Λίγοι ίσως μπορούν να πιστέψουν ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας -στη δεύτερη θητεία της- δεν έχει συμπληρώσει καλά-καλά τρεις μήνες στην εξουσία ακόμα. Οι εξελίξεις μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν πυκνές και δραματικές και σημαδεύτηκαν από τις φωτιές στον μεγάλο καύσωνα του Ιουλίου, τις μεγα-πυρκαγιές σε Εβρο και Πάρνηθα τον Αύγουστο και τις πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους θύματα και μεγάλες καταστροφές στη Θεσσαλία.

Στην αφετηρία της δεύτερης τετραετίας, η κυβέρνηση θέλει ουσιαστικά να κάνει μια επανεκκίνηση, προωθώντας μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που θα σηματοδοτούν τον πολυδύναμο εκσυγχρονισμό για τον οποίο έχει δεσμευθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και μια σειρά από αλλαγές στην καθημερινότητα.

Το στοίχημα της κυβέρνησης για τις επόμενες 100 μέρες

Αυτό είναι το διπλό στοίχημα για τις επόμενες εκατό ημέρες, που θα κρίνουν και αν η επανεκκίνηση αυτή είναι εφικτή και μπορεί να αποδώσει καρπούς. Τόσο είναι το διάστημα που απομένει από σήμερα μέχρι το τέλος του έτους, μέσα στο οποίο η κυβέρνηση πρέπει ουσιαστικά να τρέξει έναν μαραθώνιο σε ρυθμό σπριντ.

Στις συσκέψεις το τελευταίο διάστημα στο Μέγαρο Μαξίμου κοινή συνισταμένη είναι ότι το «παιχνίδι» θα κερδηθεί αν γίνει καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη, σε όλα τα πεδία. Με περισσότερη και πιο αποτελεσματική αστυνόμευση, κάτι που οδήγησε εξάλλου τον πρωθυπουργό στην απόφαση να αποδεσμεύσει άμεσα 2.500 αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένων και από τη δική του ασφάλεια, από τη φύλαξη προσώπων για να επιστρέψουν στις περιπολίες στις γειτονιές. Θα κερδηθεί με τα εκατοντάδες νέα λεωφορεία που θα μπουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, κάτι που ταλαιπωρεί δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις

Επίσης, στις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στην Ποινική Δικονομία: Παραβάτες αδικημάτων που θεωρούνται μικρά, αλλά κοστίζουν ζωές και περιουσίες, θα βρίσκονται στη φυλακή και με την πρωτόδικη απόφαση, εφαρμογή των ποινών που επιβάλλουν τα δικαστήρια, καθιέρωση της μίας και μόνης αναβολής στις δίκες, ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

Το «παιχνίδι» θα κριθεί κυρίως, ωστόσο, όπως αναγνωρίζουν στο Μαξίμου, στο μέτωπο της ακρίβειας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε προχθές μια σειρά από νέα μέτρα, με στόχο οι τιμές σε βασικά προϊόντα να διατηρούνται σταθερές και όπου είναι δυνατόν μειωμένες, ως ένα πρόσθετο ανάχωμα στις διεθνείς αυξήσεις. Επιπλέον όπλα στη μάχη αυτή είναι τα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, με έμφαση στη στήριξη όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.

Μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες επίσης θα υλοποιηθούν τα εξής: Το Market Pass θα επεκταθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ειδικά για τη Θεσσαλία και τον Εβρο, θα δοθούν 150 ευρώ Youth Pass σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες, θα διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι μου» για νέους από 25 έως 39 ετών, θα αυξηθεί κατά 8% το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θα καταβληθεί εκ νέου έκτακτη βοήθεια σε όσους αδικεί η προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, με έμφαση στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μέσα στο ίδιο διάστημα, παράλληλα, θα επιστραφεί ο Ειδικός Φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο, θα εκταμιευθεί το επίδομα θέρμανσης με περισσότερους δικαιούχους, ειδικά με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά, και θα υπάρξει συμπληρωματική πρόνοια για το ρεύμα για τους πιο ευάλωτους καταναλωτές.

Ανασυγκρότηση

Βασική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα είναι βέβαια να βοηθήσει η κυβέρνηση τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους, τους επιχειρηματίες να ξαναστήσουν τις επιχειρήσεις τους και να δώσει σε αγρότες και κτηνοτρόφους «τα εφόδια για να μπορέσουν να ξαναπατήσουν στα πόδια τους, να μην εγκαταλείψουν τη γη τους», όπως είπε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη.

Το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας θα παραμείνει εκεί, στη Λάρισα, για όσο καιρό χρειαστεί, ενώ η Task Force Ελλάδας και Κομισιόν θα φροντίσει για την έγκαιρη εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων.

Εφόσον οι μεταρρυθμίσεις τρέξουν γρήγορα -αρχής γενομένης από αυτές που θα εγκριθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο της προσεχούς Τετάρτης- και οι αλλαγές φέρουν αποτελέσματα χειροπιαστά στην καθημερινότητα, το δυσμενές κλίμα λόγω των φυσικών καταστροφών εκτιμάται ότι μπορεί να αντιστραφεί.

Με το πέρας εξάλλου της περιόδου των εκατό ημερών, έρχεται μια μαζική αύξηση στις απολαβές εκατομμυρίων πολιτών: Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις στους μισθούς τους μετά από 12 χρόνια, ενώ οι συνταξιούχοι θα δουν νέα αύξηση στις συντάξεις τους, της τάξης του 3,5%.

Με το ξεκίνημα του νέου έτους, επίσης, ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας που βρισκόταν σε αναστολή από το 2012. Τέλος, μέσα στο ίδιο διάστημα υπάρχει η προσδοκία ότι θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από όλους τους οίκους αξιολόγησης, οδηγώντας σε φθηνότερο δανεισμό το Δημόσιο και κατ’ επέκταση τις τράπεζες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά 23/9/2023