Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους χώρους εργασίας μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Σχετικά με την επαναξιολόγηση της κατάστασης με τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε κλάδους, όπου είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί, τόνισε ότι ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή είναι αόριστος.

Συμπλήρωσε δε, ότι θα είναι «η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τον αριθμό των εργαζόμενων που θα συμμορφωθεί».

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης απέρριψε την κριτική περί διχασμού της κοινωνίας και τιμωρίας εργαζομένων. Σημείωσε ότι στόχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας και τόνισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα με τη στενή έννοια του όρου.

«Θα φτάσει στο 95%»

Για τους υγειονομικούς ανέφερε ότι όλα δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης θα φτάσει κοντά στο 95%. Όπως είπε ωστόσο, παραμένει το υπόλοιπο 5%, το οποίο «εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς καθώς μπορεί να τους μολύνει».

«Δεν ταυτίζονται με τις θεωρίες»

Ο υπουργός Εσωτερικών, εξέφρασε και τη βεβαιότητά του ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, δεν ταυτίζονται με τις συνομωσιολογικές θεωρίες των αρνητών στις πρόσφατες συγκεντρώσεις.

«Προϋπόθεση για την πρόσληψη»

Για την εστίαση ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί προϋπόθεση για πρόσληψη και το ποσοστό συμμόρφωσης των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό, καθώς υπάρχει και εξοικείωση με τα υγειονομικά προαπαιτούμενα για την εργασία.

Ο κ. Βορίδης συμπλήρωσε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ και να μην διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.