«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και των σημερινών εργαζομένων που θα υπαχθούν σε αυτό το σύστημα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρουγκαλος.

«Γιατί ουσιαστικά οι συντάξεις τους θα εξαρτηθούν αποκλειστικά και μόνο από την πορεία των επενδύσεων, την αβέβαιη πορεία», διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Θέτει σε κίνδυνο όμως και τους μη συνταξιούχους από την άποψη ότι δημιουργείται ένα μεγάλο δημοσιονομικό κενό ανάμεσα σε 50 και σε 70 δις που εκτιμά και η ίδια η κυβέρνηση που είναι ο βασικός λόγος για το οποίο η μεγάλη πλειονότητα των χωρών που είχαν επιλέξει αυτό το σύστημα υπαναχώρησαν την προηγούμενη δεκαετία. Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα δημοσιονομικά της χώρας, το δημόσιο χρέος».

«Η εν γένει διαχείριση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό είναι παρόμοια. Όταν ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε πλεόνασμα ο ΕΦΚΑ περίπου 1, 1 δις ήδη στο πρώτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς έχει ένα έλλειμμα 440 εκ. Και το τελευταίο είναι ότι έτσι αλλάζει ο ίδιος ο χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Η ιδιωτική ασφάλιση έχει πράγματι αυτό το κριτήριο βάζουμε τα λεφτά μας σε έναν κουμπαρά, αν μας βγει και πάει καλά η αγορά θα έχουμε αρκετά χρήματα, αν δεν μας βγει και η αγορά πάει άσχημα θα έχουμε λιγότερα, αν τα πράγματα πανε ακόμα πιο στραβά και χρεοκοπήσει η ιδιωτική ασφάλεια εταιρεία δεν θα έχουμε τίποτα. Στο δημόσιο σκέλος υπάρχει αλληλεγγύη», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Δεν σίγησε η φωνή του. Αυτούς τους μεγάλους μουσικούς και αγωνιστές τους θυμόμαστε για τους αγώνες τους αλλά τους ακούμε πάντοτε με τη μουσική τους. Ο Μίκης ήταν παγκόσμιος Έλληνας, η μουσική του ήταν παγκόσμια αλλά έγινε παγκόσμια ακριβώς επειδή ήταν βαθιά ελληνική. Μπόρεσε να γεφυρώσει την υψηλή ποίηση με τη λαϊκή τέχνη και ταυτόχρονα να συνδέσει την έντεχνη μουσική μας με το ρεμπέτικο μαζί με τον άλλο μεγάλο τον Μάνο Χατζηδάκι».

«Από την άλλη μεριά ο ίδιος πάντα έλεγε ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει τη μουσική από τους αγώνες του ούτε τους αγώνες του από τη μουσική του, και έτσι ναι μεν η μουσική του ήταν κάτι που συνέδεε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στους αγώνες του όμως έδωσε το παρόν σε όλες τις προσπάθειες απελευθέρωσης των λαών από την Βόρεια Ιρλανδία μέχρι την Παλαιστίνη», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι έγραψε τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης και παρόλα αυτά την παγκοσμιότητα της μουσικής του δείχνει το ότι στο Ισραήλ η ίδια η μουσική αυτή είναι πολύ δημοφιλής. Αυτό δείχνει το γεφυροποιό μεν ρόλο της μουσικής αλλά ταυτόχρονα το ότι είχε γράψει τον εθνικό ύμνο της Παλαιστίνης ο ίδιος θεωρούμε ότι και η μουσική του ήταν όπλο για τους αγώνες κατεξοχήν το είδαμε αυτό την περίοδο της δικτατορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον κ. Αποστολάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Πιστεύω ότι αν ο κ. Μητσοτάκης επεδίωκε πράγματι συναίνεση θα είχε επιδιώξει να συνομιλήσει πριν από τις αποφάσεις που θα έπαιρνε, που προφανώς δεν θα ήταν μόνο στο ζήτημα των προσώπων αλλά και το ζήτημα της ουσίας, με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η δική μου άποψη ήταν ότι θα έπρεπε να γίνει ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως έχουμε ζητήσει και για τα εθνικά ζητήματα που εκεί πρέπει να υπάρχει συναίνεση και πολλές φορές έχουμε δει πληροφορίες να μην παρουσιάζονται με τον τρόπο που πρέπει».

