Ο Γιώργος Κώτσηρας, αν και ανήκει στη γενιά των 30άρηδων, έχει καταφέρει να μπει ιδιαίτερα δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου. Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία διατήρησε το χαρτοφυλάκιό του μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό και εξακολουθεί να εργάζεται συστηματικά για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος και την περαιτέρω θωράκιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

kotsiras
Γεννημένος το 1984, στην Αθήνα, αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Ζωγράφου το 2002 και εισήλθε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε τέσσερα χρόνια αργότερα. Είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων και απέκτησε διδακτορικό τίτλο σπουδών με βαθμό «Άριστα», ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή μελετών σχετικών με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Επίσης, ασκεί τη δικηγορία από το 2008 μέσω γραφείου που διατηρεί στην Αθήνα, ενώ έχει διατελέσει νομικός συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Από το 2010 μέχρι και σήμερα έχει εκλεγεί δύο φορές στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ), έχοντας διατελέσει μέλος Δ.Σ., αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Μέσα σε όλα, είχε ασχοληθεί ενεργά και με τον αθλητισμό. Το 2001 υπήρξε πρωταθλητής Ελλάδας στην αντισφαίριση.

Μετά την εκλογή του στη Βουλή, διετέλεσε μέλος πολλών επιτροπών, ενώ είναι αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γαλλίας της Βουλής και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Σερβίας της Βουλής.

Σήμερα μιλάει στα «Π» για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε σχέση με τη νέα γενιά και για όσα έχουν γίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ αποκαλύπτει με χιούμορ το πιο δυνατό σημείο της εμφάνισής του.

Κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ακούσαμε ειδικές αναφορές στη νεολαία. Ποια είναι η άποψή σας για τις πολιτικές που ανακοινώθηκαν;

Η ενίσχυση της νέας γενιάς αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολιτικές και οι δράσεις που παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ επιβεβαιώνουν αυτή τη λογική, κινούμενες σε τέσσερις άξονες: την ισότητα στις ευκαιρίες, την ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση, την εξωστρέφεια και τη διεύρυνση της συμμετοχής των νέων στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική δράση. Για όλους μας αποτελεί μεγάλο στοίχημα η ουσιαστική προσέγγιση με τη νέα γενιά, η οποία, συχνά, αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πολιτική. Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής, οριζόντια και ο πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη το στίγμα αυτής της προτεραιότητας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στο τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας έδειξε, εμπράκτως, εμπιστοσύνη και έδωσε ευκαιρίες σε πολλά στελέχη της νέας γενιάς. Αυτό αποτυπώνεται και στην ανανέωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις εκλογές του 2019.

Ιδίως όσον αφορά τους ανηλίκους, τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται σε βάρος τους θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως


Με νέο νομοσχέδιο φέρνετε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Πρακτικά, τι θα αλλάξει;

Οι αλλαγές που αφορούν στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, προϊόν πολύμηνης και άρτιας νομικής επεξεργασίας, έχουν ως βάση πρώτιστα την ενίσχυση της ασφάλειας και της προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα, αλλά και τη διόρθωση αστοχιών του υφιστάμενου πλαισίου σχετικά με την αντιμετώπιση πλήθους εγκλημάτων και μάλιστα ιδιαίτερης νομικής απαξίας. Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο εισάγει νέες ρυθμίσεις, που καταλαμβάνουν νέες μορφές εγκληματικής συμπεριφοράς, αλλά κυρίως ανταποκρίνονται στην ανάγκη προστασίας ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και θυμάτων εγκληματικών ενεργειών. Ιδίως όσον αφορά τους ανηλίκους, τα αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας που τελούνται σε βάρος τους θα διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, ενώ αναδιαμορφώνονται τα ηλικιακά όρια, η εκκίνηση της παραγραφής και προσαρμόζονται αντίστοιχα τα πλαίσια των ποινών. Αταλάντευτη βούλησή μας είναι η απόλυτη προστασία της ανηλικότητας. Κατά την έως τώρα θητεία σας ως υφυπουργού Δικαιοσύνης, ποιοι είναι οι κύριοι άξονες πολιτικής που υλοποιούνται από το υπουργείο; Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει δώσει εξαρχής ιδιαίτερη βαρύτητα στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία διετία έχουν αναληφθεί από τον υπουργό Κ. Τσιάρα καίριες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Δικαιοσύνης. Προωθούνται σημαντικές δράσεις, που διευκολύνουν την ψηφιακή πρόσβαση και ελαττώνουν τους διαδικαστικούς χρόνους. Πλέον, ενδεικτικά, η υποβολή αίτησης χορήγησης και η παραλαβή αντιγράφου ποινικού μητρώου γενικής χρήσης από πολίτες πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράψαμε με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται, ανάμεσα σε άλλες δράσεις, το έργο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των πινακίων, η διευρυμένη δυνατότητα τηλεδιασκέψεων, η αναβάθμιση των πληροφορικών συστημάτων και η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών με διεύρυνση της ψηφιακής κατάθεσης δικογράφων. Επιπλέον, στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναμφίβολα στόχος μας είναι η περαιτέρω κατοχύρωση και θωράκισή τους.

