Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται οι εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΚΙΝ.ΑΛ., αφού από αυτόν θα εξαρτηθεί η εκλογική δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και το εγχείρημα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί από απόσταση τα γεγονότα, καθώς δεν θέλει να εμπλακεί στις εσωκομματικές διαδικασίες άλλου κόμματος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου έφερε νέα δεδομένα στην ανάλυση που έκαναν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς μέχρι πρότινος πίστευαν ότι το παιχνίδι θα παιχτεί ανάμεσα στον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Η συζήτηση που γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει, φυσικά, με το ποιος από τους υποψήφιους αρχηγούς θα έφερνε κέρδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, δύο είναι τα πρόσωπα που απασχολούν τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.
 

Οι συνέπειες από την εκλογή του νέου αρχηγού

Ο πρώτος είναι προφανώς ο Γιώργος Παπανδρέου. Στην περίπτωση που εκλεγεί νέος αρχηγός του Κινήματος, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί τις συνέπειες, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει όσους έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους, προκειμένου το ΚΙΝ.ΑΛ. να φτάσει σε διψήφιο νούμερο.  

Το ενδεχόμενο αυτό προφανώς είναι υπαρκτό, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να καταφέρει να πάρει ένα μικρό ποσοστό ψηφοφόρων που είχαν στραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μπορέσει ωστόσο να επαναπροσεγγίσει τα στελέχη που βρίσκονται στην Κουμουνδούρου και παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, βλέπουν και τα θετικά στοιχεία που μπορεί να φέρει η προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου στο ΚΙΝ.ΑΛ. Με δεδομένο ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι ανοικτός στις συνεργασίες με τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης». 

 Δηλαδή, είτε στις εκλογές με απλή αναλογική είτε στις επόμενες, να υπάρξει συνεργασία των δύο κομμάτων μαζί και με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κάτι τέτοιο δεν θα ισχύσει, φυσικά, εάν πρόεδρος στο ΚΙΝ.ΑΛ. εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ποτέ δεν έχει κρύψει τη συμπάθειά του για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ετσι, στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι, εάν εκλεγεί ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόβλημα θα έχει η Ν.Δ., καθώς θεωρούν ότι ένα κομμάτι δυσαρεστημένων Νεοδημοκρατών μπορεί να πάει στο ΚΙΝ.ΑΛ. του μετριοπαθούς Ανδρέα Λοβέρδου.  

Παράλληλα, ωστόσο, θα αποτελέσει και τον εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περίπτωση που η Ν.Δ. χρειαστεί τη συνδρομή κάποιου άλλου κόμματος για να κυβερνήσει μετά τις επόμενες εκλογές. Κάποιοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η εκλογή Λοβέρδου στο ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θα ήταν κακή εξέλιξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού η προσήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Ν.Δ. θα έφερνε ακόμα και μια πιθανή διάσπαση στη Χαριλάου Τρικούπη. Ετσι, κομμάτι των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής θα πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο στη Ν.Δ. Ομως, με αυτόν τον τρόπο στην πραγματικότητα θα καιγόταν το σενάριο της προοδευτικής διακυβέρνησης, στο οποίο έχει επενδύσει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Κλειστά τα χαρτιά του Ανδρουλάκη

Σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι ο νεότερος υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και, άρα, δεν ξέρουν τι ακριβώς πρεσβεύει. Το γεγονός, δηλαδή, ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν δίνει με σαφήνεια το ιδεολογικό του στίγμα -μέχρι σήμερα εμφανίζεται να πατά και στις δύο βάρκες, δηλαδή και στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ- κάνει τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τις προθέσεις του. Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι ιδεολογικό προσανατολισμό θέλει να δώσει στο ΚΙΝ.ΑΛ., γεγονός που κατ’ αυτούς σημαίνει ότι στην κρίσιμη ώρα είναι το ίδιο πιθανό να πάει με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τη Ν.Δ. Σε ό,τι αφορά τις υποψηφιότητες του Παύλου Γερουλάνου, του Χάρη Καστανίδη και του Παύλου Χρηστίδη, θεωρούν ότι είναι αξιόλογες, αλλά δεν έχουν πιθανότητες να «περπατήσουν».