Μίνα Γκάγκα
Πολιτική

Γκάγκα για το φάρμακο Merck: Θα δούμε αν μπορούμε να το εισάγουμε μόνοι μας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε σαφές ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες»

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας αλλά και αλλά και το ελπιδοφόρο φάρμακο της Merck κατά του κοροναϊού, μολνουπιραβίρη, μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε»

«Προχωράμε και ελέγχουμε πώς μπορούμε να πάρουμε παραγγελίες, έχουμε ήδη κάνει εκδήλωση ενδιαφέροντος με τη συνολική, για όλη την Ευρώπη, αγορά των φαρμάκων, θα δούμε κι αν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας εισαγωγή φαρμάκων» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Θυμίζουμε πως την Δευτέρα η φαρμακοβιομηχανία Merck/MSD, κατέθεσε αίτηση στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) να δώσει επείγουσα άδεια για το χάπι κατά του κοροναϊού (εμπορική ονομασία μολνουπιραβίρη).

Βέβαια, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας έκανε σαφές ότι «όλα αυτά τα καινούργια φάρμακα είναι σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά θα τα βάλουμε, και φυσικά θα τα πληρώσουμε, αλλά να θυμίσω ότι το εμβόλιο κάνει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 – 2000 ευρώ, αυτά τα πληρώνουμε όλοι, θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές; όσο τα έχουμε, γιατί η παραγωγή είναι η περιορισμένη», είπε.

«Άρα καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε» υπογράμμισε η Μίνα Γκάγκα και με την ιδιότητα της γιατρού. «Μας ανησυχεί ο ρυθμός του εμβολιασμού βλέπουμε ότι οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές σε ΜΕΘ, πάνω από 90%, συσχετίζονται με ανεμβολίαστους» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφερόμενη στην πορεία της πανδημίας στην χώρα, ανέφερε.

«Έχουμε σημαντικό αριθμό θανάτων, κατά βάση μη εμβολιασμένων, και κινδυνεύουν κυρίως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν αλλά προβλήματα υγείας» προειδοποίησε.

Η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε ότι πέραν του εμβολίου κατά του κοροναϊού χρειάζεται και το εμβόλιο της γρίπης. Οι μεγάλοι άνθρωποι γενικά κινδυνεύουν από λοιμώξεις και λόγω γρίπης έχουμε θανάτους κάθε χρόνο υπενθύμισε. Ένα μεγάλο θέμα είναι ότι ο (COVID) ασθενής φθάνει αργά στο νοσοκομείο, και τότε είναι αργά για την αναστροφή της πορείας της νόσου πρόσθεσε.