stelios-kouloglou-289
Πολιτική

Κούλογλου στα Παραπολιτικά 90,1: Θα έβλεπα μια επαναδιαπραγμάτευση με τους Γάλλους αν κερδίζαμε τις εκλογές

«Το βασικό που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το ύψος της δαπάνης», ανέφερε στη συνέντευξη του για την ελληνο-γαλλική συμφωνία

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Στέλιος Κούλογλου, μίλησε στα «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ειδικότερα, ο κ.Κούλογλου μίλησε μεταξύ άλλων για την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΣΥΡΙΖΑ, όπου και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «αποφάσισε μόνος του και για τα Rafale και με τις φρεγάτες».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής αναφερόμενος και στο Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την έκταση που έχει πάρει η συμφωνία, υποστήριξε ότι «στον ευρωστρατό γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν γίνεται καμία συζήτηση».

Αναφορικά με την καταψήφιση της ελληνογαλλικής συμφωνίας από το ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Κούλογλου ανέφερε ότι «οι εξοπλισμοί στις κανονικές χώρες και στην Ελλάδα θα προβλέπεται αλλά δεν έγινε, καταρχήν συνεδριάζουν τα όπλα. Υπάρχουν πέντε επιτροπές στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αεροπορία ή το Ναυτικό για τις φρεγάτες διαφορετικού επιπέδου οι οποίες καταλήγουν σε μια συγκεκριμένη πρόταση για τι ακριβώς όπλα και με τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε. Αυτή η πρόταση πάει στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων στη Βουλή, εκεί συζητείται και ενημερώνονται τα κόμματα και συμφωνούν ή διαφωνούν. Με βάση αυτή τη συμφωνία ή διαφωνία η πλειοψηφούσα πρόταση πάει στο ΚΥΣΕΑ, το ΚΥΣΕΑ την εξετάζει και στη συνέχεια πηγαίνει στο υπουργικό συμβούλιο και εγκρίνεται. Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε, ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε μόνος του και για τα Rafale και με τις φρεγάτες. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή διαδικασία», τόνισε συγκεκριμένα.

Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «υπήρχε ήδη μια προκαταρκτική συμφωνία με τη Γαλλία για τις δυο φρεγάτες, αυτή τη συμφωνία ο κ. Μητσοτάκης την ακύρωσε με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν λεφτά γιατί έπρεπε να πληρώσει τα αναδρομικά των συνταξιούχων και ξαφνικά «λεφτά υπάρχουν» και αγοράζουμε και παραπάνω».

Όχι ξαφνικά γιατί έχουμε μια ανάπτυξη που φτάνει κοντά στο 6,5% αυτά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, παρενέβη ο δημοσιογράφος

«Ποια ανάπτυξη; Ανάπτυξη έχουμε με την πανδημία, ρώτησε ρητορικά ο κ.Κούλογλου. «Η ανάπτυξη αυτή που έγινε είναι θετικό σαν νούμερο αλλά έχει να κάνει ότι πέρυσι κατέρρευσε η οικονομία όχι μόνο η δική μας και οι άλλες. ...Εμείς είμαστε άφραγκοι και κάνουμε τους κουβαρντάδες. Έπρεπε να κάνουμε πολύ πιο περιορισμένες αγορές και στο θέμα των Rafale στο οποίο δεν υπήρξε εισήγηση στο θέμα των Ενόπλων Δυνάμεων, αντίθετα στο ναυτικό που υπήρχε εκεί έπρεπε να πάρουμε . Νομίζω ότι δεν μπορεί αν είμαστε ακριβοί στα όπλα και φθηνοί στη δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για τα όπλα και μειώθηκε για τη δημόσια υγεία. Η χώρα είναι καλά οχυρωμένη και έχει άμυνα όταν ο κόσμος της δεν πεθαίνει στα ράντζα!», απάντησε.

Αναφορικά με τα τουρκικά πρωτοσέλιδα που είναι υπέρ της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σχέση με τα δημοσιεύματα τουρκικών εντύπων που τίθενται υπέρ της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία της αμυντικής συμφωνίας, ο κ.Κούλογλου επισήμανε πως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δε γίνεται τόσο λόγος για την εν λόγω συμφωνία, όσο για τον ευρωστρατό. «Το τι προβάλουν οι τουρκικές εφημερίδες είναι επιλογή των τουρκικών εφημερίδων και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπω σε αυτή τη συζήτηση. Επειδή η χώρα βράζει στο ζουμί της νομίζουμε ότι όλοι συζητάνε για την ελληνογαλλική συμφωνία, κανένας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν συζητάει για την ελληνογαλλική συμφωνία. Για τον ευρωστρατό γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την ελληνογαλλική συμφωνία δεν γίνεται καμία συζήτηση», δήλωσε συγκεκριμένα.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας στην περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

«Το βασικό που πρέπει να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι το ύψος της δαπάνης δηλαδή θα έβλεπα μια επαναδιαπραγμάτευση με τους Γάλλους για να μην μπουν και άλλα όπλα στη μέση που μπήκανε και οι κορβέτες τώρα, για να μειωθεί το κόστος της συμφωνίας χωρίς η συμφωνία συνολικά να αλλάξει», ανέφερε στο τέλος.