Συναγερμός έχει σημάνει στην Ελλάδα μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, η οποία ενδεχομένως να τροφοδοτήσει νέο προσφυγικό κύμα, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 500.000 πρόσφυγες.

Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους αρμόδιους φορείς να  δηλώνουν πως βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν μια νέα προσφυγική κρίση.

Θωράκιση των συνόρων - Στον Έβρο Παναγιωτόπουλος και Χρυσοχοΐδης

Την Παρασκευή, στον Έβρο αναμένεται να μεταβούν εκτάκτως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων και σχεδιασμών που ελήφθησαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ.

Τους δύο υπουργούς θα συνοδεύσουν στην επίσκεψή τους στην περιοχή ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγη ώρα υπουργοί και αρχηγοί θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε στρατιωτικά φυλάκια της περιοχής, τη συνοριακή γέφυρα «Κήπων», το Συντονιστικό Κέντρο της ΕΛΑΣ στην Ορεστιάδα και την έδρα της ΧΙΙ (12ης) Μηχανοκινήτου Μεραρχίας Πεζικού στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα ενημερωθούν λεπτομερώς και θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση «επί του πεδίου».

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνεται η ενίσχυση της επιχειρησιακής δυνατότητας ανάσχεσης ροών με την μετακίνηση μέσων και προσωπικού, χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την κατόπτευση των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις ακόμα και για αναστολή της διαδικασίας ασύλου, όπως συνέβη κατά την πρόσφατη κρίση με την Τουρκία.

Ταυτόχρονα, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει πρωτοβουλίες σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου αφενός να υπάρξει μια κοινή στρατηγική των κρατών-μελών της ΕΕ που, σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μεταναστευτική πίεση και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στην Τουρκία να ανακόψει εκείνη τη ροή μεταναστών και προσφύγων από το Αφγανιστάν προς την ΕΕ.

Οικονόμου: Δεν γινόμαστε ξέφραγο αμπέλι όπως το 2015

Η κυβέρνηση ζήτησε ενιαία ευρωπαϊκή στάση για το Αφγανιστάν και να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι η ΕΕ δε θα ανεχτεί την εργαλειοποίηση του οποιοδήποτε ζητήματος, επισήμανε ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην πρώτη του ενημέρωση.

«Οι δυνάμεις αποτροπής είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου. Δεν θα επιστρέψουμε σε σκηνές 2015, ούτε σε πύλες εισόδου, ούτε σε σιδηροδρομικές γραμμές ούτε στους αστικούς ιστούς… Η Ελλάδα δεν θα ξαναϋπάρξει ξέφραγο αμπέλι» δήλωσε ο κ. Οικονόμου.