Είναι σαφές ότι οι ανακοινώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Αμμόχωστο δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από κανέναν διεθνώς, ξεκαθάρισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1»και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Όπως είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ενώ τόνισε πως κανείς σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να αποδεχθεί την καταπάτηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ από τον Τούρκο πρόεδρο.

Παράλληλα, η κα Μπακογιάννη δήλωσε με έμφαση πως κανένα κράτος δεν θα αποδεχθεί τη δήλωση Ερντογάν για δύο κράτη στην Κύπρο, υπογράμμισε, ωστόσο, πως κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος παρουσιάζει συνεχώς νέες ιδέες.

Η ίδια εκτίμησε, πάντως, πως δεν θα επαναληφθεί η ένταση του περασμένου καλοκαιριού.

Επιπλέον, με αφορμή τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να κατονομάσει ομάδες υποταγής και κατευνασμού.

Για την πανδημία

Ερωτηθείσα σχετικά με την πανδημία, η κα Μπακογιάννη είπε ότι όπλο είναι ο εμβολιασμός, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο που να μπορεί να αντέξει ένα νέο lockdown.

Η βουλευτής της ΝΔ εκτίμησε ακόμη ότι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν.

Αναλυτικά η συνέντευξη της κας Μπακογιάννη:

Αναφορικά με τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ήμασταν προετοιμασμένοι και ήμασταν και καλά προετοιμασμένοι ξέραμε δηλαδή ότι ο Ερντογάν θεωρεί αδύναμο κρίκο της όλης πολιτικής του την Κύπρο, ξέραμε ότι είναι υπό απίστευτη μεγάλη πίεση στο εσωτερικό έχοντας επιλέξει μια ακραία εθνικιστική πολιτική με την ελπίδα ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Μια εθνικιστική πολιτική η οποία δεν του έχε βγει ούτε σε επίπεδο δημοσκοπήσεων ούτε σε επίπεδο κυριαρχίας στο εσωτερικό της Τουρκίας , για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο ισχυρά πλέον η πολιτική του. Ξέραμε ότι θα πάει στην Κύπρο για να κάνει κάποιου είδους δηλώσεις οι οποίες θα τον έφερναν σε αντίθεση με τη διεθνή κοινότητα.

Αυτό το οποίο είχε πει ότι θα κάνει δεν το τόλμησε και δεν το τόλμησε γιατί οι πιέσεις από την Αμερική ήταν πάρα πολύ μεγάλες, έκανε όμως ένα βήμα το οποίο δείχνει ότι προχωράει σε μια σαλαμοποίηση της λογικής της Αμμοχώστου κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν διεθνώς και για αυτό και οι αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις πλέον για πρώτη φορά είναι ουσιαστικές, δηλαδή είναι ουσιαστικές από πάρα πολλές χώρες οι οποίες μέχρι τώρα του είχανε δείξει μιας μορφής ανοχή. Ξεκίνησε ένα οθωμανικό παζάρι ο Ερντογάν και πίστευε ότι ρίχνοντας το αεροδρόμιο της Καμπούλ τη ζυγαριά θα είχε κάποιου είδους μεγαλύτερη αποδοχή αυτά που είπε για την Κύπρο. Αυτή η στρατηγική του δεν πέτυχε και του γύρισε μπούμερανγκ.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις της ΕΕ

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Από ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί τη γνωστή πολιτική του την οποία την ξέρουμε χρόνια στο Κυπριακό και η οποία δυστυχώς συνεχίζει να ακολουθείται και σήμερα δηλαδή μια πολιτική ίσων αποστάσεων, ναι μεν αλλά, να είμαστε και με τον χωροφύλακα και με τον αρχιφύλακα κοκ. Αυτή η στάση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμφισβήτητα προκαλεί κάποιους προβληματισμούς, θα δούμε πως θα αντιδράσουν και οι υπόλοιποι.

Οι πρώτες αντιδράσεις της Γερμανίας είναι θετικές, είναι σαφές ότι ο Ερντογάν κορόιδεψε της Μέρκελ και η Μέρκελ δεν μπορεί εύκολα να το αποδεχτεί αυτό αλλά να μην έχουμε αυταπάτες η όλη πολιτική σήμερα έτσι όπως διαμορφώνεται, διαμορφώνεται ως μια πολιτική προσπάθεια από τη μια μεριά να κρατήσουν την Τουρκία στη Δύση, από την άλλη μεριά να μην αποδεχτούν εστία παραβίασης των αποφάσεων του ΟΗΕ την οποία δεν μπορεί καμία πολιτισμένη χώρα να αποδεχτεί ως βάση συζήτησης. Δηλαδή αυτό το οποίο πάει να κάνει ο Ερντογάν σήμερα να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τη θέση των δύο κρατών είναι κάτι το οποίο καμία χώρα ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε καμία άλλη μπορεί να αποδεχτεί ως θέση εκκίνησης της διαπραγμάτευσης.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Ο Ερντογάν πειραματίστηκε με την ιδέα του γεωτρύπανου, πειραματίστηκε και με την ιδέα μιας ανακοίνωσης κοιτασμάτων στην περιοχή δεν το έκανε μέχρι τώρα αλλά κανένας δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη γιατί πάρα πολλά εξαρτώνται από την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, από το πώς διαμορφώνεται η συμμαχία του με τον Μπαχτσελί, από το ποια είναι η πίεση στην οποία βρίσκεται από την αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση τον χλεύασε για τις ανακοινώσεις που έκανε στην Κύπρο δηλαδή θεώρησε ότι όλη αυτή η ιστορία και όλα αυτά τα οποία ανακοίνωσε είναι άξια μόνο χλευασμού αυτό δεν σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα κάνει πίσω. Θα δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, η αίσθηση μου είναι ότι οι αντιδράσεις τις οποίες εισέπραξε για το 3,5 της Αμμοχώστου που νόμισε ότι είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό για να δημιουργηθούν αντιδράσεις, σίγουρα θα τον κάνουν να ξανασκεφτεί την πολιτική του. Δεν νομίζω ότι ανέμενε την ένταση ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ των αντιδράσεων που εισέπραξε. Και το ότι έκανε ακριβώς αυτή την επίθεση και στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι μίλησε με όλους τους εχθρούς της Τουρκίας στην Αμερική για ένα συνέδριο στο οποίο συμμετείχε ο Πρωθυπουργός δείχνει την ανασφάλεια και την ένταση την οποία έχει αυτή τη στιγμή.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι εγκαταλείπεται η λογική του «ήσυχου καλοκαιριού»

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Δεν έχω την αίσθηση ότι πάμε προς μια εξέλιξη ανάλογη της περσινής, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γνώσιν οι φύλακες. Και το ότι στην Ελλάδα έφτασε το πρώτο Rafale και το ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας είναι κάθε μέρα και ισχυρότερη είναι κάτι το οποίο τον προβληματίζει, τον προβληματίζει και ως εικόνα μιας χώρας η οποία είναι σταθερή, είναι σοβαρή, ακολουθεί μια πολιτική αρχών και δικαίου στην εξωτερική της πολιτική αλλά με μια εντονότατη δραστηριότητα η οποία αυξάνει τους συμμάχους και τους συνοδοιπόρους της Ελλάδος σε αυτή την πολιτική και ταυτόχρονα ανεβάζει και την αμυντική της θωράκιση με την παλιά και καλή λογική ότι η καλύτερη πορεία προς ειρήνη είναι η προετοιμασία για μη ειρήνη.

Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι θα «τσιμπήσουν» οι Κύπριοι με τη σύσταση της τουρκικής επιτροπής για τις περιουσίες

