Τα δόντια του δείχνει το τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας, με ειδικούς και κυβέρνηση να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου, ούτως ώστε να ανακόψουν την διασπορά του κοροναϊού και να περιοριστεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την αναχαίτιση της μετάδοσης του κοροναϊού , ωστόσο όλα δείχουν ότι τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ήλθαν για να μείνουν.

Πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν ότι παρότι βρισκόμαστε στην κορύφωση του 4ου κύματος, ωστόσο παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού για εμβολιασμό, που έχουν ήδη ξεπεράσει τα επτά εκατομμύρια.

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης στην εκπομπή «Good morning Britain», του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ακολουθήσει το μοντέλο της Αυστρίας, όπου επιβάλλεται ολικό lockdown για τους ανεμβολίαστους, επισήμανε την αύξηση του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ενθάρρυνε με ζέση τους Βρετανούς πολίτες να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στην Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε τονίσει στον ΣΚΑΪ «μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους» και πως «η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους», για να προσθέσει: «Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία θα μείνουν όρθιες, κανείς δεν θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση.

«Όχι» στο μοντέλο Αυστρίας

Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να ακολουθήσει το γαλλικό μοντέλο καθιστώντας υποχρεωτική την τρίτη δόση σε ανθρώπους άνω των 65 ετών και τις ευπαθείς ομάδες, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους. «Είναι κρίμα άνθρωποι να χάνουν τη ζωή τους γιατί δεν κάνουν την απλή επιλογή να εμβολιαστούν. Έχουμε αυστηρή πολιτική αλλά δε θα προχωρήσουμε σε μέτρα όπως η Αυστρία όπου έχει επιβληθεί ένα γενικευμένο lockdown για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους».

Η ενισχυτική δόση του εμβολίου αναμένεται να δώσει μια ευκαιρία στο σύστημα υγείας το οποίο δοκιμάζεται τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί ειδικοί ζητούν πλέον να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση. Την τρίτη δόση ως προαπαιτούμενος για τα ευρωπαϊκά πιστοποιητικά προωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Παράθυρο» για rapid test σε σουπερμάρκετ

Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα συνεχίσει να επιβαρύνεται τουλάχιστον μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου όπου και αναμένεται να κορυφωθεί.

Η επιβολή νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να επεκταθεί η χρήση των rapid tests και στα σουπερμάρκετ.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ άλλοι 660.000 άνθρωποι έχουν κλείσει ραντεβού για την τρίτη δόση.

Περιορισμοί σε Γερμανία, Αυστρία – Υποχρεωτική η Τρίτη δόση στην Βρετανία

Νέοι περιορισμοί σε ανεμβολίαστους θα ισχύσουν στο Βερολίνο από τη Δευτέρα. Για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, κινηματογράφους και χώρους διασκέδασης, θα πρέπει να επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Ωστόσο, το τρέχον κύμα επηρεάζει κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα.

Εάν τα μέτρα που προτείνει ο υπό σχηματισμό κυβερνητικός συνασπισμός υιοθετηθούν, τότε η Γερμανία θα έρθει πιο κοντά με την Αυστρία, όπου από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι έχουν μπει σε καθεστώς lockdown. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, που αφορούν πάνω από το 1/3 του πληθυσμού της χώρας, οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι τους, παρά μόνον για λίγους και συγκεκριμένους λόγους.

Αστυνομικοί πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους για την επιβολή των μέτρων. Ο καγκελάριος της χώρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ χαρακτήρισε ως «επαίσχυντα χαμηλό» το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα και δήλωσε ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να βιώσει «ακριβώς αυτό που υποφέραμε όλοι το 2020».

Στην Αυστρία, η εμβολιαστική εκστρατεία τρέχει με πιο αργούς ρυθμούς απ' ότι στη Γερμανία, ενώ επίσης γνωρίζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Αντίθετα, Ισπανία και Πορτογαλία έχουν αποφύγει το μεγάλο βάρος του χειμερινού κύματος, έχοντας καταγράψει τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη.

Μέτρα σχεδιάζει και η Βρετανία. Χθες, ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι μια τρίτη ενισχυτική δόση θα είναι απαραίτητη σύντομα προκειμένου να θεωρηθεί κάποιος πλήρως εμβολιασμένος. «Είναι ξεκάθαρο ότι η χορήγηση τριών εμβολίων – η λήψη ενισχυτικής δόσης – θα γίνει σημαντικός παράγοντας και θα κάνει τη ζωή όλοων πιο εύκολη» είπε μεταξύ άλλων. Παράλληλα, η Γαλλία υιοθετεί πιο αυστηρές προϋποθέσεις εισόδου ανεμβολίαστων από 16 χώρες της ΕΕ.