Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παραδοχή του ΑΣΕΠ για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τη διεξαγωγή του πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού της 4ης Μαρτίου.

Το ΑΣΕΠ παραδέχτηκε ότι σε πάνω από 60 εξεταστικά κέντρα σε σύνολο 527 μοιράστηκαν 17 δυσανάγνωστα, από τα 100 συνολικά ερωτήματα, στα φύλλα εξέτασης που δόθηκαν στους υποψηφίους να συμπληρώσουν. Ο φόβος για μαζικές αγωγές ανάγκασε το ΑΣΕΠ να ανακοινώσει ότι δέχεται ως σωστές όλες τις απαντήσεις, ακόμα και αν είναι λάθος ή δεν φαίνεται τι ακριβώς έγραψαν οι εξεταζόμενοι.

Σε καταγγελία της διαδικασίας των εξετάσεων, την οποία χαρακτήρισαν «φιάσκο», προχώρησαν ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, και ο Γρηγόρης Θεοδωράκης, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, και κάλεσαν τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, «να ζητήσει μια συγγνώμη -έστω και υποκριτική- για το φιάσκο του διαγωνισμού».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να καταστήσει το ΑΣΕΠ αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης, ήταν η απάντηση του Μάκη Βορίδη, στην οποία τονίζεται ότι ο διαγωνισμός αυτός οργανώθηκε με απόλυτη ευθύνη του ΑΣΕΠ και χωρίς οποιαδήποτε εμπλοκή ή συμμετοχή του υπουργείου Εσωτερικών, αφού πρόκειται για συνταγματικά κατοχυρωμένη Ανεξάρτητη Αρχή, με διοικητική αυτοτέλεια.  «Δεν θα καταστήσουμε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαραθέσεως τις επιλογές της Κεντρικής Επιτροπής Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και θα καλούσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πράξει το ίδιο, αν δεν κατανοούσαμε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική του ταυτότητα. Αφήνουμε λοιπόν τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο του στην προσπάθειά του να καταστήσει το ΑΣΕΠ αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΣ.

Οι φωτοτυπίες

Τα προβλήματα στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ εντοπίστηκαν σε 17 ερωτήματα του μαθήματος «Δοκιμασία Δεξιοτήτων και Εργασιακής Αποτελεσματικότητας» (39, 47, 48, 51, 52, 53, 54, 58, 60, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 70 και 73).

Η ΚΕΔ αποφάσισε να θεωρηθεί «ως ορθή οποιαδήποτε επιλογή, λόγω της απόκλισης που παρατηρήθηκε στην ευκρίνεια/ φωτεινότητα σκιασμένων κρίσιμων τετραγώνων κατά τη φωτοτύπηση των ερωτηματολογίων σε φωτοαντιγραφικά μηχανήματα ορισμένων εξεταστικών κέντρων».

«Τεράστιες δυσκολίες»

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσηκωθεί από τις καταγγελίες, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Θάνος Παπαϊωάννου, τόνισε ότι ο διαγωνισμός «είχε τεράστιες οργανωτικές δυσκολίες και προκλήσεις. Δεν μιλάμε απλώς για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων, αλλά για ένα εγχείρημα μεγέθους Πανελληνίων που απευθύνεται σε ανθρώπους 30, 40, 50 ετών. Το πρόβλημα εντοπίστηκε καθώς δεν αποτυπώθηκε η σκίαση πάνω σε 17 επί συνόλου 100 ασκήσεων. Αυτό το συνειδητοποίησαν και τα ίδια τα εξεταστικά κέντρα, αρκετά μετά την έναρξη του διαγωνισμού, δώσαμε οδηγίες να σκουρύνουν το φωτοτυπικό μηχάνημα και σε αρκετά από τα σχολεία αποκαταστάθηκε το πρόβλημα, σεκάποια άλλα όχι».

Ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ τόνισε με νόημα ότι είχαν τη διαβεβαίωση από το υπουργείο Παιδείας ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά η κατάσταση που αντιμετώπισαν ήταν διαφορετική. Παραδέχτηκε δε πως πρόβλημα «εντοπίστηκε στο 10% των εξεταστικών κέντρων». Όσον αφορά την περίπτωση δικαστικών προσφυγών απέφυγε να προβλέψει τι μπορεί να συμβεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί να μείνει στη μέση μια προσπάθεια 77.000 ανθρώπων, μετά από όσα συνέβησαν, διδασκόμαστε, κρατάμε το όφελος από αυτή τη διαδικασία και προχωράμε με βάση τα μαθήματα που πήραμε από την εμπειρία αυτή».

Δημοσιεύτηκε στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στις 15/3