Με σειρά επαφών του υπουργού Εθνικής Αμύνης, Νίκου Παναγιωτόπουλου ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, στο πλαίσιο της εκεί παρουσία του, ως εκπροσώπου της Ελληνικής κυβερνήσεως, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 61η επέτειο της ανακηρύξεως της ανεξαρτησίας της Κύπρου και της δημιουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την 1η Οκτωβρίου 1960.



Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Λευκωσία ο υπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εν συνεχεία συμμετείχε σε δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Αναστασιάδης στους επικεφαλής των ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Μεγαλόνησο.



Στη διάρκεια της δεξιώσεως, ο ΥΕΘΑ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, τον Κύπριο ομόλογό του Χαράλαμπο Πετρίδη, Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, ο οποίος είναι συμμαθητής του Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κ.Φλώρου στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καθώς επίσης με Πρέσβεις, Προξένους και Διπλωματικούς Ακολούθους ξένων χωρών στη Μεγαλόνησο.





Επίσης το πρωί ο Ν.Παναγιωτόπουλος παρακολούθησε την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, εντός του Προεδρικού Μεγάρου και ακολούθως, μαζί με τον Στρατηγό Φλώρο παρακολούθησε τη Στρατιωτική Παρέλαση και συνάντησε βετεράνους πολεμιστές της Κύπρου.