«Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης θα έδινα θετική ψήφο» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση και ψήφιση της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας στη Βουλή. 

Μιλώντας στο Action 24, ο κ. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: « Όταν έκανα την ανάρτηση μου αυτή εξέφρασα τα θερμά μου συγχαρητήρια και στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, θεωρώ ότι είναι μια διπλωματική και πολιτική επιτυχία άρα είναι προφανές για μένα ότι πρέπει να υπερψηφιστεί από την Βουλή των ελλήνων με ένα αντικείμενο που είναι βαρυσήμαντο. Η ελληνογαλλική συνεργασία ενισχύει και την ευρωπαΐκή πολιτική συνεργασία και το ΝΑΤΟ και δεν υπάρχει πρόβλημα από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βορειοατλαντικού συμφώνου. Αν ήμουν στη θέση της αντιπολίτευσης θα σκεφτόμουν με ένα πιο γενναιόδωρο και θετικό τρόπο και θα ήταν θετική η ψήφος».

Σε ερώτηση πώς νιώθει που τις τελευταίες παρεμβάσεις του τις αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να πλήξει την κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος απάντησε πως αυτό φανερώνει την πολιτική ένδεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.



Ερωτηθείς για την άποψη που εξέφρασε ο πρωθυπουργός για δεύτερες εκλογές, αν δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις πρώτες, με απλή αναλογική, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Δεν μπορώ να αγνοήσω τον επιστημονικό μου εαυτό, δεν μπορείς να αγνοείς τις πρώτες εκλογές, καθώς καταγράφονται οι πολιτικές δυνάμεις» είπε κατ’ αρχάς, περιγράφοντας τη θεσμική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί (διερευνητικές εντολές κ.λπ.).

Στο πολιτικό επίπεδο, επισήμανε ότι θα μπορούσε να υπάρχει και πρόθεση αυτοδυναμίας και συνεργασίας. «Η θέση αυτοδυναμία και όχι συνεργασία απαλλάσσει το τρίτο κόμμα από τα διλήμματα», πρόσθεσε με νόημα.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη δήλωση που έκανε σε σχέση με την πανδημία, ζητώντας από την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, καθώς «πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα σαν να μη συμβαίνει τίποτα», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι ένιωσε την ανάγκη να τοποθετηθεί λόγω της εικόνας που παρουσιάζει η Θεσσαλονίκη, όπως και πέρυσι, όταν διολίσθαινε από άποψη ρυθμών κρουσμάτων.

«Εγώ παρεμβαίνω, ως πολίτης, όταν δεν μιλούν άλλοι, που θεσμικά ή πολιτικά λόγω ενεργούς πολιτικής ιδιότητας, οφείλουν να αναδεικνύουν ορισμένα θέματα. Στατιστικά δεν μπορούμε να βγάζουμε μουαγιέν (σ.σ.: μέσο όρο). Δηλαδή, τα πήγαμε καλά στην πρώτη φάση, έχουμε προβλήματα τώρα, αλλά συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού μας κατατάσσει σε μια σχετικώς καλή θέση. Το θέμα είναι ότι τώρα υπάρχει μια δυναμική, ανά 14ήμερο, όπως μετριέται διεθνώς, που μας βγάζει πάρα πολύ ψηλά, μαζί με Βουλγαρία, Λιθουανία και Ρουμανία».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι προφανώς φταίει το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού αλλά ίσως και ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας εκτός μεγάλων αστικών κέντρων. «Πρέπει να είναι καθαροί οι ρόλοι. Δεν θέλω η πολιτική εξουσία να προκαταλαμβάνει την επιστήμη», πρόσθεσε.

Ως προς την αναφορά Καμμένου για «αγορά» βουλευτών των ΑΝΕΛ, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι θα έπρεπε να έχει κινηθεί αυτεπάγγελτα η Δικαιοσύνη. «Πρέπει να διερευνώνται αμέσως αυτά τα θέματα».

Σε ερώτηση «πού το πάει ο Βενιζέλος;», απάντησε, γελώντας, ότι «είναι σαν να σας δείχνει κάποιος το φεγγάρι και εσείς να κοιτάτε το δάχτυλο, διερωτώμενος αν έχει υστεροβουλία αυτό το δάχτυλο».

Οπως πρόσθεσε, «δεν μου λείπει κάτι, δεν ψάχνω κάτι, έχω όμως ως πολίτης μια υποχρέωση ηθική να μιλάω».