«Η συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει δοκιμαστεί από την άλλη πλευρά», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος επισήμανε πως θα δοκιμαστεί όταν ανέβει ένα κόμμα που είναι αντίθετο στη συμφωνία.

Τέλος τόνισε ότι πάνε εξαιρετικά καλά οι εμβολιασμοί στα πανεπιστήμια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με την πολιτική κρίση στη Βόρεια Μακεδονία και τις δηλώσεις του VMRO για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Συρίγος σημείωσε: «Θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει αν έρθει το VMRO στην εξουσία, αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έχει δοκιμαστεί από την άλλη πλευρά. Ο Ζάεφ την είχε υπογράψει, ήθελε να την εφαρμόσει και παρόλα αυτά είχαμε αρκετά προβλήματα στην πράξη που επισημαίνονται κατά καιρούς από την ελληνική πλευρά αλλά η πραγματική δοκιμασία της θα είναι όταν ανέβει ένα κόμμα που είναι αντίθετο προς τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Ερωτηθείς τι αποτελέσματα θα έχει για εμάς το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας, ο υφυπουργός Παιδείας απάντησε: «Εάν πάμε να καταγγείλουμε τη Συμφωνία ως έχει αυτή τη στιγμή δεν γυρίζουμε σε μια κατάσταση όπου η γειτονική μας χώρα θα λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, γυρίζουμε μια κατάσταση όπου η γειτονική μας χώρα θα έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει όποιο όνομα θέλει. Θα μπορεί να ονομαστεί Δημοκρατία της Μακεδονίας. Εγώ αν ήμουνα στη θέση τους θα ήθελα η Ελλάδα να καταγγείλει αυτή τη συμφωνία».

Αναφορικά με την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, επισήμανε: «Στην προκειμένη περίπτωση επικρατούν προς το παρόν φραστικοί λεονταρισμοί αλλά έως εκεί. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα η οποία, πιστεύω, θα οξυνθεί όταν θα προχωρήσει η Exxon Mobil τις έρευνες».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα είναι «καλύτερη» η επόμενη μέρα μετά τον Ερντογάν, ανέφερε: «Ο Κιλιντσάρογλου είναι μεν μετριοπαθής αλλά μετριοπαθής στα εσωτερικά θέματα σε σχέση με το Ισλάμ, δεν είναι μετριοπαθής σε σχέση με τα εθνικά θέματα. Θεωρώ ότι τα μεγάλα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει ο Ερντογάν για εμάς είναι τα ακόλουθα, πρώτον δεν χρειάζεται να πείσεις ότι είναι κακός και προβληματικός τη Δύση, το θεωρούν δεδομένο. Δεύτερον, τον ξέρουμε ύστερα από τόσα χρόνια, δηλαδή μπορούμε να τον διαβάσουμε και τρίτον και πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν παρουσιάζει προς τα έξω μια συγκεκριμένη εικόνα σε σχέση με το Ισλά, σε σχέση με όλα αυτά τα πράγματα που φέρνει μια σειρά από κράτη απέναντί του. Δηλαδή η Αμερική δεν τον θέλει, το Ισραήλ δεν τον θέλει, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν τον θέλουν, η Αίγυπτος δεν τον θέλει έχει δημιουργήσει δηλαδή μια σειρά από αντιπάθειες και συμμαχίες κρατών εναντίον του, αυτά είναι μεγάλα πλεονεκτήματα για κάποιον που ασκεί την ελληνική εξωτερική πολιτική».

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς στα πανεπιστήμια, διευκρίνισε: «Πάνε εξαιρετικά καλά τα πράγματα στο επίπεδο των εμβολιασμών έχει φτάσει 81% ο μέσος όρος αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν σχολές όπου οι μη εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες είναι γύρω στο 7-8% πλέον. Στους καθηγητές τα πράγματα είναι σταλινικού τύπου, είναι 93% εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι είναι εκείνοι οι οποίοι για ιατρικούς λόγους δεν μπορούν να εμβολιαστούν».