Στο 90 και 1
Στο 90 και 1 Κώστας Γκόντζος Διονύσης Βερβελές
syriza_tsipras_
Πολιτική

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα καταφύγει σε πρόωρες εκλογές υπό το φόβο της κατάρρευσης - Η ελληνογαλλική Συμφωνία είναι ετεροβαρής

«Δεν μπορεί να είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη, έχουμε 15.000 θανάτους και η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη» , ανέφερε για την πανδημία

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως επικριτικός με την κυβέρνηση στη συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.

Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση για την πανδημία, την επέκρινε ότι δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με την ακρίβεια, χαρακτήρισε ανέκδοτο το επιτελικό κράτος, ενώ την κατηγόρησε για προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παραβιάζει το Σύνταγμα, μη δεχόμενος τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής όπως την έχει προτείνει η αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε ξανά αρνητικά για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία θεωρεί ετεροβαρή και αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα κάνει σε αυτή, εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση.

Όταν του ζητήθηκε να διατυπώσει την εκτίμηση του για το εάν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές απάντησε με νόημα ότι δεν είναι στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη, αλλά βλέπει ότι πολύ γρήγορα θα επέλθει κυβερνητική κατάρρευση, μία εξέλιξη που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες έναν πρωθυπουργό.

Σχετικά με την μάχη διαδοχής του Κινήματος Αλλαγής, απέφυγε να σχολιάσει, λέγοντας ότι σέβεται τις διεργασίες και θα ήταν άκομψο και άκαιρο να πει οτιδήποτε που θα εκληφθεί ως παρέμβαση. Σημείωσε όμως, ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει και από το Κίνημα αλλαγής μία προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πανδημία

Ο κ. Τσίπρας ήταν ιδιαίτερα οξύς στο θέμα της πανδημίας, συνεχίζοντας τη σκληρή κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση κατά την συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα.

«Δεν μπορεί να είμαστε οι χειρότεροι στην Ευρώπη, έχουμε 15.000 θανάτους και η κυβέρνηση να μην αναλαμβάνει την ευθύνη» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πείσει ούτε για το πρόγραμμα εμβολιασμού, ενώ την ίδια ώρα μειώνει τις δαπάνες για την υγεία. Επικαλούμενος τους ειδικούς που μίλησαν για ρίσκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε πώς αναλαμβάνει αυτή την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης, στον οποίο καταλόγισε ότι χειρίστηκε και χειρίζεται την πανδημία με γνώμονα το μικροκομματικό όφελος και ότι βαυκαλιζόταν ότι νίκησε την πανδημία.

Συγκεκριμένα, μία από τις βασικές ευθύνες της κυβέρνησης είναι ότι προκάλεσε εφησυχασμό στον κόσμο, εξήγησε, τονίζοντας επίσης ότι ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσματικός και «δεν πείθονται έτσι οι ανεμβολίαστοι».

Πάντως για το θέμα των παρελάσεων σημείωσε ότι δεν έχει νόημα να μην γίνουν, αλλά με τήρηση αυστηρών μέτρων όπως οι μάσκες.

Ακρίβεια

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε με έμφαση στο κύμα ακρίβειας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καν συνειδητοποιήσει τι έρχεται, ούτε αντιλαμβάνεται πώς το βιώνουν το πρόβλημα τα νοικοκυριά. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μη αποδοχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του βασικού μισθού, λέγοντας ότι τηρεί αυτή τη στάση για να μην δυσαρεστήσει συμφέροντα. «Είναι εμμονική στην εξυπηρέτηση συμφερόντων, όχι όμως των πολλών, ακολουθεί εμμονικές πολιτικές που καταστρέφουν την κοινωνική συνοχή», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξεταστική και τα γκάλοπ

Ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στις καταγγελίες του για κυβερνητική προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης με δημόσιο χρήμα, ενώ διευκρίνιζε ότι το κόμμα του δεν έχει κηρύξει πόλεμο κατά των εταιριών δημοσκοπήσεων, αλλά με συγκεκριμένες πρακτικές, για την έρευνα των οποίων ζήτησε και την εξεταστική επιτροπή η οποία θα ερευνήσει τα κριτήρια με τα οποία δόθηκαν σε μέσω ενημέρωσης τα χρήματα από τη λίστα Πέτσα, αλλά και μία συγκεκριμένη εταιρία γκάλοπ.

Μάλιστα δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι σε πανικό με την εξεταστική», καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να πει συγκεκριμένα ποιες υποθέσεις θέλει να τεθούν προς διερεύνηση και όχι να λέει γενικά για την περίοδο από το 2015. Η διατύπωση όμως που θέλει ο κ. Μητσοτάκης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραβιάζει το Σύνταγμα που ψήφισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Είναι ζήτημα δημοκρατίας τόνιζε εμφατικά.

Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία

Τέλος, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην άποψη του ότι η ελληνογαλλική αμυντική Συμφωνία είναι ετεροβαρής, διότι η χώρα μας κάνει μία μεγάλη αφορά, αλλά δεν εξασφαλίζει προστασία της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, παρά μόνο του εδάφους της. Το πρόβλημα όμως με την Τουρκία είναι ότι απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα ζητήσει μία ρητή δήλωση στήριξης σε αυτό το θέμα από το Παρίσι, εάν αναλάβει την εξουσία. Τόνισε ακόμα ότι σε μία επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας θα ζητήσει να κατασκευαστούν φρεγάτες και από ελληνικά ναυπηγεία, ενώ ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν πρόκειται να πάνε έλληνες στρατιώτες να πολεμήσουν στη ζώνη σου Σαχέλ, στην υποσαχάρια Αφρική δηλαδή.

Δείτε το σχετικό βίντεο