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Θέλω να ελπίζω πως όχι, θέλω να ελπίζω ότι όλοι θα αντιληφθούν τι σημαίνει αυτό εάν κάποιος συνειδητά παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μιλάμε ούτως ή άλλως για ένα πολύ μικρό αριθμό ακινήτων τα οποία δεν θα αλλάξουν ούτε κατά κεραία την οικονομία της Κύπρου άρα θέλω να ελπίζω ότι τέτοιου είδους πράξεις θα τις σκεφτούνε οι Κύπριοι πριν προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση. Εν πάση περιπτώσει αυτό δεν αλλάζει την ουσία και η ουσία είναι η καταπάτηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Αμμόχωστος δεν είναι κάτι για το οποίο δεν έχει χυθεί πάρα πολύ μελάνι, σε όλα τα σχέδια επίλυσης του Κυπριακού η Αμμόχωστος ήταν ένα από τα βασικότερα κεφάλαια. Η σαλαμοποίηση της Αμμοχώστου και η λογική ότι σταδιακά απλώνω τον τραχανά μου και γίνεται μια τουρκική περιοχή είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποδεχτεί κανένας γιατί από εκεί και πέρα δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας πάνω στην οποία θα μπορεί κάποιος να στηρίξει την οποιαδήποτε επίλυση του Κυπριακού την επόμενη μέρα άρα θέλω να ελπίζω πως δεν θα υπάρξει.

Από την άλλη πλευρά καλό είναι εμείς στην Ελλάδα όπως και διεθνώς να μην υποτιμούμε τον Ερντογάν, εγώ δεν έχω κάνει ποτέ το λάθος να τον υποτιμήσω ξέρω ότι είναι ένας δύσκολος και περίεργος αντίπαλός ο οποίος κάθε λίγο και λιγάκι μπορεί να παρουσιάσει μια νέα ιδέα. Η νέα ιδέα που παρουσιάζει τώρα περί της ισότητας των δύο κοινοτήτων δια της απόφασής του να θέλει δύο κράτη είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει καμία ποτέ περίπτωση να γίνει αποδεκτό. Δεν υπάρχει περίπτωση στην ΕΕ ποτέ μα ποτέ να γίνει αποδεκτή η λογική ότι η Κύπρος θα είναι δύο κράτη μέλη της ΕΕ .

Αναφερόμενη στις δηλώσεις Σαμαρά

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Αν υπάρχει κατά την άποψη του κ. Σαμαρά ομάδα υποταγής καλό είναι να την κατονομάσει γιατί εγώ δεν την ξέρω. Δεν ξέρω κανέναν Έλληνα ο οποίος να μπορεί να μπει στη λογική της υποταγής ή του κατευνασμού ή εν πάση περιπτώσει μιας λογικής η οποία να θέλει να αποδεχτεί τετελεσμένα. Εγω αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίο δίνουν τη μάχη τους, δίνουν τη μάχη τους αποδεδειγμένα καλά.

Αυτή η κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση η οποία αντιστάθηκε στον Έβρο, είναι η κυβέρνηση η οποία έφερε όλη την ΕΕ να ονοματίσει ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι η κυβέρνηση η οποία πήρε μια κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά από 10 χρόνια μνημόνιο σε κατάσταση εξαιρετικά κακή και κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να ανεβάσει την αμυντική θωράκιση της χώρας με ταχύτητα και αποφασιστικότητα εκεί που βρίσκεται σήμερα. Και αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει χτίσει συμμαχίες και εντός της ΕΕ αλλά και εκτός της ΕΕ με αυτή την αποτελεσματικότητα.

Τώρα ότι η Ελλάδα παγίως και σταθερά από την εποχή του Κων/νου Καραμανλή ο οποίος είχε πει την περίφημη φράση ότι «οι χώρες συνομιλούν, κάνουν διάλογο, διαπραγματεύονται ή κάνουν πόλεμο», αυτή ένα η κατάσταση των διεθνών σχέσεων δεν υπάρχει τέταρτος δρόμος. Υπάρχει ο δρόμος του πολέμου, υπάρχει ο δρόμος της διεθνούς δικαιοδοσίας και υπάρχει και ο δρόμος του διαλόγου για να οδηγήσει στη διεθνή δικαιοδοσία, αυτό κάνουμε εμείς αλλά αυτό το διάλογο τον κάνουμε με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και δεν θα πάψουμε ποτέ να το κάνουμε όπως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έπαψε ποτέ να κάνει διάλογο. Ούτε επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε σταματήσει ποτέ ο διάλογος και δεν πρέπει να σταματήσει. Καλό είναι όταν μιλάμε για τέτοια θέματα να σκεφτόμαστε πάντοτε ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή πολιτική, από το 1974 έχει σταθερές απόψεις στην εξωτερική πολιτική και ευτυχώς έχει και έτσι δεν αλλάζουν ανάλογα με τις κυβερνήσεις αλλά υπηρετούνται με βάση τις κεντρικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτική που βασίζεται πάντα στο διεθνές δίκαιο. Δεν έχουμε άλλο όπλο, το διεθνές δίκαιο είναι το μοναδικό μας όπλο και πάνω σε αυτό βασιζόμαστε.

