«Σε έξαρση βρίσκονται η γρίπη και οι αναπνευστικές ιώσεις, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά φέτος σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Επιπλέον, η κ. Γκάγκα σημείωσε πως τα πολύ μικρά παιδιά θα πρέπει να δουν άμεσα γιατρό. Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, είπε ότι «γίνονται εμβολιασμοί, όχι όμως στον βαθμό που θα θέλαμε», ενώ συνέστησε να γίνει η επαναληπτική δόση ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες.

«Από το 2019 και μετά»

Για τον αντικαπνιστικό νόμο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως εφαρμόστηκε από το 2019 και μετά.

Ανεμβολίαστοι

Επίσης, η Μίνα Γκάγκα είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, πως οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί επιστρέφουν με τεστ και μάσκα υψηλής προστασίας.

Η συνέντευξη

Πιο αναλυτικά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, δήλωσε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ»:

Για την έξαρση των ιώσεων: Δεν πρέπει να είμαστε απαισιόδοξοι, αλλά προσεκτικοί πρέπει να είμαστε. Δηλαδή, έχουμε φέτος, παγκόσμια, μια σεζόν γρίπης και λοιμώξεων του αναπνευστικού μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχαμε τα τελευταία χρόνια. Και δεν εννοώ τον κορονοϊό, εννοώ τις υπόλοιπες λοιμώξεις, που το είδαμε από το καλοκαίρι. Ξεκίνησε η γρίπη από τον Αύγουστο, που είχαμε πάρα πολλά κρούσματα, άρα η καμπύλη της αύξησης της γρίπης ακολουθεί την καμπύλη που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, απλώς το κάνει ενάμιση μήνα νωρίτερα. Που σημαίνει ότι έχουμε πιο πολλά κρούσματα, άρα μεταδίδονται πιο πολύ και είναι η καμπύλη που είδαμε και στα κύματα του κορονοϊού. Υπάρχουν δύο λόγοι. Ο ένας είναι αν έχουμε πιο λοιμωγόνα στελέχη φέτος, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Αυτό που φαίνεται ότι έχουμε είναι ότι, επειδή μείναμε στο σπίτι, ειδικά τα παιδιά, δύο χρόνια δεν ήρθαν σε επαφή, το ανοσοποιητικό τους δεν ωρίμασε αρκετά, πιθανότατα αρρωσταίνουν πιο πολύ γιατί «βλέπουν» τους ιούς για πρώτη φορά. Έχουμε κυρίως παιδικές λοιμώξεις πάρα πολλές, με πολύ υψηλούς πυρετούς. Ειδικά η γρίπη φέτος κάνει 40άρια, οπότε είναι μεγάλη ταλαιπωρία για παιδιά και γονείς. Η απάντηση είναι αντιπυρετικά, τα παιδιά που πρέπει να πάρουν αντιγριπικά με τη συμβουλή του παιδιάτρου παίρνουν αντιπυρετικά. Πρέπει να βλέπουμε σίγουρα τον παιδίατρο, υπάρχουν και Κέντρα Υγείας που μπορούν να πάνε τα παιδιά, για να μην ταλαιπωρούνται 700 παιδιά μαζί στα επείγοντα των μεγάλων παιδιατρικών νοσοκομείων.

Για τα μικρά παιδιά:  Στα πολύ μικρά παιδιά είναι σημαντικό να δούμε παιδίατρο αμέσως, γιατί τα πολύ μικρά παιδάκια αφυδατώνονται εύκολα με πυρετούς, χρειάζονται μια παρακολούθηση πιο έντονη και είναι και ο λόγος που πολλές φορές κρατάμε τα μικρά παιδιά στο νοσοκομείο, αλλά είναι σημαντικό να έχουμε μιλήσει με γιατρό.     

Για τον κορονοϊό και το αν συνεχίζονται οι εμβολιασμοί: Γίνονται εμβολιασμοί, όχι στον ρυθμό που θα μπορούσαμε να έχουμε εμβολιασμούς. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουμε κρούσματα  κορονοϊού, την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 5.000-5.500 την ημέρα. Η ανοσία μετά από κάποιο διάστημα, όπως και για τη γρίπη, μειώνεται, άρα είναι σημαντικό για τον χειμώνα να έχουμε κάνει την επαναληπτική του κορονοϊού. Οι ηλικίες που λεει η επιτροπή μας είναι πάνω από τα 60 και άνθρωποι με προβλήματα υγείας.

Για τα νοσοκομεία: Στα νοσοκομεία έχουμε από 180 έως 250 εισαγωγές την ημέρα για κορονοϊό. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ είναι ελάχιστες. Επειδή ελέγχουμε κάθε ασθενή που μπαίνει στο νοσοκομείο, υπάρχουν άνθρωποι που μπαίνουν με σπασμένο πόδι, με έμφραγμα ή με οτιδήποτε άλλο και επειδή κάνουμε το τεστ, τους βλέπουμε θετικούς. Αν κάναμε μόνο σε αυτούς που έχουν κορονοϊό, θα ήταν πιθανότατα το 1/3, αλλά εμείς μετράμε κάθε εισαγωγή και ελέγχουμε κάθε ασθενή. Δηλαδή οι εισαγωγές που βλέπετε και είναι κορονοϊός δεν είναι όλες για κορονοϊό.  

Για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου: Ο αντικαπνιστικός νόμος, αν και ο πρώτος στην Ελλάδα έγινε το 1856, εφαρμόστηκε ουσιαστικά από το ’19 και μετά. Νομίζω ότι και πάλι πρόστιμα επιβάλλονται, σιγά–σιγά μαθαίνουμε, νομίζω ότι έπεσαν και τα δύο χρόνια που κλειστήκαμε στα σπίτια μας, που δεν υπήρχε διασκέδαση... σιγά-σιγά θα το μάθουμε.  Μπορούμε σιγά-σιγά να πείσουμε τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνουμε, αλλά νομίζω ότι όλα τα πράγματα πάνε μαζί, δηλαδή και η σύσταση της πολιτείας και η δική μας αλλαγή στη νοοτροπία, τίποτα δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ αυτό που θέλω να θυμόμαστε είναι ότι το παθητικό κάπνισμα είναι ένα θέμα για τους υπόλοιπους θαμώνες και είναι ένα θέμα πολύ περισσότερο για τους εργαζόμενους που είναι εκεί κάθε μέρα όλη την ώρα.

Για την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους: Οι εργαζόμενοι επιστρέφουν με τις προϋποθέσεις που έχει δώσει η επιτροπή, με συγκεκριμένα τεστ και μάσκες υψηλής προστασίας και να μην είναι σε τμήματα που είναι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι.

Για το αν θα κατέβει στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών: Δεν νομίζω ότι θα με δείτε σε ψηφοδέλτια.

Ερώτηση: Σε ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών όχι, ίσως των ευρωεκλογών;

Απάντηση: Ακόμη αυτό είναι πολύ μακριά.