Μετά την ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά ότι αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οι τρεις εναπομείναντες υποψήφιοι «τρέχουν» για να αποσαφηνιστούν τα πράγματα σε σχέση με τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα εκλογής του νέου αρχηγού.

Και οι τρεις, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, συμφωνούν ως προς την τήρηση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή προέδρου στις 5 Δεκεμβρίου και εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος, τότε οι κάλπες θα ξαναστηθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Παράταση για κατάθεση εγγράφων

Το κρίσιμο θέμα, που συζητείται στο παρασκήνιο είναι εάν θα υπάρξει και πώς, κάποια παράταση στην προθεσμία για κατάθεση των απαιτούμενων υπογραφών από τους υποψήφιους. Η προθεσμία λήγει μεθαύριο Παρασκευή 15 Οκτωβρίου και η συζήτηση σχετίζεται με το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο καινούργιο υποψήφιο, που προφανώς θα θέλει να εκφράσει τον χώρο, ο οποίος είχε επιλέξει να στηρίξει την επανεκλογή της Φώφης Γεννηματά.

Πιέσεις και φήμες

Ήδη κυκλοφορούν φήμες για πρόσωπα, τα οποία συζητούνται στο παρασκήνιο ή δέχονται πιέσεις να κατέβουν, αλλά στις περισσότερες τουλάχιστον των περιπτώσεων, η αντίδραση ανθρώπων αυτών είναι από τυπική άρνηση έως… γέλια.

Η κυρίαρχη τοποθέτηση επί του ενδεχομένου να υπάρξει παράταση για τις υπογραφές είναι ότι δεν αλλάζει τίποτα και πως εάν τεθεί κάποιο αίτημα (πχ εκδήλωση ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα από κάποιον) τότε θα εξεταστεί αρμοδίως από την Επιτροπή, που έχει επιφορτιστεί με τη διαδικασία και φυσικά την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι στο προσδιορισμένο πλαίσιο, κατά τα φαινόμενα.

Σύμφωνα με τις απόψεις που ανταλλάσσουν στο παρασκήνιο (αλλά και δημοσίως) άνθρωποι των τριών υποψηφίων και τουλάχιστον ένα μέρος της σημερινής ηγετικής ομάδας, υπάρχει ένα κοινός τόπος τριών σημείων: Πρώτον, αναστολή για λίγες ημέρες της καμπάνιας, σε ένδειξη σεβασμού για την περιπέτεια της Φώφης Γεννηματά. Δεύτερο, κατάθεση υπογραφών την Παρασκευή και τρίτο εκλογές 5 και 12 Δεκεμβρίου.

«Οι διαδικασίες πρέπει να ακολουθηθούν» ξεκαθάρισε το πρωί της Τετάρτης και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο πιο έμπειρος ίσως όλων επί τέτοιων διαδικασιών και πάντως εξόχως θεσμικός.

Υπό αυτή την οπτική, η άποψη που εξέφρασε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου για «πάγωμα» των διαδικασιών, δεν βρίσκει απήχηση, ενώ στελέχη που παρακολουθούν τις διεργασίες, διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή τυχόν προσπάθεια εκλογής αρχηγού από την ΚΟ του Κινήματος.