Στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος τη Δευτέρα θα παρευρεθεί ο Kυριάκος Μητσοτάκης, σε μια ιστορική στιγμή, καθώς για πρώτη φορά πρωθυπουργός συμμετέχει σε συνεδρίαση της ΔΙΣ.

Η κυβέρνηση ανησυχεί πως η μεγάλη προσέλευση πιστών στους Ιερούς Ναούς τις ημέρες των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες ευρείας διασποράς του κορονοϊού και θέλει τη συνδρομή της Εκκλησίας για την αυστηρή τήρηση των μέτρων. Οι κ. Μητσοτάκης και Ιερώνυμος αναμένεται να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού και υπέρ της τήρησης όλων των θεσμοθετημένων μέτρων - μάσκες, αποστάσεις, τεστ κ.λπ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται, επίσης, να ευχαριστήσει την Εκκλησία για τη συνδρομή της στην καταπολέμηση της πανδημίας και να ακούσει τις σκέψεις της ΔΙΣ για την καλύτερη επιτήρηση των μέτρων στους χώρους λατρείας.

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Ιερώνυμο, ενόψει της παρουσίας του στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, η οποία γίνεται ύστερα από επίσημη πρόκληση της ΔΙΣ. Στη συνάντηση μετείχε και η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως. Ηδη από τις αρχές Νοεμβρίου, ύστερα από συνεννόηση της κυβέρνησης με την Εκκλησία, έχει εκδοθεί εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με την οποία όσοι ανεμβολίαστοι προσέρχονται στους ναούς καλούνται να έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ (rapid test ή test PCR) και οι σχετικοί έλεγχοι θα γίνονται από τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Στο δε πρόσφατο τηλεοπτικό του μήνυμα, ο K. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις Λειτουργίες στις εκκλησίες, τονίζοντας ότι οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ. Η Εκκλησία, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θέσει το πάγιο αίτημά της για θεσμοθέτηση επιπλέον 4.000 οργανικών θέσεων κληρικών, ώστε να ανέλθουν συνολικά περίπου στους 10.000.