Κατά μέτωπον επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, και προσωπικά του πρωθυπουργού, έχει εξαπολύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα, κάνοντας μια απέλπιδα προσπάθεια να αναμετρηθεί με τη Ν.Δ. επί ίσοις όροις. Στην ημερήσια διάταξη της Κουμουνδούρου βρέθηκαν ξαφνικά το «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, οι πυρκαγιές και οι φωτογραφίες του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ολιγοήμερες διακοπές του.

Πρόθεση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μείνουν στον αφρό των γεγονότων, καθώς τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η πλειονότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πειστεί ότι στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχουν πάντα οι εκλογές. Με δεδομένο ότι η μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει τη συγκεκριμένη στιγμή -και άρα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο απομακρύνεται-, στην Κουμουνδούρου βλέπουν δύο νέες πιθανές ημερομηνίες για να στηθούν οι κάλπες.

Εφόσον το πρόγραμμα των εμβολιασμών πάει καλά και αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εμβολιασμένων, δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να στήσει κάλπες στο τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο Δεκέμβριος είναι ιδανικός μήνας, καθώς θα δοθεί το Δώρο στους εργαζομένους, χωρίς να αποκλείεται και μια οικονομική βοήθεια στους χαμηλοσυνταξιούχους.
Ο φόβος των πρόωρων εκλογών, οι δύο πιθανές ημερομηνίες για τον ΣΥΡΙΖΑ, η πανδημία, το «πόθεν έσχες» και το Μάτι, που συνεχίζει να είναι εφιάλτης

Η δεύτερη ημερομηνία είναι την άνοιξη του 2022, δηλαδή γύρω στον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου. Οπως λένε, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να δομήσει το τείχος ανοσίας που επιθυμεί, όλα δείχνουν ότι θα επιλέξει την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε πολλά θα έχουν αλλάξει στο θέμα της πανδημίας. Με αυτή τη λογική λοιπόν, και καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανεβάζει τα ποσοστά του, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει αποφασίσει να σκληρύνει τη γραμμή του, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, όταν συγκεκριμένα ΜΜΕ έκαναν αναφορές στο «πόθεν έσχες» του πρωθυπουργού, η Κουμουνδούρου είχε αποστασιοποιηθεί κρατώντας αποστάσεις από τα δημοσιεύματα, διαμηνύοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους θεματολογία κάνει κακό στο προφίλ του κόμματος, τώρα εμφανίζεται να υιοθετεί πρωτοσέλιδα που βάλλουν εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ίδιο θέμα.

Επιχείρηση αποδυνάμωσης της Ν.Δ.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιθυμούν στην Κουμουνδούρου είναι, από τη στιγμή που δεν μπορούν να ανεβάσουν τα ποσοστά του κόμματός τους, να αποδυναμώσουν τη Ν.Δ. «ροκανίζοντάς» τη. Οπως λένε στελέχη της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό που έχει να κάνει τη συγκεκριμένη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να καταφέρει από τη μία να «εξουδετερώσει» το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και από την άλλη να επιφέρει στοχευμένα χτυπήματα στη Ν.Δ., επικεντρώνοντας τα βέλη του στο ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης, στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ και από τη δεύτερη θέση ακόμη θα μπορέσει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα πράγματα λόγω της απλής αναλογικής. Στόχος των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι το κόμμα να καταφέρει να κρατήσει τα ποσοστά του 2019, καθώς θεωρούν ότι το κυβερνών κόμμα θα έχει τη φυσική φθορά έπειτα από δύο χρόνια στην εξουσία. Ακόμη όμως και αν δεν φτάσει το 32% ο ΣΥΡΙΖΑ, το ζητούμενο είναι να έχει μια διαχειρίσιμη διαφορά από τη Ν.Δ., καθώς -όπως λένε- σε αυτή την περίπτωση όλα είναι δυνατά. Με αυτή τη λογική λοιπόν αποφάσισαν να σκληρύνουν την αντιπολιτευτική τακτική τους, παρακολουθώντας στενά όλα τα γεγονότα της επικαιρότητας. Φυσικά, και οι ίδιοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν είναι εύκολο να επιτεθούν στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για τα θέματα της φωτιάς στην Αχαΐα και τη Ρόδο, καθώς υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, και γι’ αυτό στοχεύουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Θεωρούν δηλαδή ότι μπορούν να κάνουν σκληρή κριτική, χωρίς ο αντίλογος από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου να τους φέρει σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και φυσικά τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων μέσα στον καύσωνα. Γι’ αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη Δευτέρα έκανε την πρόταση να μη λειτουργήσουν οι εργασιακοί χώροι, καθώς η κατάσταση θα ήταν αποπνικτική, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση.