Ο χαρακτηρισμός της Ψωροκώσταινας έχει γίνει συνώνυμο της μιζέριας, της κακομοιριάς και της εσωστρέφειας. Συνώνυμο μίας μικρής Ελλάδας που δεν μπορεί να δει πέρα από τον ίσκιο της και Ελλήνων που δεν θέλουν να δουν πέρα από τον φράχτη τους παρά μόνο για να δουν τι κάνει ο γείτονας και φυσικά όχι για να τον ξεπεράσουν αλλά για να καταστραφεί και εκείνοι να μείνουν ίδιοι.

Στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη είδαμε την Ψωροκώσταινα να παίρνει και μορφή πολιτικού λόγου. Γι΄αυτό φρόντισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να λέει ότι είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.

Με δική του απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας βάζοντας στην προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας του το Σαλέχ το οποίο ακόμα και τώρα δεν έχει απασχολήσει κανέναν εκτός από τις ιδεοληπτικές συνιστώσες της Κουμουνδούρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε μία συμφωνία λέγοντας ότι δεν καλύπτεται από τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής και κάνοντας σπέκουλα για την αγορά φρεγατών και κορβετών. Όλα εκείνα δηλαδή που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε στα τέλη του 2020. «Αν μου έλεγε η άλλη πλευρά ότι θα πάρουμε και Rafale αλλά θα επιμείνουμε και σε φρεγάτες όπως οι Belharra, όχι κατ’ ανάγκη τις συγκεκριμένες, επαναλαμβάνω -δεν μπαίνω εγώ σ’ αυτή τη συζήτηση- αλλά εν πάση περιπτώσει, θα εξασφάλιζαν και μια αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία!» έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας λιγότερο από έναν χρόνο πριν και όταν ήρθε η συμφωνία στη Βουλή, είπε όχι λόγω του… Σαχέλ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο ζύγι μία συμφωνία που αλλάζει την ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο με τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στο μαλακό υπογάστριο του 3-4% του κόμματός του για να εξιλεωθεί. Έβαλε στο ζύγι τη στρατηγική προσέγγιση Ελλάδας-Γαλλίας τη στιγμή που αλλάζουν οι ισορροπίες παγκοσμίως με παιδαριώδη και πρόχειρα επιχειρήματα. Το «όχι» στην ψηφοφορία έδειξε τι βαραίνει περισσότερο στη συνείδηση του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύπωσε με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα ολοκληρώνοντας τη δευτερολογία του. «Η Ελλάδα είναι μικρή μόνο αν την βλέπετε εσείς έτσι. Εμείς βλέπουμε μια χώρα με αυτοπεποίθηση, με ρόλο στην Ευρώπη. Δεν είμαστε μικρή χώρα. Δεν πάσχουμε από μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να φέρουμε την Ελλάδα στο μικρό δικό σας μέγεθος» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην μπορεί να απαντήσει.

Δεν μπορούσε να απαντήσει ούτε στη συζήτηση, ούτε θα μπορεί στο μέλλον γιατί είναι έξω από το πεδίο ορισμού του. Γιατί είναι συμβιβασμένος με τη λογική της Ψωροκώσταινας.

 Γιάννης Παππάς είναι βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία