καραγιαννης
Πολιτική

Καραγιάννης: Στο Αρκαλοχώρι κάναμε πράγματα που γίνονται για πρώτη φορά - Αποζημίωση μέχρι και για 150 τετραγωνικά

«Δεν θέλουμε να πάνε όλοι σε οικίσκους, καθώς υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως διαθέσιμα σπίτια και ξενοδοχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν»

Ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρη Μαμουλάκη, και του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, σχετικά με την αντιμετώπιση των αναγκών των σεισμοπαθών και τις αποκαταστάσεις των ζημιών, που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Κρήτη.

Ο κ. Καραγιάννης ενημέρωσε πως μέχρι τώρα οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι σε ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Δεν έχουν ολοκληρωθεί εκεί όπου οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν και οι μηχανικοί του υπουργείου δεν μπορεί να ανοίξουν τα σπίτια. Ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια, που κατά τον πρωτοβάθμιο έλεγχο χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα.

Συνολικά, έχουν γίνει 11.500 αυτοψίες σε σπίτια, εκ των οποίων κατοικήσιμα κρίθηκαν 5.353 και 6.152 μη κατοικήσιμα.

Ειδικότερα, για τον δήμο Μινώα Πεδιάδας, από τα πρώτα αποτελέσματα του δευτεροβάθμιου ελέγχου σε 420 κτίρια, τα 189 προέκυψαν κατοικήσιμα, 180 μη κατοικήσιμα που χρήζουν επισκευών και 51 για κατεδάφιση.

Επίσης, τόνισε πως κανένας δημόσιος υπάλληλος, κανένας άνθρωπος που κάνει έναν έλεγχο σε ένα κτίριο που είναι να πέσει, δεν πρόκειται να βάλει την υπογραφή του, ούτε θα μπορούσε ποτέ μία πολιτική ηγεσία να έδινε ποτέ μια τέτοια κατεύθυνση.

Για την προσωρινή στέγαση, ανέφερε πως έχουν παραχωρηθεί οι πρώτοι 34 οικίσκοι, ενώ έχουμε προβεί και σε διαγωνισμό για 90 ακόμα, τονίζοντας όμως πως: «Δεν θέλουμε να πάνε όλοι σε οικίσκους, καθώς υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως διαθέσιμα σπίτια και ξενοδοχεία που μπορεί να χρησιμοποιηθούν».

Σχετικά με τη δημιουργία των οικισμών, επισήμανε ότι είναι λογικό, πρώτα να γίνουν οι πρόδρομες εργασίες σε ηλεκτροδοτήσεις και υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας και μετά να τοποθετηθούν οι οικίσκοι, γι' αυτό υπάρχει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου και των δήμων.

Για πρώτη φορά αποζημιώνονται και τα 150 τετραγωνικά

Μάλιστα, σχετικά με την αρωγή των πρώτων αποζημιώσεων ο υφυπουργός δήλωσε πως για πρώτη φορά αποζημιώνονται και τα 150 τετραγωνικά, σε αντίθεση με όλους τους προηγούμενους σεισμούς, λέγοντας πως: «Εμείς το αλλάξαμε και αυτό».

Το σχετικό ΦΕΚ έχει ήδη εκδοθεί και μπορούν όλοι να πηγαίνουν και να παίρνουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται.

Σχετικά με τα σχολεία, ο υφυπουργός σημείωσε πως υπάρχει ενεργή εργολαβία για την αποκατάσταση των ζημιών σε τέσσερις σχολικές μονάδες του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, του 2ο δημοτικού σχολείου Αρκαλοχωρίου, του γενικού λυκείου Αρκαλοχωρίου, του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου και του γυμνασίου και λυκείου Καστελλίου, ενώ έχουν πάει και οι πρώτες προκάτ αίθουσες.

Υπενθυμίζεται ότι, στα πλαίσια της ανακούφισης των σεισμόπληκτων στην Κρήτη, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε πίστωση ποσού συνολικού ύψους 2.988.874,34 ευρώ σε 645 δικαιούχους της Κρατικής Αρωγής.

Ζέτα Μακρή: 87 σχολικές μονάδες απαιτούν επισκευές

Νωρίτερα, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, που αφορούσε τις ζημιές σε σχολικές μονάδες της περιοχής, ανέφερε ότι και από τους ελέγχους της ΚΤΥΠ, με τον χαρακτηρισμό Α' κρίθηκαν κατάλληλα 104 σχολεία. Με χαρακτηρισμό Β' κρίθηκαν 53 σχολεία, με χαρακτηρισμό Γ' 23 σχολεία, ενώ με το χαρακτηρισμό Δ' κρίθηκαν επτά σχολεία και με τον χαρακτηρισμό Ε' τέσσερα σχολεία.

Ειδικότερα, τα στοιχεία αυτά αθροίζονται με διαφορετικούς χαρακτηρισμούς 87 σχολικές μονάδες που απαιτούν επισκευές για βλάβες. Ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας υπέβαλε στην ΚΤΥΠ αίτημα τοποθέτησης 22 οικίσκων για χρήση σχολικών αιθουσών που θα είναι 6x6 και τριών WC τριών θέσεων, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την προμήθεια και τοποθέτηση επιπλέον 40 ανάλογων αιθουσών διδασκαλίας, επτά γραφείων με τρία WC, επίσης δέκα WC τριών θέσεων και ενός WC ΑμεΑ.