Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, είναι από τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, καθώς ανέλαβε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο έπειτα από τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Ωστόσο, στα πολιτικά πράγματα δεν είναι πρωτάρα και έχει τη δική της πορεία. Ήταν μέχρι πρότινος γενική γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, ενώ έχει υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, με ειδίκευση, κυρίως, σε θέματα ανθρώπινου δυναμικού.

752278

 

Διετέλεσε αντιπρόεδρος του YEPP (Νεολαία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), από το 2001 έως το 2005, και εκπρόσωπος του YEPP στο Western Balkan Democracy Initiative και στο Southeastern European Forum, την ίδια περίοδο. Υπήρξε μέλος του Ε.Γ. της ΟΝΝΕΔ, ως υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων, από το 2001-2004, και στην Κ.Ε. από το 1998-2005, ενώ διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΚΕΘΙ (Κέντρο Ερευνών Θεμάτων Ισότητας), από το 2013 έως και τον Μάρτιο του 2015. Επιπλέον, είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών για Στελέχη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματική εργασία στην Πολιτική και Στρατηγική της Νέας Δημόσιας Διοίκησης.

Είναι παντρεμένη με τον Φώτη Κυριακόπουλο, πολιτικό μηχανικό, και μητέρα δύο παιδιών, του Βασίλη και του Κωνσταντίνου. Μιλώντας στα «Π» τοποθετήθηκε για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά της Πολιτείας μετά το κίνημα «#MeToo», στέλνει μήνυμα για την ισότητα των δύο φύλων και αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της προσωπικής και οικογενειακής της ζωής.

1_5

Σε ηλικία 40 ετών χάσατε τον πατέρα σας. Τι ακριβώς συνέβη;

Η περίοδος αυτή της ζωής μου ήταν η χειρότερη και έχει χαραχτεί στη μνήμη μου. Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω την ημέρα που με πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου και μου είπε ότι ο πατέρας μου δεν έχει τις αισθήσεις του. Τότε ένιωθα ότι χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Δεν ήθελα να φύγει από τη ζωή μου ο άνθρωπος που αγαπούσα τόσο πολύ. Τον πατέρα μου τον λάτρευα και με λάτρευε κι εκείνος. Είχαμε άψογες σχέσεις. Μιλούσαμε πολύ, ανταλλάσσαμε απόψεις για πολλά θέματα, πότε συμφωνούσαμε, πότε διαφωνούσαμε, αλλά πάντα στήριζε τις αποφάσεις και τις επιλογές μου.

Με τον άνδρα σας είστε μαζί σχεδόν 24 χρόνια. Πώς γνωριστήκατε και πώς έγινε η πρόταση γάμου;

Με τον άνδρα μου γνωριστήκαμε στην Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας. Είχαμε τις ίδιες ιδέες και δίναμε με όλα τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ αγώνα για να ακουστεί η νέα γενιά και οι προβληματισμοί μας. Με τον Φώτη ήμασταν μαζί αρκετά χρόνια. Η πρόταση γάμου ήρθε έπειτα από εννέα χρόνια σχέσης. Ήταν μια πρόταση απλή, αυθεντική, χωρίς υπερβολές. Μου μίλησε μέσα από την καρδιά του και με έκανε να νιώσω ξεχωριστή. Φυσικά, δέχτηκα αμέσως και είπα το «ναι».

Έχετε τύψεις που τα παιδιά σας, λόγω των καθηκόντων σας, σας βλέπουν λιγότερο; Και πώς καλύπτετε το κενό;

Προσπαθώ να μιλάω με τα παιδιά μου σε καθημερινή βάση και να συζητάμε για όλα όσα τους απασχολούν. Πιστεύω πως είμαι καλή ακροάτρια και εμπιστεύομαι την κρίση τους. Ακούω τις κριτικές τους, τις προτάσεις τους, τους προβληματισμούς τους και προσπαθώ να περνάω ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Αυτήν την ερώτηση, πάντως, πρέπει να την υποβάλετε οι δημοσιογράφοι και σε άνδρες πολιτικούς.

