«Αυτό το οποίο θέλω είναι να γίνει μια συζήτηση και ζύμωση μέσα στην ελληνική κοινωνία για αυτά τα θέματα με τους ρυθμούς, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη δική μας χώρα», δήλωσε Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, αναφορικά με την αποχή της στο ψήφισμα για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ.

«Χθες υπήρχε ένα ψήφισμα στο οποίο κατόπιν συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος αποφασίσαμε οι συνάδελφοι στο ΕΛΚ, που είναι η πολιτική οικογένεια στην οποία εγώ ανήκω ως ΝΔ, ότι η σωστή στάση για το κόμμα μας θα ήταν να απέχουμε από το συγκεκριμένο ψήφισμα», διευκρίνισε η κ. Ασημακοπούλου.

«Αυτό διότι από τη μια πλευρά είχε πράγματα με τα οποία όλοι συμφωνούμε δηλαδή ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις, ότι δεν πρέπει να υπάρχει μισαλλοδοξία, ότι εξτρίμ συμπεριφορές όπως το να δημιουργούνται ΛΟΑΤΚΙ free zones όπως έχουν κάνει την Πολωνία δεν μπορεί η ΕΕ να το δεχτεί, από την άλλη όμως το ψήφισμα αυτό πήγαινε πάρα πολύ μακριά, στα όρια της παραβίασης της αρχής της επικουρικότητας που λέει ότι ορισμένα πράγματα έχουμε αποφασίσει ότι θα τα αποφασίζει η ΕΕ και θα είμαστε αναγκασμένοι να τα ακολουθήσουμε και άλλα πράγματα τα έχουμε αφήσει στην αρμοδιότητα των κρατών μελών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Κάποια τέτοια θέματα όπως είναι οι ομόφυλοι γάμοι, όπως είναι η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, όπως είναι οικογένειες ‘’ουράνιο τόξο’’ κλπ αυτά τα θέματα είναι εθνική αρμοδιότητα. Επειδή λοιπόν αυτό το ψήφισμα χρησιμοποιούσε ορολογία υποχρέωση, δημιουργώντας υποχρέωση στα κράτη μέλη για ορισμένα θέματα θεωρήσαμε σαν Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ότι η σωστή στάση ήταν η αποχή. Αυτό έκανα και εγώ», υπογράμμισε η ίδια.

«Εγώ στα θέματα αυτά εκφράζω τους ανθρώπους που πιστεύω ότι με έστειλαν εκεί και οι οποίοι άνθρωποι έχουν τις επιφυλάξεις τους για το ρυθμό τον οποίο γίνεται αυτή η συζήτηση. Σε κάθε περίπτωση εγώ αυτό το οποίο θέλω είναι να γίνει μια συζήτηση και ζύμωση μέσα στην ελληνική κοινωνία για αυτά τα θέματα με τους ρυθμούς, τις αρχές και τις αξίες που διέπουν τη δική μας χώρα και να προχωρήσουμε με το δικό μας ρυθμό», επιπρόσθετα.

«Το ψήφισμα δεν δημιουργεί δέσμευση αλλά δημιουργεί ένα πολύ σημαντικό κλίμα και επίσης ο τρόπος που λειτουργεί είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μας δίνει γραμμή, δηλαδή μας λέει τι θέλουμε να κάνουμε από εκεί και πέρα εμείς ως ελληνική αντιπροσωπεία ο αρμόδιος συνάδερφος που είναι στην επιτροπή και ξέρει καλύτερα το θέμα κάνει μια εισήγηση στην κοινοβουλευτική ομάδα. Εν προκειμένω ήταν ο κος Κυμπουρόπουλος και εισηγήθηκε στην κοινοβουλευτική μας ομάδα ότι θα πρέπει να υπερψηφίσουμε το ψήφισμα παρότι ότι η γραμμή του ΕΛΚ ήταν αποχή», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Πάντοτε στα ψηφίσματα έχεις μεγάλο δίλημμα όταν είναι κάτι που έχει μέσα και πράγματα με τα οποία συμφωνείς, έχει μέσα και πράγματα με τα οποία διαφωνείς και πρέπει να βρεις αυτή την ισορροπία. Αυτό το ψήφισμα ήταν για μένα υπερβολικό αλλά το να το καταψηφίσω μετά θα με ταύτιζε με τους ακραίους μέσα στο ευρωκοινοβούλιο το οποίο δεν είναι κάτι που θέλω εξ ου και η στάση της αποχής. Από την άλλη πλευρά ο καθένας έχει την ισορροπία του σε αυτά τα ζητήματα», πρόσθεσε.