Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, την οποία θωρακίζει από στρατιωτικές απειλές, χαρακτηρίζει τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στα «Παραπολιτικά».

«Η συμφωνία που υπέγραψα στο Παρίσι πριν από λίγες ημέρες, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί από μόνη της μια μεγάλη επιτυχία για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και για μένα προσωπικά αποτελεί την ευτυχή κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης στην οποία συμμετείχα ενεργά, από την ανάληψη των καθηκόντων μου, πριν από δύο χρόνια», αναφέρει ο υπουργ΄ςο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Στόχοι μας ήταν και παραμένουν η διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας, η προάσπιση του Διεθνούς Δικαίου και η ενίσχυση της ισχύος της εξωτερικής μας πολιτικής. Οι στόχοι μας υπηρετούνται με σειρά συμφωνιών που είχα την τιμή να υπογράψω: την πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία, τη στρατηγική συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια και, όπως ευελπιστώ, με μια νέα τροποποίησή της σε λίγες ημέρες, η οποία θα αναβαθμίζει περαιτέρω το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας κατά τον πλέον επωφελή τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα.

Επίσης, με τις συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες με την Αίγυπτο και την Ιταλία, καθώς και με τη συμφωνία για παραπομπή του ζητήματος στη Χάγη με την Αλβανία. Η υπηρέτηση του τρίτου στόχου, η ενίσχυση της εξωτερικής μας πολιτικής, περνά μέσα από την εμβάθυνση των σχέσεων με τους εταίρους στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, τη διεύρυνση των οριζόντων με μη παραδοσιακούς εταίρους στην Αφρική, την Αμερική και την Ασία, καθώς και την ενεργό συμμετοχή σε πολυμερείς οργανισμούς.

Η πρόσφατη συμφωνία με τη Γαλλία είναι η πιο πρόσφατη ψηφίδα του ψηφιδωτού της αρχιτεκτονικής αυτής. Θωρακίζει τη χώρα από στρατιωτικές απειλές, εδράζεται σε κοινές αξίες, όπως το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενισχύει τη φωνή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στον ΟΗΕ, στη γαλλοφωνία, ακόμα και στο ΝΑΤΟ.

Είναι ενδεχομένως πολύ νωρίς για να ειπωθεί ότι η εν λόγω συμφωνία αποτελεί ιστορικό ορόσημο. Είναι, όμως, βέβαιο ότι αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία τόσο για την εξωτερική όσο και για την αμυντική πολιτική της Ελλάδας, την οποία οφείλουμε να αξιοποιήσουμε, με εθνική ομοψυχία, αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητες της χώρας και προσήλωση στις αξίες που διαχρονικά πρεσβεύουμε», καταλήγει η δήλωση του κ. Δένδια.

Η χώρα μας θωρακίζεται σε σημαντικό βαθμό

«Ιστορικών διαστάσεων και ιδιαίτερα επωφελή για την πατρίδα μας χαρακτήρισε τη Συμφωνία Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος», μιλώντας επίσης στα «Παραπολιτικά».

«Εκτιμώ ότι η συμφωνία αποτελεί μια ιστορικών διαστάσεων αναβάθμιση της ήδη στενής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - Γαλλίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη συμφωνία, που καλύπτει τη στρατηγική συνεργασία, τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, τη στρατιωτική συνεργασία και τη συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής βιομηχανίας, με διαρκείς επαφές και διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμοδίων των δύο χωρών ανά τομέα» τονίζει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Η δε ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό με την προμήθεια των υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, είναι πολύτιμη σε εθνικό επίπεδο, διότι θωρακίζει τη χώρα μας σε σημαντικό βαθμό έναντι οποιασδήποτε επιβουλής στην ευρύτερη περιοχή. Σαράντα χρόνια από τότε που πρωτοακούστηκε το σύνθημα ‘‘Ελλάς - Γαλλία - Συμμαχία’’, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αποβιβάστηκε στην Αθήνα από το αεροπλάνο που του διέθεσε ο φίλος του και φίλος της Ελλάδας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, το σύνθημα αυτό αποκτά νέα δυναμική χάρη στην εξαιρετική προσωπική σχέση και χημεία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Η σχέση αυτή αντανακλάται αναμφίβολα σε μια συμφωνία ιδιαίτερα επωφελή για την πατρίδα μας», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.