Το χιούμορ βοηθάει σε κάθε τομέα της ζωής μας και εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που το αντιλαμβάνονται


Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες για την αποτελεσματική εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Επίσης, τον Ιούνιο ο Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού υιοθέτησε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αφορά την περίοδο 2021-2023, αποτελεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και περιλαμβάνει οριζόντιες δράσεις από τους φορείς που συγκροτούν τον Εθνικό Μηχανισμό. Ήδη υλοποιούνται δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας.

Παράλληλα, υλοποιούμε δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, μεταξύ των οποίων η καταγραφή των υπαρχόντων δεδομένων σε σχέση με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα κτίρια αρμοδιότητας του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η διαρκής επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών σε ζητήματα αναπηρίας, αλλά και άλλων σύγχρονων θεματικών. Το υπουργείο Παιδείας ενέταξε, επίσης, στα σχολεία μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων ειδικότερα θεματικά αντικείμενα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, με έμφαση στα δικαιώματα του παιδιού. Με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, είχαμε αναλύσει αυτή τη δυνατότητα σε συνάντηση εργασίας μας και, από τη φετινή σχολική χρονιά, αυτή γίνεται πράξη. Τέλος, σε συνεργασία με τον Εθνικό Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων έχουμε λάβει πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Αναπτύσσεται, δηλαδή, μια οριζόντια και γενικευμένη πολιτική ενίσχυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά δύσκολο για τη χώρα και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση. Οι φωτιές που μαίνονταν σχεδόν σε όλη την επικράτεια έπληξαν και την εκλογική περιφέρεια στην οποία εκλέγεστε, τη Δυτική Αττική. Πώς κρίνετε την κυβερνητική αρωγή στους πληγέντες;

Όπως έχει τονίσει επανειλημμένως ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν συμπολίτη μας αβοήθητο και καμία από τις πληγείσες περιοχές χωρίς τις απαραίτητες παρεμβάσεις αποκατάστασης. Τα μέτρα αφορούν σε δράσεις κοινωνικής προστασίας, στεγαστικής συνδρομής, αποκατάστασης των υποδομών, οικονομικής ενίσχυσης, στήριξης αγροτικών εκμεταλλεύσεων, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και αντιπλημμυρικής προστασίας. Προσωπικά, από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών τόσο στο Αλεποχώρι όσο και στα Βίλια βρισκόμουν σε διαρκή επαφή και επικοινωνία τόσο με τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, όσο και με δημοτικές Αρχές, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους πολίτες, προκειμένου να ενημερώνομαι για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Τώρα που άνοιξαν οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, παρακολουθήσατε κάποια ταινία ή θεατρική παράσταση;

Είδα τον «Οθέλλο» και ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ. Αξεπέραστο έργο του Σαίξπηρ, με εξαιρετική σκηνοθεσία του Αιμίλιου Χειλάκη και μοναδική, επίσης, παρουσία του Γιάννη Μπέζου, οι οποίοι με τον λοιπό θίασο παρουσίασαν μια εξαιρετική καλλιτεχνική δουλειά! Το έργο αποτελεί μια τραγωδία του έρωτα και του φθόνου. Παρακολουθείς την ιστορία αυτού του παράφορου έρωτα, που πάει κόντρα σε κάθε διαφορά και διάκριση, ηλικιακή, φυλετική, κοινωνική, αλλά ο φθόνος και οι δολοπλοκίες τον οδηγούν σε οδυνηρή κατάληξη. Παράλληλα, το κείμενο δεν παύει να σε εκπλήσσει, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπει είναι διαχρονικά. Είναι πολύ χαρακτηριστικός και ο τελευταίος μονόλογος της Μυρτώς Αλικάκη για τον ρόλο της γυναίκας. Εντυπωσιακό, αν σκεφτείς ότι το έργο αυτό γράφτηκε πριν από τέσσερις αιώνες.

Θεωρείστε από τους νέους και γοητευτικούς πολιτικούς. Από την εμφάνισή σας ποιο θεωρείτε το δυνατό σας σημείο;

Τα πλούσια μαλλιά μου ξεκάθαρα! (γέλια)

Βλέπω πως τα αντιμετωπίζετε όλα με χιούμορ. Αλήθεια, τι έμφαση δίνει ένα δημόσιο πρόσωπο στην εμφάνισή του;

Το χιούμορ βοηθάει σε κάθε τομέα της ζωής μας και εκτιμώ πολύ τους ανθρώπους που το αντιλαμβάνονται. Λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης και βοηθάει σε στιγμές δύσκολες ή αμήχανες. Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση, θεωρώ ότι δεν είναι κυρίαρχο στοιχείο που αξιολογεί κανένας σε ένα δημόσιο πρόσωπο. Και οφείλουμε όλοι να αποδεχόμαστε όλες τις ατέλειες και τις αδυναμίες μας. Η κοινωνία επιθυμεί τον καθαρό λόγο, τη σχέση εμπιστοσύνης και την αμεσότητα.