Τα πρώτα 44 Τεθωρακισμένα Τροχοφόρα Οχήματα Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) Μ1117 Gruardian, από τα συνολικώς 1.200 που παραχωρήθηκαν από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, παραλήφθησαν σήμερα στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως (301 Ε.Β.) στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νικόλαου Παναγιωτόπουλου.

Στην τελετή παρέστησαν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο Διοικητής της ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Λεωνίδας Κακαβάς και άλλοι.

Μιλώντας στην τελετή ο ΥΕΘΑ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Τα οχήματα Μ1117 θα συμπληρώσουν τα ήδη υπάρχοντα οπλικά συστήματα, παρέχοντας νέες δυνατότητες στο Στρατό Ξηράς. Το εύρος των αποστολών που μπορούν να εκτελέσουν αποτελεί εχέγγυο της επιτυχούς ενσωμάτωσης και αξιοποίησης τους.

Το γεωπολιτικό περιβάλλον της Ελλάδος και οι απειλές που αντιμετωπίζει στην περιοχή του Έβρου, στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, μάς υποχρεώνουν να είμαστε διαρκώς σε καθεστώς επιχειρησιακής εγρήγορσης και να επιδιώκουμε, διατηρούμε και επαυξάνουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα στο κατάλληλο επίπεδο». Και πρόσθεσε ο Υπουργός ότι «Οι Ένοπλες Δυνάμεις και εν προκειμένω ο Στρατός Ξηράς ανέκαθεν αποτελούσαν εγγυητή της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Πατρίδος και προασπιστή των εθνικών συμφερόντων. Καθιστούν τη χώρα ισχυρό και αξιόπιστο σύμμαχο, που διαδραματίζει ενεργητικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και ισχυρότατη δύναμη αποτροπής για κάθε επίδοξο αντίπαλο ή επιβουλέα».

Αναφορικώς με το τι θα «φορούν» τα οχήματα αυτά, καθώς παραδόθηκαν από τον Αμερικανικό Στρατό χωρίς τον εξοπλισμό τους, ο ΥΕΘΑ σημείωσε τα εξής: «Σήμερα παραλαμβάνουμε τα πρώτα 44 από τα 1.200 συνολικά οχήματα. Ασφαλώς και δεν σταματά εδώ αυτή η προμήθεια. Ασφαλώς και θα χρειαστούν παρεμβάσεις προκειμένου αυτά να αναβαθμιστούν όσον αφορά κυρίως στην προσθήκη των οπλικών συστημάτων που θα φέρουν και κάποιου συστήματος επικοινωνίας. Σκοπός μας είναι να τρέξουμε γρήγορα τις διαδικασίες ώστε να πάμε και στις προσθήκες αυτές έτσι ώστε να καταστούν πλήρως επιχειρησιακά. Το γεγονός όμως ότι μας παραδίδονται αυτά τα 1.200 οχήματα στην ουσία άνευ κόστους, από ένα κόστος κοντά στο ένα δισεκατομμύριο δολάρια όπως πολύ σωστά ανέφερε ο Εξοχότατος κ. Πρέσβης και καλός μας φίλος, καθιστά αυτή την προμήθεια από μόνη της, μόνο για αυτό το λόγο, συμφέρουσα. Προφανώς υπάρχουν τα έξοδα μεταφοράς που δεν είναι ένα αμελητέο ποσόν, αλλά θυμηθείτε ότι πρόκειται για 1.200 οχήματα. Κι αυτό δεν είναι καθόλου αμελητέα ποσότητα στοιχείων τα οποία θα προστεθούν στις δυνατότητές του Στρατού Ξηράς και των Ενόπλων Δυνάμεων ευρύτερα».

Μιλώντας στην τελετή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ.Φλώρος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των Μ1117, «σε ότι αφορά στη χρησιμοποίησή τους σε αποστολές επιτήρησης περιοχής και παροχής προστασίας σε κρίσιμες δραστηριότητες, καθώς και στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την ασφαλή ταχεία διείσδυση και εκτέλεση ελιγμών σε κάθε είδος εδάφους, λόγω της ενισχυμένης θωράκισής τους που παρέχει προστασία από οπλισμό μικρού διαμετρήματος, νάρκες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», ενώ τόνισε επίσης ότι η απόκτησή τους, θα συμβάλλει στην ικανότητα προβολής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, επαυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Χώρας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης G.Pyatt, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «…όταν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση του συνόλου θα αντικατοπτρίζει μεταφορά εξοπλισμού αξίας σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για την ακρίβεια 987 εκατ.δολάρια προς την Ελλάδα, με μηδενικό για τη χώρα κόστος».

Τα οχήματα αυτά θα αξιοποιηθούν κυρίως και στο μεγαλύτερο αριθμό τους από τον Στρατό Ξηράς, ενώ αριθμό από αυτά, που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί θα λάβει τόσο η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, όσο και η Πολεμική Αεροπορία για την άμεση πρόσβαση των Ομάδων Ασφαλείας Αεροδρομίου σε κάθε σημείο της κάθε αεροπορικής βάσεως με ταχύτητα και ασφάλεια.

Τέλος, όπως είπε και ο ΥΕΘΑ στην ομιλία του γίνεται προσπάθεια να παραδοθεί από τους Αμερικανούς και ο εξοπλισμός τους. Αλλιώς θα «φορεθούν» οπλικά συστήματα του Ελληνικού Στρατού. Στην τελετή πάντως τα δύο οχήματα που επιδείχθηκαν έτοιμα «φορούσαν» βομβιδοβόλο Mk.19 των 40 χιλιοστών και πολυβόλο Μ249