Στις 8 Ιουλίου η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμπλήρωσε δύο χρόνια στην εξουσία, που κάθε άλλο παρά εύκολα ήταν. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στην οικονομική και κοινωνική ζωή έφεραν τη χώρα μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την κυβέρνηση αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, θεωρώ ότι ο απολογισμός της διετίας έχει θετικό πρόσημο.

Σε δύσκολες συνθήκες η κυβέρνηση κατόρθωσε να απαντήσει στις προκλήσεις των καιρών και να προχωρήσει σε σημαντικές για τον τόπο μεταρρυθμίσεις. Από την πλευρά μου, ως αρμόδια υφυπουργός στα κοινωνικά ζητήματα από την πρώτη στιγμή θέλησα να βάλω το στίγμα της πολιτικής μας. Για εμάς η κοινωνική πολιτική είναι μοχλός ευημερίας και συνοχής.

Απαιτεί στοχευμένες και ενεργητικές παρεμβάσεις, που αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες και εξασφαλίζουν ίσες ευκαιρίες για όλους. Η προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας είναι η οριζόντια προτεραιότητά μας, για αυτό και αυξήσαμε τις κοινωνικές δαπάνες κατά 22% για το 2021

Στηρίζουμε την οικογένεια. Καθιερώσαμε το επίδομα γέννησης 2.000 ευρώ, το οποίο γίνεται δεκτό με μεγάλη ανακούφιση από τους νέους γονείς, και φέτος αυξήσαμε τις δαπάνες για το επίδομα παιδιού κατά 20%. Φροντίζουμε ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και επεκτείναμε το πρόγραμμα των vouchers αυξάνοντας τα εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και εντάσσοντας ως δικαιούχους και τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Ωστόσο, τα δύο αυτά χρόνια κάναμε σημαία της πολιτικής μας την παιδική προστασία.

Από την αρχή θέσαμε έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να κάνουμε πράξη το σύνθημα «Μία οικογένεια για κάθε παιδί». Βγάλαμε έναν νόμο από το συρτάρι και έπειτα από μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών και πολλή δουλειά μπορούμε σήμερα να μιλάμε για το Εθνικό Σύστημα Υιοθεσιών και Αναδοχών, που απλουστεύει τις διαδικασίες και λειτουργεί με διαφάνεια. Σήμερα πλέον γνωρίζουμε πόσα παιδιά βρίσκονται στα ιδρύματα, αλλά κυρίως γνωρίζουμε για κάθε παιδί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να βγει από το ίδρυμα.

Εχουμε εικόνα της κατάστασης και διαθέτουμε στοιχεία που μας βοηθούν στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη της πολιτικής μας. Σήμερα κατανοούμε ότι μοχλός της αποϊδρυματοποίησης είναι η αναδοχή, γι’ αυτό προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του επιδόματος αναδοχής, ξεκινώντας παράλληλα καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών με το σύνθημα «Βγάλε το παιδί από το ίδρυμα, γίνε ανάδοχος»

Επιπλέον, για πρώτη φορά θέτουμε πλαίσιο προστασίας των παιδιών από κάθε μορφή κακοποίησης. Συστηματοποιούμε μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης και για πρώτη φορά ορίζουμε πως για κάθε νέα πρόσληψη ο ενδιαφερόμενος πρέπει να υποβάλλει ποινικό μητρώο, που να αποδεικνύει ότι δεν έχει καταδικαστεί για αδικήματα που θα τον καθιστούσαν ακατάλληλο για εργασία σε χώρο με παιδιά.

Στον πυρήνα, όμως, της πολιτικής μας για το παιδί βρίσκεται η αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής. Βάζουμε σε λειτουργία ένα καινοτόμο σύστημα πρώιμης διάγνωσης αναπτυξιακών διαταραχών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προχωράμε στη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου λειτουργίας για όλους τους σταθμούς της χώρας, ιδιωτικούς, δημοτικούς και δημόσιους, ώστε όλα τα παιδιά να μπορούν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους ανεξάρτητα από το εισόδημα της οικογένειάς τους.

Ηταν δύο πυκνά χρόνια! Πυκνά σε μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση πολιτικών. Καταφέραμε πολλά! Κάναμε και λάθη.

Πιστεύω, όμως, ότι πήγαμε μπροστά, γνωρίζω ότι δουλέψαμε πολύ και είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσουμε με ακόμα περισσότερο πείσμα για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας