«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές που θα είναι πρώτη δύναμη θα είναι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ που έχει αναγνωρίσει τα λάθη του και θα γίνει προσπάθεια εφόδου στο μέλλον», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σημειώνοντας πως το κόμμα δεν αλλάζει αξίες.

Ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε πως ο κατώτατος μισθός θα πάει στα 800 ευρώ, δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος και τα παρελκόμενα έχουν αξιολογηθεί.

Παράλληλα ανέφερε πως η χώρα ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση θα έχει θα πρέπει να κάνει συμφωνία ώστε να πετύχει τους ελαστικότερους δημοσιονομικούς όρους.

Την ίδια στιγμή εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί το βράδυ της Κυριακής, τη Δευτέρα το πρωί θα ορκιστεί η συμμαχική κυβέρνηση και η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτεια.

Ακόμη ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η λαϊκή ετυμηγορία και ο νέος πολιτικός χάρτης θα έχει μια δεξιά μειοψηφίας και θα αναδεικνύει μια συμμαχική κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα τόνισε πως θα γίνουν μόνο πρώτες εκλογές και πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα αναδειχθεί σε αλαζόνα πρωθυπουργό.

Τέλος απέκλεισε ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Βελόπουλου.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Ζαχαριάδη στα Παραπολιτικά 90,1

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές που θα είναι πρώτη δύναμη δεν θα τις κερδίσει ούτε όπως κέρδισε τις εκλογές του Γενάρη του ’15, ούτε του Σεπτέμβρη του ’15, ούτε όπως έχασε του Ιούλιου του 2019. Είναι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει την εμπειρία, έχει κατανοήσει τα λάθη του, τις αστοχίες του. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό πεδίο αυτή τη στιγμή στο διεθνές επίπεδο, και στο χρηματοοικονομικό επίπεδο και στο κοινωνικό επίπεδο και στο πολιτικό επίπεδο, αυτό που βεβαίως δεν αλλάζει είναι οι αξίες και οι διαδρομές. Άρα λοιπόν δεν έχουμε επιστροφή στο παρελθόν, έχουμε μια προσπάθεια εφόδου στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε: «Δεν έχει δημοσιονομικό κόστος ο κατώτατος μισθός, βεβαίως αν έχει κάποια παρελκόμενα αυτά έχουν κοστολογηθεί και θα ανακοινωθούν από την κα Αχτσιόγλου η οποία είναι η υπεύθυνη τομεαρχής. Θέλω όμως να πω κάτι γι’ αυτό γιατί εδώ έχουμε μπερδέψει την λαϊκότητα με τον λαϊκισμό. Γιατί αυτό το οποίο λεει ο Τσίπρας είναι λαϊκισμός όταν το ίδιο ακριβώς το κάνει ο Σάντσες στην Πορτογαλία, ο Μακρόν στη Γαλλία, ο Μπάντεν στις ΗΠΑ και είναι στο πρόγραμμα του Όλαφ Σόλτς; Κατά την άποψή μου σε συνθήκες τέτοιας κρίσης και τέτοιας ακρίβειας η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει δύο στοιχεία. Πρώτον είναι θέμα κοινωνικής επιβίωσης, για να μην πέσει η αγοραστική δύναμη των πολιτών, για να μη γίνει πιο φτωχή από ότι ήταν και δεύτερον συστημικής ευστάθειας».

«Και το λεω εγώ αυτό που προέρχομαι από τη Ριζοσπαστική Αριστερά γιατί ξέρουν οι επιχειρηματίες, ξέρει η αγορά ότι αν σε συνθήκες πίεσης της ρευστότητας και ακρίβειας δεν τονώσεις την αγοραστική δύναμη των πολιτών αυτός ο οποίος καταρχήν θα την πληρώσει είναι η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Ένα κομμάτι της επιχειρηματικότητας δεν θα μπορέσει να στηρίξει αυτή την αύξηση στον κατώτατο μισθό, το καταλαβαίνω, βρισκόμαστε όμως σε ένα χρηματοοικονομικό περιβάλλον όπου η κυβερνηση έχει ρήτρα διαφυγής ελλείμματος και επιπλέει σε μια διεθνή λίμνη ρευστότητας να ενισχύσει οικονομικά την επιχειρηματικότητα για να ενισχύσει τον εργαζόμενο», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Νομίζω ότι η χώρα οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν έχει, και πρέπει να έχει προοδευτική κυβέρνηση, πρέπει να κάνει συμμαχία ώστε να πετύχει τους ελαστικότερους δυνατούς δημοσιονομικούς όρους και για τη χώρα και για τον ευρωπαϊκό Νότο και για την ευρωζώνη», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα εκλεγούμε την Κυριακή το βράδυ, τη Δευτέρα το πρωί θα ορκιστεί η συμμαχική κυβέρνηση με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα και η χώρα δεν θα μπει σε περιπέτεια. Εγώ θέλω μια συμμαχία και στην Ελλάδα Αριστεράς –Κεντροαριστεράς όπως είναι ανάποδα στην Ισπανία και στην Πορτογαλία», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχριάδης.