«Συναίνεση με τον κ. Αποστολάκη επεδίωκε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης ή με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ; Το ότι δεν επεδίωξε την προηγούμενη συνεννόηση αλλά θεωρούσε ότι αντίθετα με το να επιλέξει χωρίς την έγκριση του ΣΥΡΙΖΑ την υπουργοποίηση Αποστολάκη στην πραγματικότητα θα επέφερε ένα επικοινωνιακό πλήγμα στο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, αν δείτε για το σύντομο διάστημα ανάμεσα στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού και το τελικό επεισόδιο της άρνησης του κ. Αποστολάκη θα δείτε τον θριαμβολογικό τόνο που είχαν τα Μέσα που είναι φιλικά προς τη ΝΔ. Επιχείρησε, ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της επικοινωνίας, αυτού του επικοινωνιακού πλήγματος να πλήξει τον πολιτικό του αντίπαλο και κατάφερε από την επικοινωνία να το βρει, την εξέλιξη αυτή σε φιάσκο της προσπάθειας του», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Αν όμως τελικά προχωρούσε αυτή η κίνηση και ο κ. Αποστολάκη αποδεχόταν δεν θα υπήρχαν εύσημα και για τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα προσέφερε σε μια ενική στρατηγική;

«Αν είχε προηγηθεί η προσπάθεια συνεννόησης τα πράγματα θα ήταν όπως τα λέτε και θα πιστώναμε όλοι τον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης όμως προσπάθησε να κλέψει από το ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Αποστολάκη χωρίς να μιλήσει καθόλου για το πώς θα εξελισσόταν η πρότασή του με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς για αυτό θριαμβολογούσαν τα Μέσα και μιλούσαν για «κίνηση Ματ» και για πλήγμα κατά του ΣΥΡΙΖΑ», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους υγειονομικούς, σημείωσε: «Είναι ανεκτή η υποχρεωτικότητα σε τμήματα του πληθυσμού, όχι στο σύνολο του πληθυσμού, ειδικά αυτά που δουλεύουν για την πολιτεία και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υπηρεσιών προς τους πολίτες και οι υγειονομικοί είναι κατεξοχήν ένα τέτοιο παράδειγμα. Ποτέ επομένως δεν είχαμε πρόβλημα με την υποχρεωτικότητα στους υγειονομικούς, είχαμε με τον τρόπου που επιβάλλεται».

«Γενικότερα φαίνεται η ρητορική της κυβέρνησης να μην επιδιώκει να πείσει τους ανεμβολίαστους υπάρχει βέβαια πράγματι ένας σκληρός πυρήνας των ανεμβολίαστων ανορθολογικός που δεν πρόκειται με τίποτα να πεισθεί, υπάρχει όμως ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό που μέσω της πειθούς θα μπορούσε να έχει αλλάξει στάση. Νομίζουμε ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να κατασκευάσει έναν εσωτερικό εχθρό στο πρόσωπο των ανεμβολίαστων και αυτό το θεμελιώνουμε πρώτα απ’ όλα στο ότι υπάρχει αντιφατικότητα μέτρων», δήλωσε επεξηγηματικά.

«Για την ΕΜΑΚ, για τους πυροσβέστες το μέτρο για να πιέσει προς τον εμβολιασμό ήταν ότι για να πιέσει για τον εμβολιασμό ήταν ότι όσοι πυροσβέστες δεν εμβολιάζονταν μετατίθονταν σε άλλη υπηρεσία, ως προς τους υγειονομικούς και τις άλλες κατηγορίες τους δημοσίους που επεκτάθηκε η υποχρεωτικότητα δεν προβλέφθηκε αντίστοιχο μέτρο αλλά η τιμωρία της στέρησης μισθού. Αυτό δείχνει τον τιμωρητικό χαρακτήρα που έχει για αυτές τις κατηγορίες αυτή η πρόταση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη στάση του κ. Πολάκη, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Στα ζητήματα αυτά του εμβολιασμού ο Παύλος ως γιατρός έχει θέσεις που θεωρούν ότι πρέπει να δίνουμε βάρος στα φάρμακα και όχι τόσο στο εμβόλιο, αυτή είναι η προσωπική του θέση όχι θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Στο βαθμό που η άποψη αυτή είναι επιστημονική μπορεί να προβάλλεται, στο βαθμό που αλλοιώνει το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει καθένας από εμάς όταν αποκλείει να είναι προσεκτικός».