«Αν εκλεγώ στις 12 το μηνός η επιλογή μου πρέπει να γίνει σεβαστή», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Επιπλέον, τόνισε ότι σημασία έχει ποιος από τους υποψήφιους έχει τη δυνατότητα να χτίσει ένα διψήφιο ποσοστό για το κόμμα.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αν εκλέγω στις 12 του μηνός με τη βούληση των ψηφοφόρων της παράταξη μας προφανέστατα η επιλογή μου πρέπει να γίνει σεβαστή πάντα με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες της παράταξης. Το λεω αυτό γιατί εξήγησα με επάρκεια γιατί δεν έχουμε βουλευτικές εκλογές σε μια τετραετία,
Αυτό που ζητάνε οι ψηφοφόροι μας πέρα από τη Βουλή είναι πως θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας
έρχονται βουλευτικές εκλογές άρα μιλάμε για κάτι που δεν είναι μόνιμο.  Τώρα αν είναι να χάσουμε μια ευκαιρία για κάποιους μήνες που κάποιοι θεωρούν ότι είναι πλεονέκτημα τους οτι είναι βουλευτές θέλω να σας πω οτι το κόμμα μας έχει 22 βουλευτές, δεν είναι το κόμμα μας το κόμμα του 45% που είχε κάποτε 160-170 βουλευτές. Είναι ένα μικρό κόμμα και  ως μικρό κόμμα αυτό που ζητάνε οι ψηφοφόροι μας πέρα από τη Βουλή είναι πως θα αυξήσουμε τα ποσοστά μας. Άρα το κρίσιμο είναι ποιος από τους υποψηφίους έχει τις δυνατότητες να χτίσει μια νέα σχέση αξιοπιστίας με την ελληνική κοινωνία ώστε στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να πάμε σε ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό».

Γραφείο στη Βουλή

Επιπλέον, είπε πως εάν εκλεγεί το γραφείο του θα είναι στην ελληνική Βουλή. «Αν εκλεγώ δεν θα είμαι στις Βρυξέλλες,  το γραφείο μου θα είναι στην ελληνική Βουλή. Η ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είναι τρεις μέρες το μήνα όταν υπάρχουν θέματα ισχυρής εθνικής αξίας με την Τουρκία, με το Ταμείο Ανάκαμψης είναι προφανές ότι ως αρχηγός κόμματος και ως ευρωβουλευτής θα μπορώ να επηρεάζω τις εξελίξεις προς όφελος της πατρίδας καταρχάς και μετά και του κόμματός μας. Είναι προφανές ότι αυτό που κάνω δεν συμβαίνει πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά», τόνισε.

Θεωρώ ότι βγήκαμε κερδισμένοι γιατί φάνηκε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε θέσεις
Με αφορμή το χθεσινό debate, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Έγινε μια ήπια συζήτηση, πολιτισμένη. Νομίζω ότι φάνηκε οτι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε θέσεις και για την παράταξη και για τη χώρα, μπορεί να μην συμφωνούμε σε όλα αλλά πιστεύω ότι ήταν κάτι που βοηθάει την παράταξη μας και δείχνει ότι η επόμενη μέρα θέλει να μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι. Θεωρώ ότι βγήκαμε κερδισμένοι γιατί φάνηκε ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουνε θέσεις και για την παράταξη και για τη χώρα. Μπορεί να διαφωνούμε σε κάποια πράγματα αλλά το οτι υπάρχει ένα ενδιαφέρον σημαντικό και πάρα πολλοί το παρακολούθησαν δείχνει ότι υπάρχει μια προοπτική κι αυτό να εκφραστεί και με τη μαζική συμμετοχή».

Βουλευτικές εκλογές

Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε:  «Προφανώς. Το 2019 δέκα μέρες μετά την εκλογική επιτυχία που με στήριξαν 181 χιλιάδες πολίτες δημοσίως είπα ότι αν το κόμμα μου θέλει εγώ διατίθεμαι να ενταχθώ με το σταυρό και στα εθνικά ψηφοδέλτια. Όταν το λεω δέκα μέρες μετά τις ευρωεκλογές του ΄19 δεν θα το πω τώρα που διακυβεύεται η αύξηση των ποσοστών μας και η ενίσχυση του ρόλου μας! Εγώ δεν έβαλα ποτέ μπροστά μια προσωπική στρατηγική ως προτεραιότητα, έκανα μια στρατηγική που αφορούσε την παράταξη».

«Μια καθαρή εντολή»

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε επίσης ότι «όποιος κερδίσει θα έχει μια καθαρή εντολή να οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές». Συγκεκριμένα, τόνισε: «Όποιος κερδίσει θα έχει καθαρή εντολή να κάνει  μια καινούργια προσπάθεια για να πάμε πολύ καλά στις βουλευτικές εκλογές. Όποιος αντισταθεί στην αλλαγή και στις δυνατότητες που έχει η παράταξή μας να ανανεωθεί  και να αποκτήσει ένα νέο ισχυρό διακριτό στίγμα έναντι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρή πολιτική αυτονομία νομίζω ότι θα έρθει απέναντι στην ετυμηγορία των πολιτών».