Αναφορικά με την πανδημία

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Να συμφωνήσουμε ότι δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση σε ολόκληρο τον κόσμο η οποία να μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο lockdown αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπορέσουμε να ξαναλειτουργήσουμε τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας το ταχύτερο δυνατό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε άλλο όπλο παρά μόνο τον εμβολιασμό. Το λένε οι επιστήμονες το λένε οι πάντες σε αυτό τον κόσμο ...

Πρέπει να εμπιστευτούμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν βγάλει τα μάτια τους επί είκοσι χρόνια για να μπορούν να προστατεύσουν την υγεία μας και αυτό είναι ένα πολύ απλό επιχείρημα το οποίο θέλω να ελπίζω ότι αν με ακούει κάποιος σήμερα ο οποίος ακόμα έχει αμφιβολίες για το εμβόλιο θα σκεφτεί αυτό το απλό επιχείρημα και θα πάει να εμβολιαστεί. Είναι βέβαιο ότι θα αρρωστήσουνε όλοι όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι και από αυτούς που θα αρρωστήσουνε κάποιοι θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, κάποιοι θα χάσουν τη ζωή τους και κάποιοι θα έχουν κουσούρια για το υπόλοιπο του βίου τους το οποίο είναι αμαρτία.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Η κυβέρνηση ακολουθεί μια στρατηγική του και και εκεί που δεν υπάρχει άλλος τρόπος πάμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, εκεί που έχουμε ελπίδες πάμε σε κίνητρα. Ανακοινώθηκαν χθες τα κίνητρα για φαρμακοποιούς και γιατρούς γιατί κακά τα ψέματα πιο πολύ εμπιστεύομαι τον φαρμακοποιό μου τον οποίο τον ξέρω τόσα χρόνια, που έχω μια διαπροσωπική σχέση με την ελπίδα ότι μπαίνοντας στη μάχη οι φαρμακοποιοί, στους οποίους χρωστάμε πολλά για όλη την εμβολιαστική διαδικασία, μπαίνοντας οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί στη μάχη θέλω να ελπίζω ότι θα αυξηθούν τα ποσοστά και έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε την υγεία των συμπολιτών μας που είναι το πρώτιστο καθήκον μας.

Ν.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ: Χθες παρακολουθούσα τη Βουλή και είδα την ομιλία του κ. Ξανθού , εγώ τον κ. Ξανθό τον εκτιμώ έχει σοβαρές απόψεις και έχει στηρίξει τον εμβολιασμό. Πρέπει να σας πω ότι στενοχωρήθηκα τρομακτικά βλέποντας έναν άνθρωπο ο οποίος υπερασπιζόταν μια θέση την οποία δεν πίστευε. Δηλαδή έβλεπα πως εμείς οι πολίτικοί καταλήγουμε πολλές φορές να λέμε πράγματα τα όποια δεν πιστεύουμε για λόγους κομματικής πειθαρχίας. Ήταν λυπηρό να το βλέπετε γιατί εγώ είμαι απολύτως βέβαια ότι ο κ. Ξανθός όπως και ο κ. Τσίπρας στην πρώτη του αντίδραση είπε ότι πρέπει να γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο στους υγειονομικούς και μετά για λόγους μικροκομματικούς δεν το ψήφισε. Οι άνθρωποι που κατεβήκανε προχθές στις διάφορες πλατείες είναι άνθρωποι τους οποίους τους ξέρουμε χρόνια και θέλει να ταυτιστεί το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης με αυτή την πλατεία;