Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα ορκισθούν αύριο Παρασκευή, στις 11.00 στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Χρήστος Στυλιανίδης ως υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Ευάγγελος Τουρνάς ως υφυπουργός στο ίδιο υπουργείο.

Η δημιουργία υπουργείου Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής προστασίας αντικατοπτρίζει την σταθερή βούληση του πρωθυπουργού να αντιμετωπίσουμε συνολικά με την ιεράρχηση, την οργάνωση και τους πόρους που απαιτούνται τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας. 

Με την σύσταση του υπουργείου η Ελλάδα πρωτοπορεί. Αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και στις συνέπειες που έχει στην ζωή των πολιτών τη σημασία και την προσοχή που απαιτείται. Αποκτά θεσμικά, οργανωτικά και οικονομικά τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιολόγηση και την προετοιμασία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγή. Ταυτόχρονα η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και διαχείρισης κρίσεων.

Με την σύσταση του υπουργείου και την επιλογή της ηγεσίας του στόχος  είναι να έχουμε την καλύτερη πολιτική προστασία και την καλύτερη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά της επιλογής του πρωθυπουργού για την ηγεσία του υπουργείου:

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεν είναι απλώς ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση αλλά ο καλύτερος ευρωπαίος πολιτικός για το συγκεκριμένο πεδίο, καθώς έχει τόσο πολιτικά όσο και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά.
Την περίοδο 2014-2019 ήταν επίτροπος για την Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική βοήθεια και τη Διαχείριση κρίσεων. Το ίδιο διάστημα ήταν και συντονιστής της ΕΕ για τον έμπολα, θέση στην οποία είχε διοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Από τις θέσεις του αυτές ήταν ο αρμόδιος για την διαχείριση κρίσεων για λογαριασμό της ευρωπαϊκής επιτροπής σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Διαχειρίστηκε υγειονομικές και ανθρωπιστικές κρίσεις, ενώ σχεδίασε και υλοποίησε επιχειρησιακά προγράμματα πολιτικής προστασίας. Δημιούργησε εργαλεία και κινητοποίησε πόρους για την ανασυγκρότηση περιοχών που επλήγησαν από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Ο Ευάγγελος Τουρνάς είναι ένας ικανότατος Έλληνας αξιωματικός που διετέλεσε Α ΓΕΑ από το 2013 έως το 2015. Έχει μεγάλη εμπειρία στην διοίκηση, στην διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία και εγνωσμένη ικανότητα.

Γνωρίζει όσο ελάχιστοι τις δυνατότητες, τα χαρακτηριστικά και τις διαδικασίες που αφορούν σε εναέρια μέσα και αυτό τον καθιστά από τους πλέον κατάλληλους για να οργανώσει και να συντονίσει τη συνεργασία πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενόπλων δυνάμεων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των πυρκαγιών .