Παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της συμβάσεως για τη μεταβίβαση με δωρεά του νέου Πλοίου Γενικής Υποστηρίξεως (ΠΓΥ) «ΑΙΑΣ» μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Στυλιανού Πετράκη ΠΝ και του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη» και Υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη στο ΥΠΕΘΑ, παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ,Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.



Το ΠΓΥ «ΑΙΑΣ» είναι υπερσύγχρονο και συμφώνως με παλαιότερο δελτίο τύπου του Ιδρύματος Λασκαρίδη, φέρει σύστημα Dynamic Positioning κατηγορίας DP2 (δηλαδή σταθεροποιήσεως σε ακινησία με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες), κάτι που σημαίνει ότι το πλοίο, χωρίς να είναι αγκυροβολημένο, μπορεί αυτόματα, να διατηρεί τη θέση του ανεξαρτήτως των όποιων καιρικών συνθηκών.



Το νέο απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού φέρει επίσης ηλεκτρική πρόωση, με γεννήτριες που κινούν ηλεκτροκινητήρες, οι οποίοι με τη σειρά τους κινούν τους έλικές του, οι οποίοι δεν είναι στο τέλος αξόνων αλλά σε ειδικά ατρακτίδια (pods), που μπορούν να περιστρέφονται ελεύθερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δίνει το σύστημα Dynamic Positioning.



Το σκάφος είναι μήκους περίπου 85 μέτρων και εκτοπίσματος 4.426 τόνων. Έχει μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων και διαθέτει μεγάλη μεταφορική ικανότητα στο ανοικτό του κατάστρωμα των 1000 τετραγωνικών μέτρων. Αναμένεται να λάβει οπλισμό και εξοπλισμό από το ίδιο το Πολεμικό Ναυτικό, και να ενταχθεί σε υπηρεσία άμεσα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Στόλο υπηρετούν ήδη τα άλλα δυο πλοία, επίσης ευγενική προσφορά του Πάνου Λασκαρίδη, και έχουν ήδη συμμετάσχει σε πλήθος ασκήσεων του Στόλου.