Ιδιαίτερα αιχμηρός αλλά συνάμα και επεξηγηματικός αναφορικά με την πρόταση της προεδρίας του ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, εν όψει των εσωκομματικών εκλογών.

«Δε θα απολογηθώ για τη συγκυβέρνηση»

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εισηγήθηκε την επαναφορά του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Ο κ. Λοβέρδος, ξεκίνησε «με φόρα» την ομιλία του, αναφέροντας ότι συγκριτικά με κάποιους «συντρόφους» του, αισθάνεται υπερήφανος για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου, τονίζοντας πως δεν αισθάνεται ενοχικά. «Όλοι ξέρουμε τι έχει προσφέρει η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα, από τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι σήμερα. Είμαι περήφανος για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και δε ζητώ συγγνώμη. Δε θα απολογηθώ ενοχικά για όσα προσφέραμε, σε σχέση με κάποιους που ήταν εκείνη την περίοδο είτε υπουργοί, είτε ως ανώτατα κομματικά στελέχη».

Στη συνέχεια, τόνισε ότι διαχρονικά η προσφορά του ΠΑΣΟΚ «ήταν περισσότερη από τα λάθη μας», τονίζοντας ότι είναι περήφανος που είναι μέλος του χώρου. Έχει δίκιο η «συντρόφισσα Γεννηματά», ανέφερε στην ομιλία του, όταν μιλάει για το ότι ο μόνος που δεν κάνει λάθη είναι αυτός που κάθεται σπίτι του.

Ο πρώην κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής δεν παρέλειψε να στρεψει τα πυρά του ξανά για τις εκλογές του 2019, τονίζοντας ότι το Κίνημα Αλλαγής συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του που συνολικά είχαν ποσοστό 13.68%, όταν κατέβηκαν τότε στις εκλογές πριν την ένωση του χώρου. «Στις εκλογές του 2019, η ΝΔ πέτυχε αυτοδυναμία, ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 31%, και εμείς 8,1. Δεν το λες και επιτυχία, το λες ψίχουλα».

Ερωτήματα για την «αποτυχία» του ΚΙΝΑΛ

Συνεχίζοντας τις αναφορές του σε σχέση με την προσπάθεια του χώρου να ανασυνταχθεί και να αποτελέσει «κόμμα εξουσίας και όχι κόμμα διαμαρτυρίας», ήταν σαφέστατος αναφορικά με το πρόβλημα που διακρίνει το ΚΙΝΑΛ στο να ξεχωρίσει.

«Γιατί εμείς αποτύχαμε να πείσουμε κεντρώους και κεντροαριστερούς; 2 χρόνια μετά, τα δημοσκοπικά ευρήματα μας δείχνουν καθηλωμένους σε μικρά ποσοστά. Αυτό δεν το λες και αξιωματική αντιπολίτευση», πετώντας τα καρφιά του προς την πρωτύτερη δήλωση της κ. Γεννηματά, που ανέφερε την ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ στη δυναμική του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και της αναφοράς του ότι «το ΚΙΝΑΛ κάνει αξιωματική αντιπολίτευση».

«Εάν δεν απαντήσουμε εδώ και τώρα στα αίτια, στα ερωτήματα του σήμερα, τότε σηκώνουμε ανικανότητα να πάρουμε την παράταξη στα χέρια μας. Το να προσποιούμαστε ότι δεν βλέπουμε το πρόβλημα, το πρόβλημα μένει και δε λύνεται. Αυξάνει η ένταση του μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό θέλουμε για το χώρο μας; Αυτό αξίζουμε ; Αυτό είναι το περισσότερο που μπορούμε; Δεν έχω διλήμματα και είμαι ευθύς, μέσα από εμπειρίες σε χρόνια ακμής και παρακμής της πατρίδας μας. Ελλάδα χωρίς ΠΑΣΟΚ δε γίνεται».

«Το κόμμα μας έχει λαϊκότητα, δε χρειάζεται λαϊκισμό»

«Οι θέσεις μας πρέπει να είναι συμβατές με την κοινή λογική και το συμφέρον των συμπολιτών μας. Αντί να τοποθετούμαστε με λόγο καθαρό στο δημόσιο διάλογο , αναρωτιόμαστε τι λένε οι άλλοι για να τοποθετηθούμε αναλόγως. Είναι ντροπιαστικό αυτό για την παράταξη, δεν μπορεί αυτό να είναι εφαλτήριο της παράταξης μας για να μετράμε αποστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά δίνοντας συνέχεια στην κριτική που ασκεί στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. «Η δεξιά θα παραμένει ο σοβαρός ιδεολογικός μας αντίπαλος, αλλά η παράταξή μας έχει επίσης βαθιά πατριωτικό παρελθόν. Το κόμμα μας έχει λαϊκότητα, δε μας χρειάζεται ο λαϊκισμός. Άλλο το ένα άλλο τι άλλο. Με το λαϊκισμό έχουμε πάρει διαζύγιο, δε μας ταιριάζει ο ρόλος του τρίτου κόμματος ούτε να είμαστε κόμμα πολιτικής νοσταλγίας. Γιατί φοβόμαστε να πάμε μπροστά με τις ιδέες μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών μας;», τόνισε.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν πρόκειται να χαϊδεύει αυτιά, ενώ είναι ανοιχτός στην ανταλλαγή επιχειρημάτων, αναγνωρίζοντας την αξία όλων των στελεχών του ΚΙΝΑΛ. «Δε μπορούμε όμως άλλο να είμαστε αναβλητικοί. Δεν πετύχαμε. Δεν είναι επιτυχία η εκλογική μας απήχηση του 2019. Έχω μια φράση που με έχει καθορίσει πολιτικά».

«Να τσακίσω τη γραφειοκρατία»

Αναφορικά με το τι μπορούν οι πολίτες να περιμένουν από την εκλογή του, ιδιαίτερα φορτισμένος τόνισε ότι έχει ως σκοπό να αφιερωθεί «στο τσάκισμα της γραφειοκρατίας», «γιατί μόνο έτσι θα ανταποκριθεί η οικονομία στις ανάγκες του πολίτη. Βασική μου φιλοδοξία ήταν να σταθώ δίπλα στον πολίτη, αψηφώντας το κομματικό συμφέρον. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα εξουσίας όπως έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου».

Ο κ. Λοβέρδος φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, αν ο ίδιος κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, μιλώντας έως και για υπερδιπλασιασμό των ποσοστών του. «Μπορούμε πλέον να ανήκουμε στα μεγάλα κόμματα με την εκλογή μου, να υπερδιπλασιασαμε τα ποσοστά μας. Με νέα ηγεσία και νοοτροπία θα το καταφέρουμε. Δεν είναι καλά το 6,7,8%. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής».