, επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έγκειται στο γεγονός ότι η σωστή διαχείριση των εκτάκτων συνθηκών δεν εμπόδισε -στο μέτρο του εφικτού- την ανάληψη πρωτοβουλιών για δομικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τη χώρα μας και να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες για μια ασφαλή και αναπτυξιακή πορεία στο μέλλον.

Πλέον, η χώρα μας έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και μέσω ενός διπλωματικού μαραθωνίου έχει εξελιχθεί σε σημαντικό παράγοντα σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Πλέον, η χώρα μας θωρακίζεται, μετά από πολλά χρόνια, αμυντικά. Πλέον, στη χώρα μας έχουν «ξεκλειδώσει» σημαντικές επενδύσεις, με σημαντικότερη αυτή του Ελληνικού, αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το προφίλ της ως διεθνούς επενδυτικού προορισμού. Επιπλέον, η διαχείριση της πανδημίας οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου ενίσχυση του δημοσίου συστήματος υγείας, ενώ και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των κρατικών υπηρεσιών προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς. Η θέση της χώρας μας διεθνώς, σε οικονομικό και όχι μόνο επίπεδο, έχει αναβαθμιστεί και η ανταπόκριση των αγορών είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική.

Ολα αυτά δεν είναι αυτονόητα και δεδομένα. Ολα αυτά οφείλουν να είναι ζητούμενο για την κυβέρνηση ενός κράτους που μετά από μια 10ετία έντονης οικονομικής κρίσης και επίσης μετά από 16 ήδη μήνες μιας πρωτοφανούς πανδημίας προχωρά μπροστά με πρόγραμμα και όραμα και κοιτά το μέλλον με αισιοδοξία και σιγουριά. Ολα αυτά αποτελούν δομικά συστατικά της διακυβέρνησης για την οποία δεσμευθήκαμε προεκλογικά και την οποία κάνουμε πράξη.

Δεν εφησυχάζουμε, όμως, και δεν επαναπαυόμαστε. Συνεχίζουμε με σκληρή δουλειά και πάντα με γνώμονα το καλό της Πατρίδας και όλων των Ελλήνων. Η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την κυβέρνησή μας δεν είναι δικλίδα ασφαλείας, αλλά υποχρέωση για ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και συνεχή βελτίωση.