Στα θολά νερά της δεξαμενής των αρνητών και όσων πολιτών βρίσκονται γύρω από αυτή την κατηγορία που δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο, έχοντας δεύτερες σκέψεις, και που σήμερα αντιμετωπίζουν αρνητικά την απόφαση της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων επιχειρεί να ψαρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα εμφανίζεται να λέει επισήμως.

Κεντρικά, η Κουμουνδούρου ζητάει από όλους τους πολίτες να εμβολιστούν για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό της κοινωνίας, ορισμένα όμως στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται να μην παίρνουν ξεκάθαρη θέση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει, παραμένει ανεμβολίαστος, ενώ, όπως τον κατηγορεί η Ν.Δ., «διαδίδει κατά καιρούς διάφορες απίθανες αντιεπιστημονικές θεωρίες».

«Τώρα κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους», ήταν το σχόλιο της Πειραιώς για πρόσφατη τοποθέτησή του.

Από την άλλη πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι «συμφωνούμε με την υποχρεωτικότητα σε συγκεκριμένες ομάδες, όπως στους υγειονομικούς ή στους ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αλλά με πολύ μεγάλη προσοχή στην ισορροπία ανάμεσα σε κίνητρα και αντικίνητρα», με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Αυτό, ωστόσο, που μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί είναι το τι σημαίνει «σε συγκεκριμένες ομάδες», από τη στιγμή που η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τα πάντα και, με βάση τις εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων, το επόμενο διάστημα θα είναι εφιαλτικό το σκηνικό για τη χώρα.

Στην πραγματικότητα, οι συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό που λένε δεν αποτελεί μια τεκμηριωμένη θέση, αλλά μια άποψη μόνο και μόνο για να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, γι’ αυτό, άλλωστε, δεν μιλούν και πιο συγκεκριμένα.

Το ίδιο αδύναμη είναι και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ και για τα προνόμια των εμβολιασμένων, καθώς τα στελέχη της Κουμουνδούρου εμφανίζονται επιφυλακτικά στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Ωστόσο, και εδώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εκφράζει με σαφήνεια την άποψή του, ούτε κάνει κάποια διαφορετική πρόταση για το πώς θα σταματήσει η εξάπλωση της πανδημίας στους χώρους διασκέδασης και εστίασης.

Μιλάει μόνο για «διχασμό», χωρίς ωστόσο να αντιπροτείνει έναν άλλο δρόμο αντιμετώπισης της κατάστασης, πατώντας, στην πραγματικότητα, σε δύο βάρκες. Και στα προνόμια που πρέπει να έχουν οι εμβολιασμένοι αλλά και στο να μη δυσαρεστηθούν οι ανεμβολίαστοι.

Οι όχι και τόσο ξεκάθαρες κεντρικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μεγάλη συζήτηση και στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς πολλά στελέχη τάσσονται υπέρ των μέτρων της κυβέρνησης, αντιλαμβανόμενα ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πειστούν οι αρνητές.

Προφανώς, ο δρόμος που έχει επιλέξει ο κ. Τσίπρας είναι εκείνος της απόλυτης ισορροπίας, καθώς, όπως φαίνεται, προσδοκά πολιτικά οφέλη ακόμα και από τη δεξαμενή των «αρνητών».