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, όχι μόνο στον χώρο της πολιτικής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής, έχει βιώσει ανισότητες

Έχετε βιώσει bullying στον χώρο της πολιτικής;

Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών, όχι μόνο στον χώρο της πολιτικής, αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς της ζωής, έχει βιώσει ανισότητες. Η πολιτική αρένα είναι σκληρή, αλλά τα έμφυλα στερεότυπα εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Οφείλουμε όλες και όλοι να αποδομήσουμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες υποδεέστερες των ανδρών, οφείλουμε όλοι, κοινωνία και Πολιτεία, να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να δημιουργήσουμε το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων.

2_5

 Προσέχετε τον εαυτό σας; Τι θα αλλάζατε πάνω σας;

Λόγω των πολλών επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν αφιερώνω στον εαυτό μου τον χρόνο που θα ήθελα. Όμως, για το επόμενο χρονικό διάστημα έχω θέσει νέους στόχους και θα προσπαθήσω να τους εκπληρώσω. Ένας από αυτούς είναι το περπάτημα στη φύση, που τη λατρεύω, αλλά και το να πιάσω ξανά στα χέρια μου τη ρακέτα του τένις που έχω στην ντουλάπα μου. Είναι ένα σπορ που προσφέρει ψυχαγωγία, σωματική ευεξία και καλή υγεία και σίγουρα θα με βοηθήσει να «αποσυμπιεστώ» από τις έντονες επαγγελματικές στιγμές της καθημερινότητας.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία και γιατί;

Η αγαπημένη μου ταινία είναι το αριστούργημα του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία» («La vita è bella»). Θεωρώ ότι είναι ένα από τα «διαμάντια» του ιταλικού κινηματογράφου. Πρόκειται για μια ρομαντική, δραματική ιστορία, μια ωδή στην ελπίδα για ζωή απέναντι στη φρίκη του Ολοκαυτώματος.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι;

Το αγαπημένο μου τραγούδι είναι το «Holiday» των Scorpions, που είναι ένα από τα μακροβιότερα και πιο επιτυχημένα ροκ συγκροτήματα στον κόσμο.

Για το κίνημα «#MeToo» τι ενέργειες έχουν γίνει από την Πολιτεία;

Προωθούμε δράσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγέλλουν βίαιες συμπεριφορές. Καμία δεν είναι μόνη της στον αγώνα κατά της βίας. Είμαστε στο πλευρό των γυναικών που βιώνουν κακοποιητικές συμπεριφορές.

Στηρίζουμε τα θύματα και τα βοηθάμε να ξεφύγουν από τον κύκλο της βίας. Το δίκτυο δομών μας είναι πάντα σε ετοιμότητα για να βοηθήσει τις γυναίκες-θύματα βίας. Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν 43 συμβουλευτικά κέντρα, όπου παρέχεται δωρεάν ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη, αλλά και εργασιακή συμβουλευτική, και 19 ξενώνες φιλοξενίας, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν τα θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους. Το δίκτυο δομών μας διαθέτει, ακόμα, την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Δεν ήθελα να φύγει από τη ζωή μου ο άνθρωπος που αγαπούσα τόσο πολύ. Τον πατέρα μου τον λάτρευα και με λάτρευε κι εκείνος



Το επιστημονικό προσωπικό της γραμμής, τηρώντας τους κανόνες εμπιστευτικότητας και απορρήτου, συμβουλεύει τόσο τα θύματα όσο και τρίτα πρόσωπα από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον των θυμάτων για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βάλουν ένα τέλος στα περιστατικά βίας και να καταγγείλουν αυτά τα φαινόμενα στις αρμόδιες Αρχές. Ταυτόχρονα, όποιος θέλει να επικοινωνήσει με τους ειδικούς της γραμμής και δεν μπορεί να καλέσει, μπορεί να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση sos15900@isotita.gr, ενώ στην ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/ υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας.