«Τα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και οι αποστάσεις δεν τηρούνται πλέον και πρέπει να επιστρέψουμε σε αυτά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λαού βλέπει θετικά την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας.

Την ίδια στιγμή ωστόσο επανέλαβε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει βασική προστασία στην ΑΟΖ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Αυτή ήταν η ουσία της κριτικής που απεύθυνε ο κ. Τσίπρας στον κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας του εξωραϊσμού της κατάστασης βλέπουμε ότι δόθηκε η εντύπωση ότι ξεμπερδέψαμε, δεν είμαστε πια στο τελευταίο μίλι, το αφήσαμε και πίσω μας. Προφανώς το εμβόλιο είναι το κύριο μέτρο αντιμετώπισης του ιού αλλά η μάσκα, οι αποστάσεις, η προσεκτική καθαριότητα με την απολύμανση που είχαμε το πρώτο διάστημα σε μεγάλο βαθμό δεν τηρείται όπως τηρούνταν αρχικά ακριβώς εξαιτίας αυτού του κλίματος χαλάρωσης. Πρέπει λοιπον να επιστρέψουμε στα βασικά γιατί μας αφορά όλους προσωπικά, αφορά και την πατρίδα».

«Πρέπει να γυρίσουμε σε μια φάση εγρήγορσης και προσοχής που ακριβώς επειδή ήθελε αυτή τη ροζ εικόνα να ζωγραφίσει η κυβέρνηση την έχουμε προ πολλού χάσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Πρώτα-πρώτα συμφωνώ μαζί σας ότι η μεγάλη πλειονότητα του ελληνικού λάου βλέπει πολύ θετικά τη στρατηγική προσέγγιση με τη Γαλλία. Ο μέσος άνθρωπος δεν έχει διαβάσει τη συμφωνία. Το ότι είναι στρατηγικά ορθή η προσέγγιση με την Γαλλία ήταν και το βασικό μήνυμα της δικής μου εισήγησης ως εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος για τον οποίο δεν ψηφίσαμε τελικά μια συμφωνία που εμείς τη διαπραγματευτήκαμε είναι ότι δεν καλύπτει τη βασική πίεση που ασκείται από την Τουρκία, δεν μας παρέχει προστασία στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα».

Ερωτηθείς γιατί ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι θα αναθεωρήσει το άρθρο 2 της ελληνογαλλικής συμφωνίας, απάντησε: «Δεν ήταν περιοριστική η αναφορά του. Εγώ λεω ότι πρέπει να ζητήσουμε από τη Γαλλία στο πλαίσιο της συμμαχικής σχέσης που αναπτύσσουμε να προστατεύει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα εκεί που κυρίως απειλούνται. ...Το ουσιώδες είναι η δέσμευση της Γαλλίας ό τι θα μας παράσχει αρωγή και σε περίπτωση αμφισβήτησης στα κυριαρχικά δικαιώματα αν αυτό γίνει με αλλαγή της συνθήκης ή γίνει με άλλο τρόπο είναι δευτερεύον, το ουσιώδες είναι να υπάρχει δέσμευση».

Αναφορικά με το θέμα της εξεταστικής, δήλωσε: «Καθιερώθηκε η δυνατότητα εξεταστικών επιτροπών ως πρόσθετο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου γιατί υπήρχε το παράδοξο να μην μπορεί η αντιπολίτευση να ελέγξει την κυβέρνηση. Τώρα έχουμε την προσπάθεια της αντιπολίτευση να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο, αυτή η προσπάθεια έγκειται και στηρίζεται κυρίως στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Υπάρχει δυνατότητα σύμφωνα με τη διατύπωσή της να πάει και προς τα πίσω εάν η επιτροπή το αποφασίσει, η επιτροπή αυτή άλλωστε θα έχει πλειοψηφία από τη ΝΔ».

ΔΗΜ: Δεν μπορείτε όλοι να συμφωνήσετε σε ένα κείμενο που θα περιλαμβάνει όλη την περίοδο;

«Το κείμενο που έχουμε διατυπώσει έχει δύο σκέλη, το πρώτο αφορά αποκλειστικά και μόνο τη διερεύνηση της διασύνδεσης δημόσιου χρήματος και αντιμετώπισης της πανδημίας. Αυτό από τη φύση του είναι τοπικό δηλαδή δεν μπορεί να επεκταθεί προς τα πίσω γιατί πανδημία τώρα έχουμε. Το δεύτερο αφορά τις δημοσκοπήσεις και αν δείτε το κείμενο έχει δύο παραγράφους, η μια εντοπίζεται στη διερεύνηση μιας συγκεκριμένης εταιρείας για την οποία έχουμε αμφιβολίες και η δεύτερη παράγραφος λεει γενικά τη διερεύνηση της χρήσης δημόσιου χρήματος για τη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων. Αυτό από τη φύση του δεν είναι χρονικά ορισμένο και δηλώσαμε στη διάσκεψη των προέδρων ότι αυτή η διατύπωση επιτρέπει εφόσον η επιτροπή θέλει να πάει και πίσω, και στο ’15 και στο ’10 να το κάνει», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Από το 2015, που έχω ακούσει να προβάλλεται ως το χρονικό όριο, είναι καταρχήν προνομιακό πεδίο για να διερευνηθεί το κατά πόσο οι δημοσκοπήσεις χειραγωγούνταν γιατί τόσο στο δημοψήφισμα όσο και στις εκλογές του 2019 η εικόνα των δημοσκοπήσεων ήταν εντελώς διαφορετική από το τελικό αποτέλεσμα και κάθε φορά σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Για ποιο λόγο δεν το βάλατε;

«Για τον απλό λόγο ότι εμείς ασκούμε κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», απάντησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε δύο εξεταστικές επιτροπές ή θα γίνει ενοποίηση των δύο κειμένων σε μια, ανέφερε: «Αν η ΝΔ απλώς για να δημιουργήσει εντυπώσεις και για να μην φανεί ότι η Βουλή υιοθέτησε τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήσει δεύτερη εξεταστική επιτροπή θα έχει τεράστια ευθύνη γιατί αυτό θα αποτελεί διασυρμό του συντάγματος».

Για τη λίστα Πέτσα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Ανάγκη να ενισχυθεί ο Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, είναι προφανής όμως η κριτική μας ήταν ότι τα λεφτά δόθηκαν μέσω της λίστας Πέτσα χωρίς κριτήρια εκ των προτέρων δεδομένα και ακριβώς για να βοηθήσει η κυβέρνηση όχι τον δημοσιογράφο των 600€ αλλά αυτούς που θέλει να την ενισχύσουν στο πλαίσιο αυτού του μονομπλόκ της ενημέρωσης».