ΔΗΜ: Εμείς μιλάμε με το ΚΙΝΑΛ και λεει όχι, επίσης το ΚΚΕ λεει όχι και ο Βαρουφάκης λεει όχι άρα με ποιο κόμμα θα κάνετε την προοδευτική διακυβέρνηση;

«Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή να παρέμβουμε στις εσωτερικές διαδικασίες κανενός κόμματος θα υπάρχει όμως την επόμενη των εκλογών, θα έχει ψηφίσει ο κόσμος και θα μπαίνει το ερώτημα θα δώσουμε τη δυνατότητα...», διευκρίνισε ο ίδιος.

ΔΗΜ: Και θα σας πουν όχι γιατί Τσίπρας και Μητσοτάκης είναι το ίδιο, αυτό λένε

«Αυτοί που θα πουν ότι ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης είναι το ίδιο, αυτοί που θα δώσουν τη δυνατότητα σε έναν ηττημένο Μητσοτάκη να πάει σε δεύτερες εκλογές και δεν θα συγκροτήσουν προοδευτική διακυβέρνηση θα πάρουν και το κομμάτι της ιστορικής ευθύνης. Θεωρώ λοιπόν ότι η λαϊκή ετυμηγορία και ο νέος λαϊκός χάρτης που θα έχει και στην κοινωνία και στο κοινοβούλιο μια Δεξιά η οποία θα είναι μειοψηφία θα υποδεικνύει αναντίρρητα και αυτονόητα συμμαχική προοδευτική κυβέρνηση», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι δεν θα πάμε σε δεύτερες εκλογές, αν πάμε σε δεύτερες εκλογές τότε τα πράγματα θα λειτουργήσουν πολωτικά απλά ο χώρος ο δικός μας σε αντίθεση με τον κ.Μητσοτάκη δεν θα αυτοαναγορευτεί προεκλογικά και πολιτικά και κοινωνικά σε ανάδελφο πολιτικό χώρο και ο κ. Τσίπρας δεν θα αυτό-ανακηρυχτεί σε αλαζόνα πολιτικό ο οποίος μπορεί να τα σφάζει και να τα μαχαιρώνει όλα μόνος του. Δεν πιστεύω ότι κανένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα δώσει ευκαιρία σε έναν ηττημένο και απαξιωμένο πολιτικά κ. Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορούν να συνεργαστούν με το ΜέΡΑ25, απάντησε: «Εγώ επιδιώκω μια κυβέρνηση προοδευτική στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Αριστερά και Σοσιαλδημοκράτες από εκεί και πέρα οποιοσδήποτε έχει διάθεση να συγκλίνει προγραμματικά, να συζητήσει, να μετέχει, να δώσει ψήφο ανοχής όπως έκανε για παράδειγμα το Κομμουνιστικό κόμμα της Πορτογαλίας στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και κάνει και σε αυτή κάποια νομοσχέδια και αυτό ευπρόσδεκτο είναι».

ΔΗΜ: Και από την Ελληνική Λύση

«Όχι κατηγορηματικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στη διακυβέρνηση της χώρας όποτε και αν γίνουν εκλογές όπως κέρδισε το Σεπτέμβρη του ’15 ή το Γενάρη. Θα κερδίσει ξανά όπως έχασε το ’19. Είναι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ», υποστήριξε ο κ. Ζαχαριάδης.

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει πάρει αγκαλιά τον κ. Μπογδάνο και έχει κάνει υπουργούς κορυφαίους τον κ. Πλεύρη, τον κ. Βορίδη και τον κ. Γεωργιάδη γιατί θέλει να συμπιέσει και να ενσωματώσει το ακροατήριο της ακροδεξιάς. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει την πολιτική δύναμη που είχε ο κ. Καραμανλής το 2000 να διαγράψει τον Γ. Καρατζαφέρη. Επιλέγει και επιμένει να είναι όμηρος μιας ομάδας της ακροδεξιάς στο εσωτερικό του κόμματός του γιατί είναι αδύναμος πολιτικά και φοβάται την εκλογική πίεση και την εκλογική συμπίεση», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την άποψη του κ. Χρηστίδη ότι κλέψανε το σύνθημα του ‘15 «νέα αρχή», δήλωσε: «Δεν κλέβουμε τίποτα, εμείς θέλουμε μια ομαλοποίηση των πολιτικών σχέσεων. Δεν καταλαβαίνουμε ότι σε λίγο καιρό το αίτημα για αλλαγή, το σύνθημα του ’80 έρχεται από την κοινωνική βάση. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μιλήσει για αλλαγή, πολιτική αλλαγή, κοινωνική αλλαγή, προοδευτική αλλαγή επειδή το έλεγε το ΠΑΣΟΚ πριν από 40 χρόνια; Τα συνθήματα είναι πάντα επίκαιρα όταν είναι κοινωνικά ζωντανά και αποτυπώνουν κοινωνικές δυναμικές».