Σε νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Το πρώην στέλεχος του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, σε άρθρο του στο dikastiko.gr εγκαλεί την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ για πρακτική που δεν διστάζει να εµπλέκει πολιτικούς αντιπάλους, αλλά και πρώην µέλη της κυβέρνησής του, σε µια δικαστική περιπέτεια, µε βραχυπρόθεσµο στόχο την πολιτική τους δυσφήµηση.

Αφορµή στάθηκαν οι αποκαλύψεις των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σχετικά µε τη δικαστική περιπέτεια του άλλοτε πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, µετά τις καταγγελίες σε βάρος του από τον Πάνο Καµµένο, το 2019, αλλά και το δηµόσιο ξέσπασµα του πρώην υπουργού Εξωτερικών για εκείνους που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα του και να καταστρέψουν τη ζωή του.

Τότε, το 2019, ο Πάνος Καµµένος από το βήµα της Βουλής είχε βάλει στο στόχαστρό του τον Νίκο Κοτζιά. Οπως, άλλωστε, είχε κάνει τα χρόνια της συγκυβέρνησης µε τον ΣΥΡΙΖΑ και µε πολλούς άλλους.

Συγκεκριµένα, είχε ισχυριστεί ότι δεν ήταν νόµιµες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών για την ανάληψη έργου ταξιδιωτικών θεωρήσεων (βίζα) από συγκεκριµένη εταιρεία.

Η υπόθεση µπήκε στο «στόχαστρο» της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς και τελικά διαβιβάστηκε στη Βουλή την άνοιξη του 2020. Με την πρόσφατη ανακοίνωσή του, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Κοτζιά αποκαλύπτουν το περιεχόµενο των όσων ανέφερε ως µάρτυρας κατηγορίας στις εισαγγελικές Αρχές ο Πάνος Καµµένος και δεν έχουν καµία σχέση µε τις δηµόσιες -τότε- αναφορές του και καταγγελίες του, όταν στοχοποιούσε τον Νίκο Κοτζιά.

«Ο Π. Καµµένος, ερωτώµενος κατά την τρίτη του εξέταση «ως µάρτυρας κατηγορίας» από την τότε εισαγγελέα ∆ιαφθοράς εάν ο κ. Κοτζιάς έχει οποιοδήποτε όφελος από την υπογραφή της εν λόγω σύµβασης, κατέθεσε ενόρκως και παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει οποιαδήποτε «στοιχεία που να τεκµηριώνουν” µια τέτοια «καταγγελία», ούτε ότι ο Ν. Κοτζιάς «έκανε κατάχρηση της θέσης του ή αποκόµισε χρηµατικό όφελος»,  και, τέλος, ότι ουδόλως γνωρίζει «αν έβλαψε» ο εντολέας µας «το ελληνικό ∆ηµόσιο». Εποµένως, ενώπιον της ∆ικαιοσύνης κατέπεσαν οι όποιες «κατηγορίες» του Π. Καµµένου», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι δικηγόροι του Νίκου Κοτζιά.

«Ψευδή στοιχεία»

Μάλιστα, παραθέτουν ακόµα ένα στοιχείο, ότι δηλαδή «ο Π. Καµµένος, προσερχόµενος για να καταθέσει ως µάρτυς κατηγορίας ενώπιον της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς, αποκήρυξε και απέσυρε από τη δικογραφία το 1ο υπόµνηµά του, το οποίο είχε καταθέσει αυτοπροσώπως (!) και έβριθε από ψευδή στοιχεία και συκοφαντικούς ισχυρισµούς προς το πρόσωπο του Ν. Κοτζιά».

Με αφορµή αυτήν την ανακοίνωση, ο Σταύρος Κοντονής σχολιάζει στο άρθρο του: «H πρόσφατη δήλωση των συνηγόρων του Νίκου Κοτζιά και η έντονα φορτισµένη προσωπική τοποθέτηση του ιδίου “προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον χαρακτήρα µου και να µου καταστρέψουν τη ζωή” αποτελεί όνειδος για την ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ και αποκαλύπτει µια κατάσταση σήψης και ιδιοτέλειας που είχε επικαθήσει στο κόµµα που κυβέρνησε τη χώρα για µία πενταετία».

Ο πρώην υπουργός ∆ικαιοσύνης περιγράφει ένα σκοτεινό παρασκήνιο σχετικά µε τη στοχοποίηση προσώπων που κάποτε ανήκαν στην τότε κυβέρνηση, αναφέροντας ότι «η προσπάθεια κατασυκοφάντησης του Ν. Κοτζιά µε παρένθετα πρόσωπα, τα οποία, όπως και στην περίπτωσή µου, προσέφεραν γενναιόδωρα τις “υπηρεσίες” τους, ξεπερνά κατά πολύ όσα είχα υποστεί ο ίδιος (είχα προσδιοριστεί ως αχθοφόρος πολιτικών και επιχειρηµατικών συµφερόντων), γιατί στην υπόθεση του πρώην υπουργού Εξωτερικών µεθοδεύτηκε, εκτός των άλλων, η δικαστική του εµπλοκή, δηλαδή η εξόντωσή του όχι ως πολιτικής προσωπικότητας, αλλά ως πολίτη».

«Αδίστακτη ομάδα»

Το άρθρο Κοντονή προκάλεσε και ανακοίνωση της Νέας ∆ηµοκρατίας, η οποία καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δώσει µια απάντηση, αναφέροντας ότι «ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής απευθύνει βαρύτατες καταγγελίες, µιλώντας για “αδίστακτη και διαπλεκόµενη ηγετική οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ” και κάνοντας λόγο για µεθοδεύσεις που αποτελούν όνειδος.

Στέκεται, µάλιστα, ιδιαίτερα στη δικαστική µεθόδευση σε βάρος άλλου πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, µιλώντας για προσπάθεια «εξόντωσής του όχι ως πολιτικής προσωπικότητας, αλλά ως πολίτη».

Iσως τον κ. Τσίπρα να µην τον ενοχλούν οι καταγγελίες του κ. Κοντονή, αλλά οφείλει µια απάντηση όχι µόνο στον πρώην υπουργό του, αλλά στους πολίτες. Είναι ζήτηµα διαφάνειας, είναι ζήτηµα δικαιοσύνης, είναι, τελικά, ζήτηµα δηµοκρατίας.