Μετά την ιστορική ψηφοφορία στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ τον Ιανουάριο του 1996, όπου ο Κ. Σηµίτης κέρδισε την εµπιστοσύνη των βουλευτών του κόµµατος και «διαδέχτηκε» στην πρωθυπουργία της χώρας τον ανήµπορο πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του Α. Παπανδρέου, το επόµενο βήµα του ήταν ο ολοκληρωτικός έλεγχος της παράταξης από τις «εκσυγχρονιστικές» δυνάµεις. Και αυτό διότι λίγους µήνες αργότερα είχε προγραµµατιστεί το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο θα κρινόταν και η υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόµµατος. Εκείνη την περίοδο η «εκσυγχρονιστική» µηχανή είχε καταφέρει να επιβάλει την κυριαρχία της παντού. Ο µοναδικός χώρος που ως άλλο «γαλατικό χωριό» κρατούσε αντιστάσεις ήταν η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, που είχε ταχθεί στο πλευρό του Α. Τσοχατζόπουλου, ο οποίος προετοιµαζόταν για µια δεύτερη ιστορική αναµέτρηση µε τον Κ. Σηµίτη στο προγραµµατισµένο για το καλοκαίρι του 1996 συνέδριο του κόµµατος.

644531

Γραµµατέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ τη δύσκολη περίοδο του 1996, δηλαδή το πρόσωπο που έµελλε να δώσει «ανένδοτο» αγώνα για λογαριασµό του Α. Τσοχατζόπουλου εναντίον της «εκσυγχρονιστικής» επέλασης του Κ. Σηµίτη, ήταν µια νεαρή συνδικαλίστρια από τον χώρο του ΟΤΕ µε καταγωγή από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας, η Τόνια Αντωνίου. Η διάδοχος της Φ. Γεννηµατά στη Βουλή, καθώς ως πρώτη επιλαχούσα στην Β3 εκλογική περιφέρεια του Νότιου Τοµέα Αθηνών πήρε την έδρα της εκλιπούσης προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. και ορκίστηκε βουλευτής στις αρχές της εβδοµάδας.

Έκανε καριέρα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως «πολέµια» του Σηµίτη

Η πολιτική διαδροµή της Τ. Αντωνίου από το 1996 µέχρι σήµερα παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς είναι θεαµατικές οι εσωτερικές της µετατοπίσεις απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις. Από το 1996 µέχρι το 2004 είχε καταγραφεί στην ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ ως πολέµια του Κ. Σηµίτη και πολιτική «θυγατέρα» του Α. Τσοχατζόπουλου. Αλλωστε, το διάστηµα που ήταν επικεφαλής της Νεολαίας του κόµµατος, δηλαδή από το 1996 µέχρι το 1998, στα γραφεία της οδού Κωλέττη στα Εξάρχεια, όπου στεγάζονταν τα γραφεία της οργάνωσης, δεν είχαν πρόσβαση «εκσυγχρονιστές» στο άβατο του «τσοχατζοπουλισµού». Ακόµα και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης, που εκείνη την εποχή ήταν στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, επειδή έτρεφε µια συµπάθεια προς τον Κ. Σηµίτη, ήταν αποκλεισµένος από τις ζυµώσεις της ηγετικής οµάδας της Νεολαίας.

598423

Το οξύµωρο στην περίπτωση της Τ. Αντωνίου είναι πως, ενώ έκανε καριέρα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ως «πολέµια» του Κ. Σηµίτη, το 2004, που εξελέγη βουλευτής του κόµµατος στον Νοµό Φθιώτιδας, ναι µεν, στήριξε για ένα διάστηµα τον Γ. Παπανδρέου, που ήταν αρχηγός, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε στρατόπεδο και στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο. Ο τελευταίος είναι γνωστό πως, όταν εκδήλωσε τις ηγετικές του φιλοδοξίες και µετεβλήθη σε αµφισβητία του Γ. Παπανδρέου, το έπραξε µε την ενθάρρυνση και τις «πλάτες» του Κ. Σηµίτη.

1252163

Η Τ. Αντωνίου, µε τη στάση που κράτησε τα προηγούµενα χρόνια στις εσωτερικές διενέξεις του ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν ταυτίστηκε µε τον Γ. Παπανδρέου. Μάλιστα, µετά τις εθνικές εκλογές του 2009 και ενώ η χώρα εισήλθε σε τροχιά επιτήρησης από το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο, Κοµισιόν και ΕΚΤ διαδραµάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στο αίτηµα της αποχώρησης του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας για διάδοχό του στην προεδρία του κόµµατος τον Ευ. Βενιζέλο. Η επιθετική συµπεριφορά της απέναντι στον Γ. Παπανδρέου την ανέδειξε σε κεντρική πρωταγωνίστρια των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ το διάστηµα 2010-2011, καθώς εµφανιζόταν στα Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης, µαζί µε την Εύα Καϊλή, τη Μιλένα Αποστολάκη και τη Χαρά Κεφαλίδου, ως µια από τις «γυναίκες» που τον «έριξαν» από την πρωθυπουργία.

Σήµερα η Τ. Αντωνίου βλέπει αλλιώς τα πράγµατα, διαφορετικά δεν µπορεί να εξηγήσει κανείς πώς δίνει αγώνα υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Παπανδρέου για τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝ. ΑΛ.

1425740

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, µε το που έγινε γνωστό ότι η Φ. Γεννηµατά δεν θα είναι υποψήφια για την αρχηγία του κόµµατος, λόγω της αιφνίδιας εισαγωγής της στο νοσοκοµείο η Τόνια Αντωνίου είχε ήδη ξεκινήσει αγώνα υπέρ της επιστροφής του Γ. Παπανδρέου.