Την έντονη αντίδραση του Μάκη Βορίδη προκάλεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τις συνεχείς τους αναφορές σε ζητήματα ακεραιότητας που «ανακάλυψαν» στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το lobbying. Τόσο ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Ζαχαριάδης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησαν επανειλημμένως και… «στον αέρα» τον υπουργό Εσωτερικών για αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Ο Βορίδης δεν άφησε να πέσουν κάτω τα όσα ανυπόστατα ισχυρίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και απευθυνόμενος στον Ζαχαριάδη τον παρακίνησε να διαβάσει το άρθρο του Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τέως Συμβούλου του ΑΣΕΠ, Μιχάλη Κονιόρδου.

Στο άρθρο, που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Κονιόρδος, αφού προηγουμένως στηλιτεύει την απαίτηση που έθεσε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, η σύνθεση του ΑΣΕΠ να διαμορφωθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όχι με τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων όπως προβλέπεται εκ του Συντάγματος, στη συνέχεια αφηγείται με γλαφυρότητα τα όσα νοσηρά ο ίδιος έζησε κατά τη διάρκεια της θητείας του στον ΑΣΕΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Εν συντομία, ο πρώην Σύμβουλος του ΑΣΕΠ περιγράφει με σαφήνεια πως μία προκήρυξη - και συγκεκριμένα η 3Κ/2018 - μετετράπη από τον μεγαλύτερο διαγωνισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού από καταβολής Δημοσίου, όπως ισχυρίζεται, σε ένα χωνευτήρι βολέματος «ημετέρων» του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως αναφέρει ο ίδιος «είθισται, οι διαγωνισμοί που διεξάγονται μέσω ΑΣΕΠ να πριμοδοτούν για το 50% των θέσεων που προκηρύχθηκαν τη συναφή με την προκήρυξη προϋπηρεσία». Προκειμένου να προσπεράσει αυτόν τον σκόπελο ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε στον ΑΣΕΠ με τον τότε Σύμβουλο εισηγητή επί του θέματος να καταφεύγει σε αλχημείες προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών και των συνδικαλιστών, εισηγούμενος την αποδοχή της μοριοδότησης του συνόλου των θέσεων για όσους είχαν προϋπηρεσία αποκλειστικά στο Δημόσιο.

Με τον τρόπο αυτό, όπως καταγγέλλει, πετάχτηκαν εκτός διαγωνισμού όσοι υποψήφιοι δεν είχαν προϋπηρεσία στο Δημόσιο και μάλιστα συνέβη το παροιμιώδες, οι όποιες αλλαγές να γίνουν ενώ η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είχε αρχίσει να “τρέχει”.

Ο ίδιος σημειώνει ότι στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαρτίου του 2018, συντάχθηκε με τη γνώμη της μειοψηφίας και προσπάθησε με την ψήφο του να αποτρέψει την αδικία, γεγονός που, όπως καταγγέλλει, εξόργισε τον τότε υπουργό Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος μετά το πέρας της συνεδρίασης και εν μέσω ντελιρίου τον περιέλουσε με υβριστικές προτάσεις. Στον αντίποδα, αναφέρει ότι δέχτηκε πολλά μηνύματα συμπαράστασης από στελέχη της τότε αξιωματικής αλλά και της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

«Για να δούμε ποιος παρενέβαινε και ποιος δεν παρενέβη, για να δούμε ποιος υποστηρίζει την ακεραιότητα και ποιος δεν την υποστηρίζει» σχολίασε δηκτικά ο Βορίδης προσθέτοντας ότι θέτει ζητήματα ακεραιότητας αυτός που σήκωνε το τηλέφωνο και έβριζε τα μέλη του ΑΣΕΠ επειδή δεν συνέπρατταν με την άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις οιμωγές του περί ζητημάτων ακεραιότητας και παρά το γεγονός ότι καταψήφισε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου… υπερψήφισε τα 10 από τα 28 άρθρα του, δήλωσε «ΠΑΡΩΝ» σε 13 και καταψήφισε μόλις 5.