Αποτελεί πολιτικό κλισέ να αναφέρεται πως οι εκάστοτε κυβερνώντες έρχονται για να ενώσουν και όχι να διχάσουν τον λαό. Εντούτοις, είναι πλέον σαφές πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν υπήρξε άλλη πυξίδα για τη διακυβέρνηση της χώρας κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. προτίμησε να συνταχθεί με το μέτωπο της λογικής και επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με παρωχημένα ιδεολογικά στεγανά. Επένδυσε στα έργα και όχι στα λόγια και στη διχαστική, ψευδοεπαναστατική ρητορική.

Η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά και για όλους τους Ελληνες και γι’ αυτό οι βασικές πολιτικές επιλογές της σε ποικίλα ζητήματα, όπως η κρίση του Εβρου, η αντιμετώπιση της πανδημίας, η διαχείριση του Μεταναστευτικού, οι μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση και η ενίσχυση της ασφάλειας των Ελλήνων, επικροτούνται από ποσοστά των πολιτών πολύ μεγαλύτερα από το εκλογικό ποσοστό της, και μάλιστα από πολύ μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων κομμάτων με τα οποία η Ν.Δ. δεν έχει ιδεολογική συνάφεια.

Πείθει τους Ελληνες πως αντιμετωπίζει ζητήματα που λίμναζαν για πολλά χρόνια. Οι πολίτες βλέπουν σιγά-σιγά μέσω της ψηφιακής επανάστασης που συντελείται πως το κράτος μπορεί να αλλάξει και να σκοπεί πρώτιστα στην εξυπηρέτησή τους. Βλέπουν επενδύσεις και έργα κολλημένα για χρόνια (Ελληνικό, ΒΟΑΚ, μετρό Θεσσαλονίκης και νέα γραμμή μετρό Αθήνας) να προχωρούν και να έρχονται οι πρώτες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς (Pfizer, Amazon, Microsoft), που δημιουργούν βιώσιμες και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Λοιδορείται συχνά η επιμονή μας στην έννοια της αριστείας από την αντιπολίτευση, αλλά οι Ελληνες χαίρονται να βλέπουν πλέον πως η διεθνής εικόνα της χώρας μας έχει αλλάξει. Από ουραγός, η Ελλάδα γίνεται πρωτοπόρος σε σειρά ζητημάτων. Δεν είναι τυχαίο πως η χώρα μας αξιολογείται θετικά στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων από την Ε.Ε., τον ΟΟΣΑ, την Παγκόσμια Τράπεζα κ.λπ., ούτε πως κατέθεσε από τους πρώτους σχέδιο αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και έλαβε επαίνους, ούτε πως το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού βασίζεται σε ελληνική πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή, η διπλωματική θέση της χώρας ενισχύεται, χτίζοντας περιφερειακές συμμαχίες και ισχυρές σχέσεις με τις παραδοσιακές μεγάλες δυνάμεις. Η χώρα μας καθιστά σαφές πως επιθυμεί πάντα την ειρήνη και τη συνεννόηση, αλλά εγκαταλείπει φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος και ενεργεί δυναμικά όταν προκαλείται

Ολα τα παραπάνω εξηγούν πώς μια κυβέρνηση δύο χρόνια μετά την εκλογή της και ενώ η χώρα αντιμετώπισε πρωτόγνωρες προκλήσεις (κρίση του Εβρου, πανδημία, έξαρση του Μεταναστευτικού) είναι σήμερα πιο δημοφιλής απ’ ό,τι όταν εξελέγη. Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αφορμή για χαλάρωση ή υπεροψία. Με ταπεινότητα, αφοσίωση και ακόμα σκληρότερη δουλειά, στο τέλος της θητείας της αυτή η κυβέρνηση θα έχει αλλάξει ριζικά τη χώρα.