Η δηµιουργία λειτουργικών δοµών και η µετατροπή από Γενική Γραµµατεία σε υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιµατικής Κρίσης είναι το πρώτο στοίχηµα για τον νέο υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη. Ο καθορισµός, δηλαδή, των αρµοδιοτήτων, που αναµένεται να ξεκαθαριστούν µε τη δηµοσιοποίηση του ΦΕΚ, όπου θα διευκρινίζεται τι άλλο πέραν της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας περνάει στο πεδίο δράσης του.

Στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί από τις τελευταίες δύο εβδοµάδες και οι πρώτες του πολιτικές συναντήσεις έγιναν συµπτωµατικά στην πόλη µε την οποία είναι ταυτισµένος στην Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τις ανάγκες της Έκθεσης.

Στο υπουργείο, που έχει έδρα στη Λεωφόρο Κηφισίας, βρίσκεται ουσιαστικά από την περασµένη ∆ευτέρα, την ίδια ώρα που αναζητά και τη νέα του κατοικία στην Αθήνα. Ξεκινάει τις συσκέψεις του νωρίς το πρωί κατά τις 8 και µένει στο γραφείο έως αργά το βράδυ, συµµετέχοντας σε συσκέψεις µε τους συνεργάτες του, µελετώντας φακέλους και κάνοντας συναντήσεις εντός και εκτός του υπουργείου.

Συγκρότηση νέας ομάδας social media, προετοιμασία και σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πιθανών πλημμυρών και επαφές με στελέχη της Ε.Ε.


Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο κ. Στυλιανίδης είναι πάρα πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του και σε πρώτη φάση είναι σε ανοιχτή γραµµή επικοινωνίας µε τον Νίκο Χαρδαλιά. Αλλωστε, αναµένεται να χρησιµοποιήσει αρκετούς από τους συνεργάτες του προκατόχου του, θέλοντας να δείξει, εκτός όλων των όλων, ότι υπάρχει συνέχεια. Για παράδειγµα, το κοµµάτι της επικοινωνίας και των επαφών µε τους δηµοσιογράφους θα συνεχίσει να χειρίζεται η Νατάσα Χριστοφιλοπούλου, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο κ. Στυλιανίδης στα θέµατα των social media, συγκροτώντας µια νέα οµάδα. ∆ιευθυντής του γραφείου του θα είναι ο στενός του συνεργάτης, διεθνολόγος Φίλιππος Σαββίδης, ο οποίος ήταν µαζί του και στις Βρυξέλλες, όταν ο κ. Στυλιανίδης διετέλεσε επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, θα επιδιώξει να έχει άµεσα επαφή και να επισηµοποιήσει σταδιακά τη συνεργασία του µε εµπειρογνώµονες, τεχνοκράτες, επιστήµονες, που έχουν γνώση των πεδίων της κλιµατικής αλλαγής, του περιβάλλοντος, αλλά και εµπειρία στη διαχείριση κρίσεων.

Κοµβικό κοµµάτι είναι και η συνεργασία µε τα συναρµόδια υπουργεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο νέος υπουργός είχε προ ολίγων ηµερών την πρώτη σύσκεψη στο Μαξίµου µε τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο, τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τους υφυπουργούς Αµυνας, Νίκο Χαρδαλιά, και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά και Γιώργο Αµυρά, καθώς και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόµου.

Προετοιµασία και σχεδιασµός για την αντιµετώπιση των πιθανών πληµµυρών

Και αν η πρώτη έγνοια για τον κ. Στυλιανίδη είναι η δηµιουργία λειτουργικών δοµών στο νεοσύστατο υπουργείο, η δεύτερη και σηµαντικότερη στην παρούσα φάση είναι η προετοιµασία και ο σχεδιασµός για την αντιµετώπιση των πιθανών πληµµυρών, ως απόρροια και των καταστροφικών πυρκαγιών. Στο πλάνο του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Κλιµατικής Κρίσης είναι η πραγµατοποίηση ενός µπαράζ συναντήσεων και επαφών µε τους περιφερειάρχες και τους δηµάρχους που επλήγησαν οι περιοχές τους, όπως αυτή που έκανε πριν από λίγο καιρό µε τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη.

Ο Χρ. Στυλιανίδης, µε βάση και την ευρωπαϊκή εµπειρία του, θεωρεί αρκούντως σηµαντική τη µέγιστη δυνατή εµπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κοµµάτι της πολιτικής προστασίας και της πρόληψης. Ταυτοχρόνως, ο νέος υπουργός θέλει να ξεκινήσει από τώρα η αντιπυρική προετοιµασία για το 2022. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι οι συζητήσεις που έχουν αρχίσει κυρίως στο κοµµάτι των πτητικών αναγκών, προκειµένου η Ελλάδα να προχωρήσει εγκαίρως στην καταγραφή των εναέριων µέσων, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και ακολούθως, µε βάση και τις ανάγκες που θα προκύψουν, να προχωρήσει η υλοποίηση του δανεισµού εναέριων µέσων, η συνεργασία µε χώρες εκτός Ε.Ε., όπως είναι η Ρωσία, κ.λπ.

Επιπλέον, καλά διασταυρωµένες πληροφορίες αναφέρουν πως, µόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος της ενηµέρωσής του, θα επισκεφτεί τις Βρυξέλλες και θα έχει υψηλές επαφές µε στελέχη της Κοµισιόν. Το ταξίδι αυτό θα έχει πολλαπλή στόχευση. Πρώτον, την ενεργοποίηση όλων των ευρωπαϊκών µέσων και µηχανισµών, όπως είναι ο rescEU. ∆εύτερον, την αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλιών τόσο για την αποκατάσταση των ζηµιών και την ενίσχυση των πληγεισών περιοχών και των πληγέντων όσο και στο κοµµάτι της προετοιµασίας. Και τρίτον, τη συµµετοχή της Ελλάδας σε όλες τις ευρωπαϊκές συζητήσεις και τις πρωτοβουλίες για τα λεγόµενα «green deals» και τη διαµόρφωση των στόχων της ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιµατική αλλαγή.