Επίσης, εκτίμησε ότι «το ΚΙΝΑΛ μπορεί να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς». «Εγώ μπήκα σε αυτή την προσπάθεια γιατί πιστεύω ότι υπάρχει πολύ μεγάλο περιθώριο να κάνουμε ένα ισχυρό ρήγμα στον σημερινό δικομματισμό. Στη ΝΔ που κάνει πάρα πολλά λάθη στην πανδημία και την οικονομία και σε άλλα θέματα και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αντιπολίτευση η οποία είναι σαν να μην υπάρχει. Είναι τέτοια τα βάρη της περιόδου
Εκτιμώ ότι ένα τέτοιο κόμμα αν πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν θα φοβάται να είναι ρυθμιστής
διακυβέρνησης Τσίπρα –Καμμένου που δεν έχουν πνευμόνια να κάνουν μια  πραγματική δομική αντιπολίτευση, θαρραλέα, προγραμματική. Αυτό πρέπει να σπάσει και φιλοδοξώ με τη δική μου προσπάθεια και με τη συλλογική προσπάθεια που θα κάνει η παράταξή μας να δώσουμε μια άλλη λύση στις βουλευτικές εκλογές. Προοδευτική, ρεαλιστική, με συνέπεια, με ειλικρίνεια, με πρόγραμμα. Εκτιμώ ότι ένα τέτοιο κόμμα αν πάρει ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν θα φοβάται να είναι ρυθμιστής γιατί θα είναι πρωταγωνιστής . Άρα αντί να μας ρωτάτε «με ποιον θα πάτε» αν έχουμε 8%, αν έχουμε 15% θα λέμε «αυτοί αν έρθουνε μαζί μας» αφού αλλάζουν οι συσχετισμοί. Ένα κόμμα με ισχυρό διψήφιο ποσοστό δεν είναι ρυθμιστής, είναι πρωταγωνιστής», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Αλλαγή νοοτροπίας»

Στη συνέχεια πρόεσθεσε: «Η άποψη μου είναι ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα αλλά χρειάζεται και μια αλλαγή νοοτροπίας του πολιτικού συστήματος. Είμαι υπέρ των συνεργασιών προγραμματικού πεδίου για αυτό θέλω ένα κόμμα πρωταγωνιστή για να μπορούν αυτά που λεει να γίνουν προτεραιότητες. Εκτιμώ ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς».

«Υποχρεωτικότητα με άλλους όρους»

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σημείωσε: «Έχω μιλήσει ήδη για υποχρεωτικότητα σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με μεγάλα κοινά. Έχω μιλήσει νωρίς για την υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς. Έχω πει για τοπικές καμπάνιες ενημέρωσης για να σπάσει ο φόβος για το εμβόλιο και τα fake news  και η παραπληροφόρηση. Θεωρώ ότι πρέπει
Έχω μιλήσει νωρίς για την υποχρεωτικότητας στους υγειονομικούς
να είναι ανοιχτή η οικονομία αλλά με πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα προστασίας . Θεωρώ αδιανόητο να πεθαίνει ένα ελληνικό χωρίο κάθε μέρα και να έχουμε καθυστερήσει τόσο πολύ να προετοιμάσουμε τον ελληνικό λαό για αυτή τη νέα περιπέτεια. Είναι δυστύχημα, είναι τραγωδία ότι πέρασε η Δυτική Ευρώπη χωρίς το εμβόλιο να τα περνάει η Ελλάδα τώρα εδώ  και μήνες ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Και πολύ καθυστέρησε ο κ. Μητσοτάκης αλλά ακόμη και τα 100€ δεν επιλύουν το πρόβλημα. Έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικότητα αλλά να γίνεται με άλλους όρους εννοώ με περισσότερες δυνατότητες ώστε να υπάρχουν περισσότερα κίνητρα».

Παράλληλα, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μπει στη διαδικασία να αναζητήσει συμμαχίες στο δεύτερο γύρο. «Δεν έχω κάνει καμία στρατηγική δεύτερου γύρου όποιους ψηφίσουν οι πολίτες αυτοί θα πάνε, σεβαστή η άποψή τους. Αν με τιμήσει ο κόσμος να είμαι τη δεύτερη Κυριακή όποιος και να είναι ο συνυποψήφιός μου οφείλουμε να κάνουμε μια τηλεσυζήτηση όπως έγινε εχθές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τα χρέη του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Θα καλέσω τις τράπεζες να ρυθμίσουν τα δάνειά μας βάσει των δυνατοτήτων των οικονομικών που έχει σήμερα το κόμμα από την κρατική του χρηματοδότηση».